Η αμφισβητηση του ελληνικού εδάφους από την Τουρκία με την κατάληψη ουσιαστικά των Ιμίων, οφείλεται και στην αμετροεπή συμπεριφορά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου, ο οποίος προκαλώντας διαρκώς τους Τούρκους με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό οτι πρόκειται περί ‘Ήρωος”, κατέληξε να κοιτάζει αμήχανος τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους από Τούρκιο πολεμικό πλοίο και να μην είναι σε θέση να αντιδράσει. Οι εθνικοπατριωτικές κορώνες του Kαμένου, οι μεταμφιέσεις του σε αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, σε Ναύαρχο, σε Στρατηγό, ήταν η δικαιολογία που αναζητούσε η Τουρκία για να προχωρήσει σε μια μεγάλη πρόκληση στο Αιγαίο και να περιμένει τις αντιδράσεις. Και ο Kαμμένος συνεχίζει τις μεγαλοστομίες, λέγοντας οτι η συμπεριφορά της Τουρκίας ξεπερνάει το όριο του ανεκτού. Φυσικά και το ξεπερνάει, οπότε τι θα κάνει ο κ. Καμένος; Ας του δώσουμε λίγο χρόνο ελπίζοντας οτι οι Τούρκοι θα αποσυρθούν οικιοθελώς. Το ζήτημα βέβαια είναι το τι θα χάσουμε εμείς από αυτή την ιστορία και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ενημερωμένοι και έμπειροι διπλωματικοί που υποστηρίζουν οτι εμείς θα συρθούμε σε μια συζήτηση περί κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο που θα καταλήξει συντριπτικά εις βάρος μας.
Στον τομέα της οικονομίας, οι άλλες αμετροεπείς δηλώσεις του Τσίπρα και του Τσακαλώτου οτι δεν χρειαζόμαστε πλέον καμία βοήθεια από τους Ευρωπαίους και οτι είμαστε έτοιμοι για “καθαρή έξοδο” από τα Μνημόνια, οδήγησαν καταρχήν στην έκδοση ενός ελληνικού ομολόγου το οποίο από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης του στις αγορές, άρχισε να χάνει αξία. Αυτό σημαίνει οτι όσοι το αγόρασαν χάνουν τα χρήματα τους και αυτό είναι ένα πολύ κακό προμήνυμα για την έξοδο μας στις αγορές μελλοντικά. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την παραγωγή πλεονασμάτων και θεωρεί οτι αυτό αρκεί για να πείσει τις διεθνείς αγορές οτι η Ελλάδα είναι αξιόχρεη. Δεν είναι όμως έτσι. Οι αγορές δεν έχουν πεισθεί διότι βλέπουν ένα υπέρογκο εξωτερικό χρέος το οποίο δεν θα “κουρευτεί” ακόμη και αν ρυθμιστεί, βλέπουν όμως και ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος στις τράπεζες με 100 δισ Ευρώ προβληματικά δάνεια, με 35 δισ Ευρώ χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία και με άλλα 100 δισ Ευρώ χρέος στο δημόσιο από πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν.
Όλα αυτά μαζί, συνδυασμένα με μηδενικές επενδύσεις, με capital controls, με υπερβολική φορολόγηση, με τεράστια και διεφθαρμένη γραφειοκρατία, με χαμηλή ανταγνωστικότητα και με απόλυτη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία, εξασφαλίζουν οτι επενδύσεις δεν θα γίνουν και οτι η οικονομία θα παραμείνει στον πάτο για καιρό ακόμη.
Προσθέστε τώρα σε αυτά και την πολιτική ανασφάλεια που προκαλεί το “σκάνδαλο” Novartis και θα αντιληφθείτε οτι κανένας ξένος επενδυτής δεν θα πάει να επενδύσει σε μια χώρα με άθλιες οικονομικές συνθήκες τη στιγμή μάλιστα που το πολιτικό κλίμα πολώνεται σε εκρηκτικό βαθμό με τις κατηγορίες για χρηματισμό δυο Πρωθυπουργών, ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου και αρκετών πολιτικών προσώπων. Κατηγορίες χωρίς αποδείξεις προς το παρόν, που τορπιλίζουν όμως το πολιτικό κλίμα και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας.
Και το σκάνδαλο Νovartis, όπως και η “καθαρή έξοδος” στις αγορές, όπως και οι λεονταρισμοί του Καμένου με την Τουρκία, αποσκοπούσαν στην παρουσιάση μιας θετικής εικόνας για την κυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρχουν οι βάσεις που να δικαιολογούν αυτή την εικόνα.
Αποτέλεσμα ήταν η επικοινωνιακή πολιτική με την οποία αποκλειστικώς ασχολείται η κυβέρνηση να καταλήξει εις βάρος, όχι μόνο της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα επικίνδυνη θέση τόσο οικονομικά, όσο και γεωπολιτικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr