Κρίνοντας από τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ελάχιστα μοιάζουν να έχουν αλλάξει από το 2012 και τις τελευταίες εκλογές, όσο κι αν το αποτέλεσμά τους συντάραξε συθέμελα το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Παραδείγματα: Και πάλι, όπως και το 2012, ο Μανώλης Γλέζος λέει κάτι (εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός από τους πλουσίους), που προξενεί σχηματικές και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου αντιπαραθέσεις... Και πάλι, η ΝΔ πατάει σε αυτό για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη πολιτική στάση... Πάλι κάποιοι προσπαθούν να το παίξουν πιο υπεύθυνοι από τους άλλους και κάποιοι προσπαθούν να πουν κάτι μπας και επιβιώσουν πολιτικά. Το τι έχει αλλάξει στην χώρα την τελευταία διετία, οι περισσότεροι το ξέρουν - αν και δεν είναι όλοι εξίσου πρόθυμοι το αποδεχθούν και να το παραδεχθούν.
Υπό αυτές τις συνθήκες και όσο τα διλήμματα εξακολουθούν να είναι τα ίδια και εξίσου τετριμμένα, υπάρχει μία παράμετρος που δίνει διέξοδο σε όσους θέλουν να «ψαχτούν» σε αυτές τις ευρωεκλογές.
Δεν είναι άλλη από την πρωτόγνωρη δυνατότητα να επιλέξει κάποιος ποιον θα στείλει με την ψήφο του στην ευρωβουλή.
Αυτό το στοιχείο θα καθορίσει τον βαθμό ευθύνης του καθενός και πιθανώς θα κρίνει πολλά - ασχέτως του τι θα λένε οι διάφοροι πολιτικοί αναλυτές το βράδυ τωνν ευρωεκλογών.
Κοντολογίς: ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές προσφέρει ευκαιρίες. Και επειδή όσο κι αν ακούγεται παράδοδο, υπάρχουν κοινές γραμμές και συνισταμένες που διατρέχουν τα περισσότερα ψηφοδέλτια, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον το βράδυ της 25ης Μαΐου, είναι η σύνθεση της «εθνικής ομάδας» που οι έλληνες πολίτες θα στείλουν στην ευρωβουλή.
Οι επιλογές είναι αρκετά σαφείς - οι απαντήσεις όχι τόσο προφανείς.
Τυχαία ονόματα-επιλογές που οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν να στείλουν στην ευρωβουλή:
Παιλαιοκομματικούς της ΝΔ όπως η Ρόδη Κράτσα, τηλεπερσόνες όπως η Μαρία Σπυράκη ή κάποιαν σαν την Νίκη Τζαβέλλα;
«Ντριπλαδόρους» του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δ. Παπαδημούλης, καριερίστες αντιμνημονιακούς όπως η Σοφία Σακοράφα, ή πρόσωπα άλλου τύπου και προφίλ όπως ο Γ. Μηλιός ή ο Γ. Κατρούγκαλος;
Την Εύα Καϊλή, τον Ν. Ανδρουλάκη, την Κατερίνα Μπατζελή ή τον καθηγητή Π. Ιωακειμίδη από την «Ελιά»;
Τον Γ. Γραμματικάκη, τον Μ. Κύρκο, τον Γ. Μαυρωτά ή την Βάσω Κιντή από το Ποτάμι;
Την καθηγήτρια Μαριλένα Κοππά ή τον επίσης καθηγητή Γ. Τσαμουργκέλη από την ΔΗΜΑΡ;
Την κόρη του ποιητή, Ερη Ρίτσου, ή κάποιο άλλο κομματικό στέλεχος από το ΚΚΕ;
Τα παραδείγματα και τα διλημμάτα μπορεί να είναι τυχαία. Ομως οι επικείμενες εκλογές μπορεί και να προσφέρουν μία σημαντική δυνατότητα απεμπλοκής από τα ψευδοδιλήμματα: ας προσέξουμε επιτέλους πού βάζουμε τον «σταυρό» μας!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr