Με κομμένη πλέον την ΕΡΤ έκανα ζάπινγκ το βράδυ. Βλέποντας ότι θα έχω να διαλέγω ανάμεσα σε τούρκικα σίριαλ, στο Τζέρσι Σόουρ με τους κάγκουρες της Αμερικής και άλλα τέτοια προγράμματα, ομολογώ με έπιασε μια μικρή θλίψη... Νομίζω ότι θα μου λείψει η ΕΡΤ και θεωρώ ότι είναι ιστορικό κεφάλαιο της τηλεοπτικής μας ιστορίας.
Δεν λέω. Υπάρχουν και στα ιδιωτικά κανάλια κάποια προγράμματα ποιότητας, αλλά κυριαρχούν δεύτερα προγράμματα. Μειώνονται δε αισθητά οι επιλογές ουσιαστικής ενημέρωσης, οι εκπομπές λόγου, τα ντοκιμαντέρ, οι εκπομπές για πολιτισμό, που υπάρχουν ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου στα ιδιωτικά δίκτυα.
Γενικά, η προοπτική μιας τηλεόρασης δημόσιας, που να μην ασχολείται μόνο με τις υψηλές τηλεθεάσεις, δεν υπάρχει πλέον. Όχι ότι η ΕΡΤ έκανε σπουδαία δουλειά ή ότι δημιούργησε απαράμιλλου επιπέδου προγράμματα. Αλλά σίγουρα υπήρχε μια εκπροσώπηση θεμάτων, που στα εμπορικά κανάλια κρίνονται ασύμφορα. Μια εξασφάλιση κάποιου πλουραλισμού και κάποιας ποιότητας. Συν το ότι κάλυπτε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σημεία που τα ιδιωτικά δεν καλύπτουν.
Εκτός αυτού, με το που έπεσε το σήμα της ΕΡΤ, χάσαμε το BBC, το DW και τα άλλα διεθνή δίκτυα, που έδιναν μια άλλη δυνατότητα ενημέρωσης. Δεν πρόκειται να υπάρξει σύμπνοια σε αυτό το θέμα. Όποιος δεν έβλεπε ΕΡΤ θα πει: Και γιατί να πληρώνω ανταποδοτικό τέλος; Όποιος έβλεπε ΕΡΤ ή έβλεπε τα ξένα δίκτυα, που πέσανε μαζί με την ΕΡΤ σίγουρα αντιδρά.
Πάντως, αυτή η απότομη απόφαση, που μοιάζει να πάρθηκε και λόγω της αποτυχίας με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ενοχλεί. Το να σου κόβουν ξαφνικά τρία κανάλια συν όλα τα διεθνή, δεν είναι κι ευχάριστο. Χώρια που δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους τελικούς του μπάσκετ, με την φόρμουλα 1 και άλλα προγράμματα, τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί και ίσως τα πάρουν κοψοχρονιά τα ιδιωτικά. Χώρια οι όποιες ρήτρες στα συμβόλαια με τις εταιρείες. Αυτές οι βιαστικές αποφάσεις, δημιουργούν και τέτοια προβλήματα.
Υπάρχουν και οι απολύσεις τόσων ανθρώπων. Ήρθε βολικό στην κυβέρνηση, που έψαχνε εσπευσμένα 2000 απολύσεις. Απόλυσε κάτι παραπάνω κλείνοντας την ΕΡΤ. Κανονικά, θα έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να μοιράσουν τις απολύσεις σε διάφορους τομείς του δημοσίου, που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Όχι να διαλύσουν τελείως μία εταιρεία και να τους διώξουν όλους από εκεί.
Όμως υπάρχουν κάποια ερωτηματικά. Θα αποζημιωθούν, ανακοινώνεται, όλοι κανονικά. Μετά, θα ξανανοίξει η εταιρεία και θα προσληφθούν 1000 μόνο υπάλληλοι. Κάποιοι από αυτούς θα είναι υπάλληλοι της ΕΡΤ, όπως λέγεται τουλάχιστον. Δηλαδή πώς θα γίνει; Θα τους αποζημιώσει, για να τους ξαναπροσλάβει μετά; Είναι η οικονομία του ελληνικού δημοσίου. Πολλοί βέβαια υποψιάζονται αδιαφάνεια και κομματισμό στις νέες προσλήψεις, αλλά αυτό μένει να το δούμε.
Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε κάποια πράγματα. Υπήρξε αδιαφάνεια και υπερκοστολόγηση στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, κομματικά παιχνίδια, προβολή της κυβερνητικής άποψης, τεράστιοι μισθοί σε κάποια golden boys είτε σε ρόλους δημοσιογράφων, είτε σε ρόλους συμβούλων. Επίσης, τα δύο κρατικά κανάλια στην Αθήνα ήταν μια υπερβολή, για τα δεδομένα της Ελλάδας. Δεν μπορεί όλοι να λένε ότι υπάρχουν παραπάνω ιδιωτικά από όσα αντέχει η αγορά και να υπάρχουν δύο κρατικά συν την ΕΤ3 για την Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες, που μείωσαν την σπατάλη και δεν υπήρχε χασούρα για το δημόσιο.
Σίγουρα χρειαζόταν ένας επιπλέον εξορθολογισμός στην ΕΡΤ. Αλλά αυτό το απότομο και το σπασμωδικό των αποφάσεων, του τύπου: πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι, δεν ξέρω αν δίνει μια καλή εικόνα για την κυβέρνηση. Ιδίως όταν κλείνει μια εταιρεία με την λογική να την ξανανοίξει μετά. Ή την χρειάζεσαι και δεν την κλείνεις, απλώς την αναδιαρθρώνεις. Ή δεν την χρειάζεσαι και δεν την ξανανοίγεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr