Ολως αιφνιδίως, στις διαπιστώσεις αυτές προσέρχεται και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια ώστε να μην χαθεί το παιχνίδι στην Ελλάδα.
Πέρα από τις κοντόφθαλμες προσεγγίσεις του Τύπου «οι Γερμανοί ετοιμάζουν δώρο για τον Σαμαρά», το πεντασέλιδο κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Propositionspapier Griechenland» - Σχέδιο θέσεων για την Ελλάδα, περιλαμβάνει μεν μία αναφορά σε ένα ενδεχόμενο και πιθανό τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την επίσπευση των εκκρεμών και επίπονων μεταρρυθμίσεων, όμως περιλαμβάνει και μία αναφορά, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του κειμένου, σε αυτό επισημαίνεται ότι το ελληνικό χρέος εκεί που βρίσκεται σήμερα (322 δισ. ευρώ, δηλαδή 176% του ΑΕΠ), είτε θα πρέπει να μειωθεί με ένα νέο κούρεμα, είτε να δοθεί στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο βοήθειας, ενώ περιλαμβάνεται και η υπό προϋποθέσεις έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα, υπάρχει και η ρητή επισήμανση ότι τίποτε από όλα αυτά δεν θα πρέπει να εξαγγελθεί πρόωρα, ώστε να μην κατεβάσουν οι Ελληνες τα μολύβια και να μην παγώσει κάθε διαδικασία μεταρρύθμισης στη χώρα.
Κατά κανόνα, τέτοια σχέδια προτάσεων περιλαμβάνουν όλα τα σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, εν όψει της λήψης μίας απόφασης - κοινώς τίποτε δεν αποκλείεται.
Και σε αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη επισημάνσεις κοινοτικών αξιωματούχων και των συμβούλων τους, οι οποίοι διακηρύττουν πλέον σχεδόν σε κάθε συνομιλητή τους, ότι σε νομοθετικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά τις περικοπές, στην Ελλάδα έχει γίνει ό,τι ήταν να γίνει.
Σε αυτό το στάδιο και καθώς η γερμανική πλευρά φαίνεται πως εξετάζει πολλά από εκείνα που παλαιότερα δεν συζητούσε καν, οφείλουμε να θυμηθούμε το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο και είχε αποτελέσει σημείο τριβής της Ενωσης με το ΔΝΤ, οπότε και κατέληξαν, αυθαιρέτως, στον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Στο σημείο αυτό, οφείλει κατά την άποψή μας να εξετάσει κάποιος ένα ενδεχόμενο: αυτό αφορά την πιθανότητα η φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στις υπό διαμόρφωση θέσεις στην Ευρώπη και να έχει εξευρεθεί ήδη μία βάση συζήτησης - εξ ου και η σταδιακή απομάκρυνση του κόμματος του κ. Τσίπρα από τις πολεμικές διακηρύξεις περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, εξόδου από το ευρώ κλπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις θέσεις αυτές εκφράζει δημοσίως και με σθένος ο κ. Γ. Σταθάκης, ο οποίος και με την Ευρώπη συνομιλεί και τις επιθέσεις του κ. Π. Λαφαζάνη δέχεται και υπομένει.
Υπό την έννοια αυτή, η πλέον πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του κ. Σταθάκη, μέσα από το άρθρο του στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής, παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα συμπληρωματικότητα με το εσωτερικό κείμενο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Η επιμήκυνση και τα επιτόκια δεν αρκούν για να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, οπότε θα απαιτηθεί νέο «κούρεμα», προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στις αγορές», γράφει ο κ. Σταθάκης και επισημαίνει: «Η κατάσταση του δημόσιου χρέους αποτελεί την επιτομή της αποτυχίας του Μνημονίου. Τόσο το ίδιο το Μνημόνιο όσο και η διαχείριση του χρέους ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή. Ολες οι άλλες επιλογές θα ήταν καλύτερες. Η "ελληνική τραγωδία" θα μείνει ως παράδειγμα επιλογών που έγιναν από κοντόφθαλμες και εγωιστικές πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, από ευρωπαϊκούς θεσμούς σε βαθιά κρίση και από αξιωματούχους διεθνών οργανισμών με πρωτόγονα οικονομικά».
«Πίσω από τις γραμμές», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται διατεθειμένο να εγκαταλείψει και την πρακτική των μνημονίων. Και αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως θα πρέπει να αναμένουμε μία συζήτηση με άλλους όρους με οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας. Ετσι ίσως εξηγούνται πολλά και για το εσωτερικό αλαλούμ του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο, που γράφεται παράλληλα με το ελληνικό δράμα και θα μας απασχολήσει με πολλές αφορμές στο εγγύς μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr