Ο Τσίπρας καταφεύγει πλέον σε αυθεντικά εμφυλιοπολεμικά σχήματα και αναφέρεται σε περιστατικά του '44 για να καλλιεργήσει την τεχνητή πόλωση. "Go back", το νέο του σύνθημα προς την Μέρκελ, εμπνευσμένο από την αντίσταση των ΕΛΑΣιτών της Μυτιλήνης κατά των Βρετανών.
Ο Σαμαράς, θεωρεί ότι ήδη τα έχει καταφέρει και προσποιείται ότι όπου να ΄ναι η κρίση τελειώνει...
Ο Βενιζέλος, σε ένα κρεσέντο εγωκεντρισμού, συνδέει την ιδεατή πορεία της χώρας κατά την τελευταία κρίσιμη περίοδο με τον εαυτό του και λέει ότι όλα στην Ελλάδα θα ήταν αλλιώς, αν είχε κερδίσει τον Παπανδρέου στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του 2007.
Ο Κουβέλης λέει ότι υπάρχει πεδίο συνεννόσης με το ΠαΣοΚ, αλλά λίγες ώρες αργότερα διευκρινίζει ότι δεν εννοεί το ΠαΣοΚ του Βενιζέλου.
Κοινώς: όλοι με τον τρόπο τους, ζουν στον δικό τους κόσμο. Και επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να καταφύγουν ούτε καν στην πειραματική χρήση ουσιών που ο Χάξλεϊ εφάρμοσε για να «δει» την αλήθεια, οι ελπίδες για τα πρόσωπα είναι πλέον απελπιστικά περιορισμένες.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 2014 δεν μπορεί όμως να υπάρξει ούτε καν η κατ' επιλογήν εφαρμογή του Πιραντελικού «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε».
Κάποια πράγματα και κυρίως τα δεδομένα για το μεγάλο πρόβλημα, αυτό του χρέους της χώρας, φαίνεται πως διαμορφώνονται, ασχέτως του τι θέλουν να υποστηρίζουν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του εγχώριου περιφερόμενου μπολουκιού.
Η συζήτηση για την διευθέτηση του θεμελιώδους προβλήματος της χώρας, κατά πάσα βεβαιότητα ξεκινά σήμερα και μάλλον θα προβλέπει δραματικά θετικές ρυθμίσεις για το χρόνο και τους όρους αποπληρωμής (επιτόκια και περιόδους «χάριτος»), ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Αν δηλαδή η Ευρώπη ρυθμίσει το ελληνικό χρέος στους επόμενους μήνες, τι είναι πιθανό να συμβεί;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς θα βρεθεί πολύ σύντομα να συζητεί εκτός θέματος, όσο επιμένει για διαγραφή μεγάλου μέρους του.
- Ο Βενιζέλος θα αναζητεί μερίδιο στην επιτυχία και ένας θεός ξέρει ποιος θα είναι πρόθυμος να του του προσφέρει.
- Το ίδιο ισχύει και για τον Κουβέλη.
- Και ο Σαμαράς, θα παλεύει μεταξύ της εικόνας που θέλει να καλλιεργήσει και αυτού που πραγματικά ισχύει - γιατί ακόμη και η ευνοϊκότερη ρύθμιση για το χρέος δεν θα έχει αλλάξει την πραγματικότητα: Η κυβέρνησή του ελάχιστες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις έχει προωθήσει, η δομή της ελληνική οικονομίας παραμένει ερειπειώδης και η ιδεολογική του επανατοποθέτηση νεφελώδης.
Οι πληροφορίες από το δημοσκοπικό μέτωπο εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτές, ελάχιστοι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως περνούν στον δεύτερο γύρο. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στις κάλπες, το πολιτικό συμπέρασμα των εκλογών, τις οποίες όλοι έχουν μετατρέψει σε μάχη πολιτικής επιβίωσης, μπορεί να είναι τέτοιο, που αυτή την στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να φανταστεί καν - π.χ., ποιος θα προσέλθει στις κάλπες των ευρωεκλογών μία εβδομάδα αργότερα σε μία τέτοια περίπτωση, με ποια διάθεση και ποια πολιτική ορμή «τιμωρίας» της μνημονιακής κυβέρνησης;
Τελικά, ίσως αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές να μην είναι και τόσο σύνθετο. Μπορεί και να περιορίζεται στο «ποιος είναι εντός θέματος». Και πιθανώς να αποδειχθεί ότι κάποιοι έχουν μείνει μερικές φάσεις πίσω!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr