Η πιο άγρια συνέπεια της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη είναι η ανεργία. Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των χωρών του Νότου φέρνουν σε απόγνωση εκατομμύρια πολίτες και οικογένειες, με την ανέχεια, το άγχος της επιβίωσης και τα υπόλοιπα τραγικά χαρακτηριστικά.
Ένα αναμενόμενο, αλλά παρ’ όλ’ αυτά εντυπωσιακό αποτέλεσμα που έχει η ανεργία στον Νότο, είναι η τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Γερμανία. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν φέτος 43% οι μετανάστες προς Γερμανία. Μέσα σε δύο χρόνια, 60 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν μεταναστεύσει στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Και δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Αντίστοιχα ποσοστά της τάξης του 40% και άνω παρουσιάζουν όλες οι χώρες της κρίσης: Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία. Μάλιστα, είχα παρακολουθήσει πριν λίγο καιρό ένα ντοκιμαντέρ με έναν νέο Ιταλό που έψαχνε να βρει λόγους για να μην φύγει από την πατρίδα του, για να μεταναστεύσει στην Γερμανία.
Αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα όχι μόνο δεν ενοχλεί τους Γερμανούς, αλλά αντίθετα το θεωρούν και ευεργετικό για την οικονομία τους.
Χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό για πολλές επιχειρήσεις τους. Είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την υψηλή κατάρτιση και ποιότητα του μεταναστευτικού κύματος που έρχεται από τον Νότο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι σε ένα ακόμα επίπεδο η κρίση λειτουργεί υπέρ του ισχυρού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ενώ κόσμος φεύγει από την Ελλάδα, η Γερμανία τον δέχεται και αυτό ευνοεί την οικονομία της. Ό,τι συνέβη δηλαδή με τα κεφάλαια. Σε περιόδους που υπήρχε μεγάλος φόβος για την έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ, πολλοί πήγαν τις καταθέσεις τους στην Γερμανία, για να τις εξασφαλίσουν ή αγόραζαν γερμανικά ομόλογα, ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο. Το γεγονός αυτό επέτεινε ακόμα περισσότερο το χάσμα ανταγωνιστικότητας, καθώς οι χώρες της κρίσης είτε έχουν το μνημόνιο (Ελλάδα- Πορτογαλία), είτε αναγκάζονταν να δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια (Ισπανία- Ιταλία).
Είτε πρόκειται λοιπόν για κεφάλαια, είτε για εργατικό δυναμικό, η Γερμανία αποτελεί τον πόλο έλξης. Αυτό τροφοδοτεί την γερμανική οικονομία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα ανταγωνιστικότητας. Οι χώρες του Νότου χάνουν εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο οι οικονομίες τους, οι οποίες βρίσκονται σε ύφεση, το χάνουν.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι Γερμανοί γίνονται δέκτες μεταναστών, αλλά αυτό δεν έχει επίδραση στους δείκτες της ανεργίας της χώρας, που είναι πολύ χαμηλοί. Αυτό να το βλέπουν στην Ελλάδα όσοι φορτώνουν αναγκαστικά το πρόβλημα της ανεργίας στους μετανάστες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr