Κατ' αρχάς - και σε ένα πρώτο επίπεδο - είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης συνιστά έναν πολιτικό ελιγμό, ο οποίος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο όλοι νόμιζαν ότι θα πορευτεί η χώρα προς τις κάλπες της 25ης Μαΐου.
Και μόνο αυτό το γεγονός, αντικειμενικά συνιστά μία ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία για την κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ελλάδα.
Αν θεωρήσουμε δεδομένη, ως υπόθεση εργασίας, την διακήρυξη της κυβέρνησης περί εξάντλησης της τετραετίας, ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές μετατρέπει την διαδικασία σε κάτι διαφορετικό από αυτό που νόμιζαν όλοι.
Για δύο τουλάχιστον λόγους:
Από την μία πλευρά, ως ένα βαθμό ακυρώνει (ή τουλάχιστον επιχειρεί να το κάνει) την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα, δηλαδή μία απρόσωπη διαδικασία με αντικείμενο υπό διακύβευση την πολιτική τοποθέτηση στον άξονα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Μοιραία, πλέον, τα πρόσωπα και οι επιλογές θα παίξουν τον ρόλο τους, πιθανώς και καθοριστικό.
Από την άλλη, αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την σύλληψη να προέρχεται από την πλευρά του κ. Ευ. Βενιζέλου, θέτουν σε δοκιμασία σκληρή τα σχέδια της υπό αναμόρφωση κεντροαριστεράς («58» και Σία), η οποία πασχίζει να αποκτήσει ισχυρή και πειστική παρέμβαση στα πράγματα, καθώς καλείται πλέον να βρει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που έως σήμερα δεν έχουν βρει. Συνεπώς, το ΠαΣοΚ με κάποιες έξυπνες κινήσεις, θα έχει θεωρητικά το προβάδισμα ή πάντως την δυνατότητα να βγει όρθιο από μία διαδικασία, που θα μπορούσε κατά τα λοιπά να είναι το πολιτικό του μνημόσυνο.
Αυτές και μόνο οι παράμετροι καθιστούν την απόφαση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πιθανώς κομβική για τις πολιτικές εξελίξεις.
Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες θα το κάνουν για να δώσουν την ψήφο τους και σε πρόσωπα, που θα επιλέξουν να στείλουν στην επόμενη Ευρωβουλή. Αυτό και μόνο θα αποτελέσει παράμετρο κεντρική για την στάθμιση του αποτελέσματος και πάντως θα ξεχωρίσει με σαφή τρόπο την διαδικασία της εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών από εκείνη για την εκλογή ευρωβουλευτών. Και επειδή το αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση πολύ δύσκολα θα είναι μονοσήμαντο (οι τοπικές ιδιαιτερότητες πάντοτε παίζουν τον ρόλο τους), το αποτέλεσμα της δεύτερης θα αποτελέσει μία πρεμιέρα, παγκόσμιας ίσως εμβέλειας.
Η πρωτοτυπία συνίσταται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα κληθούν να δηλώσουν οι πολίτες την προτίμησή τους για υποψηφίους κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών σε μία τεράστια εκλογική περιφέρεια 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Υπό την έννοια αυτή, η διαδικασία θα συνιστά μία τερατώδους έκτασης δημοσκόπηση, με δείγμα πρωτοφανές και αποτέλεσμα που δεν θα σηκώνει «ναι μεν, αλλά.». Ακόμη και η αποχή, σε αυτήν τη διαδικασία θα έχει άλλου είδους σημασία και επομένως θα πρέπει να σταθμιστεί διαφορετικά, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις και τους αναλυτές του αποτελέσματος.
Και υπό αυτήν την έννοια, η προσομοίωση εθνικών εκλογών θα είναι προφανής.
Θα πρόκειται με λίγα λόγια, για μία γιγαντιαία δημοσκόπηση, την μεγαλύτερη στα ιστορικά χρονικά, που θα είναι εκ των πραγμάτων πρόκριμα εξελίξεων προς την μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.
Για να γνωρίζουν όλοι τις αντιστοιχίες, το περιθώριο σφάλματος σε μία δημοσκόπηση περιορίζεται στο 1% (προς τα πάνω ή προς τα κάτω), αν το δείγμα των ερωτηθέντων φτάνει τις 10.000. Αν το δείγμα είναι στα 8 εκατομμύρια, ή στα 4 ή στα 2 (ακόμη δηλαδή κι αν η αποχή είναι φρικαλέα), το περιθώριο σφάλματος θα είναι μηδενικό. Συνεπώς, το βράδυ το ευρωεκλογών θα τα ξέρουμε όλα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr