Οι βασικές αρχές της πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ προεκλογικά, στηρίζονται σε δυο άξονες:
Πρώτον στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μέσα στη χώρα με παράλληλη μείωση των φόρων και στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης του αμερικανικού εργατικού δυναμικού.
Δεύτερον στην κατάργηση διεθνών συμφωνιών εμπορίου και στην επιβολή δασμών σε εισαγώμενα προιόντα, με στόχο τον περιορισμό της παγκοσμιοποίησης.
Όσον αφορά στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με παράλληλη μείωση των φόρων, αυτή δεδομένου του μεγάλου ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών των ΗΠΑ θα στηριχθεί σε τύπωμα χρήματος αρχικά, υποτίμηση του Δολαρίου, αύξηση του πληθωρισμού και στη συνέχεια αύξηση των επιτοκίων. Αυτά προέβλεψε και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος δήλωσε οτι η οικονομική πολιτική του Τράμπ θα προκαλέσει μείωση της παγκόσμιας ρευστότητας και αύξηση της αβεβαιότητας. Η προσπάθεια επίτευξης πλήρους απασχόλησης του αμερικανικού εργατικού δυναμικού θα οδηγήσει σε διωγμούς των μεταναστών, κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ και πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στις φτωχές χώρες που εξάγουν μετανάστες.
Μεγαλύτερες όμως επιπτώσεις ενδέχεται να έχει η πολιτική Τράμπ εναντίον της παγκοσμιοποίησης, κάτι που περιμένουν εναγωνίως πολλοί από τους ψηφοφόρους του που ανήκουν στην εργατική τάξη των ΗΠΑ. Η πρόθεση του να στηρίξει την αμερικανική βιομηχανία με προστατευτικά μέτρα, όπως δασμούς έναντι των κινέζικων εισαγωγών στις ΗΠΑ και κατάργηση διεθνών εμπορικών συμφωνιών, θα μειώσει τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου και θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων με ανάλογα μέτρα προστατευτισμού από τις άλλες χώρες. Η μεγέθυνση του όγκου και της αξίας του παγκοσμίου εμπορίου, είναι κλειδί για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο περιορισμός του θα φέρει σημαντικά προβλήματα σε όλες τις χώρες. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν άμεσα ύφεση οι δε αναπτυσσόμενες θα φτάσουν στα όρια της πείνας και οι φτωχότερες χώρες θα αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικά προβλήματα.
Η αμερικανική οικονομία είναι η πρώτη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως και η μείωση της συμμετοχής της στην διεθνή οικονομική δραστηριότητα είναι εύλογο να προκαλεί τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων.
Το ερώτημα είναι αν ο Τράμπ θα κάνει πράγματι όσα έλεγε προεκλογικά ή ευρισκόμενος πλέον στη θέση του Προέδρου και έχοντας άλλη πληροφόρηση και άλλη πλαισίωση από τεχνοκράτες θα εγκαταλείψει τον λαικισμό και θα προσπαθήσει να βρεί συμβιβαστικές λύσεις μεταξύ υποσχέσεων και πράξης. Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του κόμματος των Ρεμπουμπλικάνων οι οποίοι θα στελεχώσουν τον Τράμπ και η πελιοψηφία των οποίων δεν συμμερίζεται αυτές τις θεωρίες περί απομόνωσης των ΗΠΑ.
Η εκλογή Τράμπ πάντως σε συνδυασμό με το Brexit και με την άνοδο του λαικισμού και κυρίως του εθνικισμού στην Ευρώπη, προκαλεί γενικότερη ανησυχία σχετικά με το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και του Ευρώ. Η αποσχιστική τάση πολλών χωρών θα αυξηθεί, η τάση απομόνωσης εντός των συνόρων τους ακόμη και για κάποιες ευρωπαικές χώρες επίσης θα αυξηθεί και όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του εθνικισμού με ότι αυτό σημαίνει και για τις οικονομίες, αλλά κυρίως και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ο Τράμπ και η Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ενώ με τους Ρεμπουμπλικάνους η μόνη περίδοος που είχαμε κάποια επαφή ήταν η περίοδος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη λόγω της καλής του προσωπικής σχέσης με τον Πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς τον πρεσβύτερο.
Ο αμερικανικός παράγοντας όσον αφορά στην Ελλάδα θα δείξει πολύ μικρότερο ενδιαφέρον αυτό που έδειχνε μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος Ομπάμα, η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ενδέχεται να μεταβληθεί προς όφελος της γείτονος, η υποστήριξη των ΗΠΑ για ζητήματα που αφορούν τη σχέση Ελλάδος με τους δανειστές της, αν υπάρχει θα είναι πολύ περιορισμένη και αυτό αφορά και την υπόθεση του χρέους τη ρύθμιση του οποίου ζητάμε σήμερα αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις χρηματοδοτήσεις μας και γενικότερα την γεωπολιτική μας υποστήριξη.
Τα νέα λοιπόν από την εκλογή Τράμπ δεν είναι καλά για τη χώρα μας και αυτό σημαίνει οτι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πρέπει να συσπειρωθεί στο μέγιστο βαθμό και να προσδιορίσει εθνικούς στόχους εγκαταλείποντας τις εσωτερικές μικροπολιτικές διαμάχες διότι η χώρα βρίσκεται περισσότερο αβοήθητη από ποτέ σε μια δίνη διεθνών εξελίξεων που δεν την ευνοούν καθόλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr