Είτε περιοριστεί κανείς στις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, είτε θελήσει να λάβει υπόψη του και τα όσα εμφανίζονται ως "διαρροές" του Μεγάρου Μαξίμου, καταλήγει σε μία εικόνα που δείχνει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι Μέρκελ, Σόιμπλε και Σία κοιμούνται και ξυπνούν προσπαθώντας να σκαρφιστούν τι σήμα θα δώσουν στον Σαμαρά και τι δώρο θα του προσφέρουν για να μην χάσει τις ευρωεκλογές.
Η πραγματική εικόνα διαφέρει κατά πολύ από αυτά. Γερμανικές πηγές στην Αθήνα, εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες μία απορία για τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση. Δεν κατανοούν πολύ εύκολα την σπουδή της για αναδιανομή ενός πλεονάσματος που ακόμη δεν έχει πιστοποιηθεί, ενώ αυτό που επισημαίνουν είναι ότι το πλεόνασμα αυτό ενδεχομένως να είναι πολύ πιο καθοριστικής σημασίας να αξιοποιηθεί διαφορετικά, δηλαδή ως "κεκτημένο" για το πλεόνασμα του επόμενου έτους, το οποίο βάσει συμφωνίας θα πρέπει να είναι και μεγαλύτερο.
Παρά ταύτα, ενδέχεται στο σημείο αυτό το Βερολίνο να επιδείξει μία ανοχή, αν και στη σκέψη των Γερμανών είναι σαφές ότι διαμορφώνεται η εντύπωση πως «αυτοί (σ.σ. οι Ελληνες) είναι έτοιμοι να ξαναγυρίσουν στα γνωστά».
Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές εκπλήσσονται από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται περίπου να αξιώνει κάποιο «δώρο».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο», σημειώνουν και ξεκαθαρίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι λάθος για την κυβέρνηση να ελπίζει σε κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Ακόμη και η σύνοδος κορυφής στην Αθήνα (!) για την στήριξη του Σαμαρά, την διεξαγωγή της οποίας εμφανίζει περίπου ως βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, αν και αυτό είναι στοιχείο πολύ μικρής σημασίας για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Οσο για τα επενδυτικά "πακέτα" που ακούγεται ότι θα αποδεσμευτούν υπέρ της Ελλάδος, ούτε σε αυτά θα πρέπει να ελπίζουν τους επόμενους δύο μήνες οι αξιωματούχοι του Μαξίμου και του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα μεταφέρουν γερμανοί αξιωματούχοι που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.
Σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο Σαμαράς και ο κυβερνητικός του εταίρος φαίνεται πως δεν αποτελούν σε αυτήν την συγκυρία τον μεγάλο πονοκέφαλο για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που είναι σαφές ότι όχι μόνο δώρα δεν θα κάνουν, αλλά ενδέχεται και να πιέσουν για την διευθέτηση εκκρεμοτήτων την ελληνική κυβέρνηση (βλ. Διαρθρωτικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις κλπ.).
Κατόπιν όλων αυτών, ίσως θα πρέπει κάποιος να «δει» διαφορετικά και το τελευταίο κύμα φιλοευρωπαϊκών δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως των κκ. Τσίπρα, Σταθάκη, Δραγασάκη. Είναι προφανές ότι ακόμη κι αν στο πολιτικό σκηνικό καλλιεργείται μία πόλωση, γιατί χωρίς αυτήν εκλογές δεν γίνονται, το περιεχόμενο της προεκλογικής συζήτησης δεν θα είναι το ίδιο με εκείνο του 2012, όπου ο ένας ήταν «σωτήρας» και ο άλλος «μπαμπούλας».
Ισως μάλιστα σε αυτό το πεδίο ακόμη και οι Γερμανοί να αρχίσουν να εμφανίζονται πολύ πιο ψύχραιμοι απ' ό,τι ούτως ή άλλως είναι. Και να περιμένουν απλώς να ολοκληρωθεί ένα πολιτικός κύκλος στην Ελλάδα. Μετά από αυτόν, που κλείνει με τις εθνικές εκλογές, μπορεί ίσως να έχουμε νέα δεδομένα. Εως τότε, όμως φαίνεται να είμαστε «δέσμιοι των γεγονότων»..
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr