Το πολύ υψηλό αυτό ποσοστό που συγκέντρωσαν τα δυο κόμματα που θέλουν την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαική Ένωση αποδεικνύουν οτι οι Γάλλοι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δυσαρεστημένοι από τις επιλογές της Ευρωπαικής Ένωσης και επιλέγουν να ψηφίσουν ακόμη και ακραία εθνικιστικά ή αριστερά κόμματα προκειμένου να την αλλάξουν.
Ο Μακρόν που κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών και ο οποίος κατά πάσα βεβαιότητα θα κερδίσει το δεύτερο γύρο και θα γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισυστημικός, αλλά δεν είναι ακριβώς και συστημικός. Δεν ανήκει ούτε στη γαλλική Δεξιά ούτε στους Σοσιαλιστές, είναι ένας νέος υποψήφιος με ένα νέο κόμμα.
Ο δικοματισμός στη Γαλλία τελείωσε, με τους Σοσιαλιστές να υφίστανται μεγάλη ήττα περιοριζόμενοι στο 6% και την παραδοσιακή Δεξιά να χάνει και να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19% μετά τον Μακρόν και τη Λεπέν.
Η «αντισυστημική ψήφος» των Γάλλων βρήκε μια πιο «υγιή» διέξοδο σε ένα νέο ηγέτη που υπόσχεται οτι θα διατηρήσει την Ευρωπαική πορεία και οτι θα αναπτύξει την οικονομία με περιορισμό του δημοσίου τομέα αλλά χωρίς ακρότητες και κυρίως είναι απαλλαγμένος από τα σκάνδαλα που βαραίνουν και τα δυο συστημικά κόμματα.
Η Γαλλία λοιπόν δείχνει το δρόμο για μια «εναλλακτική» αντισυστημική ψήφο, επιβεβαιώνει την τάση των ψηφοφόρων σε όλο τον κόσμο να αλλάξουν πολιτικές ηγεσίες χωρίς όμως να καταδικάζει το ευρωπαικό οικοδόμημα.
Η Ευρώπη ελπίζει στον Μακρόν οτι ενδεχομένως μπορεί να συνεισφέρει και σε ευρωπαικό επίπεδο με διορθωτικές αλλαγές στις πολιτικές της Ευρωπαικής Ένωσης.
Πάντως η ανάδειξη της Λεπέν και των εθνικιστών της σε αξιωματική αντιπολίτευση στη Γαλλία, δεν είναι καθησυχαστική για το μέλλον της Ευρώπης.
Παρά το γεγονός οτι ο Μακρόν τα κατάφερε και οτι με τη στήριξη των δυο ηττημένων «συστημικών» κομμάτων θα κερδίσει εύκολα τον δεύτερο γύρο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός οτι το 40% των Γάλλων θέλει να φύγει από την Ευρωπαική Ένωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr