Είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει με ελαφρότητα πυρηνικές απειλές, αλλά από την άλλη σίγουρα προκαλεί καχυποψία η άνεση με την οποία προσπαθούν να τον χρησιμοποιήσουν οι Βορειοκορεάτες.
Η Βόρεια Κορέα είναι αποδεδειγμένο ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο αποτελεσματικά μπορεί να τα στείλει εναντίον των εχθρών της και σε ποιες αποστάσεις. Αν διαθέτει βαλλιστικά συστήματα αρκετά αξιόπιστα και με μεγάλη εμβέλεια, για να πλήξουν τους στόχους της. Αυτό που κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ως ανεδαφικό είναι το κατά πόσον μπορούν να πλήξουν τις ίδιες τις ΗΠΑ. Δεν φαίνεται δηλαδή να έχουν στην διάθεση τους οι Βορειοκορεάτες τόσο μεγάλης εμβέλειας πυραύλους, για να φτάσουν μέχρι εκεί.
Πυρηνικά όπλα διαθέτει όμως και η Νότια Κορέα. Και κυρίως έχει στο πλευρό της την πιο μεγάλη πυρηνική δύναμη στον πλανήτη, τις ΗΠΑ. Αντίθετα οι Βορειοκορεάτες δεν διαθέτουν ισχυρές «πλάτες». Οι παραδοσιακοί σύμμαχοί τους Κινέζοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τους υποστηρίξουν στην οξύτητα, που υιοθετούν.
Ως προς τους συσχετισμούς ισχύος, σε πολεμική τεχνολογία η Νότια Κορέα είναι σαφώς πιο προηγμένη από την Βόρεια. Επίσης, οι Νοτιοκορεάτες θα έχουν στο πλευρό τους και την εκπληκτική τεχνολογία των Αμερικανικών δυνάμεων. Επομένως, οποιαδήποτε σύγκριση είναι συντριπτική εις βάρος της Πιόνγκγιανγκ.
Αυτά βέβαια αφορούν τον συμβατικό πόλεμο. Αλλά, ο μεγάλος φόβος είναι ότι θα υπάρξει πυρηνικός πόλεμος. Η Βόρεια Κορέα έκανε μεγάλο λάθος να απειλήσει με προληπτικό πυρηνικό πλήγμα. Μια τέτοια ενέργεια, μπορεί να παρερμηνευθεί από τους αντιπάλους. Είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου οι συσχετισμοί δεν ευνοούν κανέναν. Ωστόσο, αν η Βόρεια Κορέα κάνει το πρώτο χτύπημα με πυρηνικά στους αντιπάλους της, όπως απειλεί με τόση ευκολία, τότε τα αντίποινα θα είναι τρομακτικά και για τους πολίτες και για τους αξιωματούχους του καθεστώτος της χώρας.
Φαίνεται δύσκολο να εικάσει κανείς ότι δεν γνωρίζουν οι Βορειοκορεάτες ότι είναι μια τρέλα το να χτυπήσουν πρώτοι με πυρηνικά. Άλλωστε, αναλύσεις αμερικανών επιστημόνων, όπως ο ο Στέφαν Χάγκαρντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύθηκε στο CNN εκτιμούν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι τρελός κι ότι « ότι η Πιονγκιάνγκ επιδίδεται μάλλον σε ρητορική παρά σε πραγματική στρατιωτική δράση».
Το πρόβλημα όμως είναι, ότι σε αυτό το σκληρό διπλωματικό πόκερ που παίζεται κι από τις δυο μεριές, οι ηγεσίες είναι νέες και αδοκίμαστες. Τόσο ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, όσο και η συντηρητική πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιέ έχουν πρόσφατα αναλάβει τις ηγεσίες τους και δεν έχουν την απαιτούμενη πείρα στην διαχείριση τέτοιων κρίσεων.
Κι αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο την αμερικανική πλευρά και γενικότερα τον διεθνή παράγοντα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr