Σε μια συνάντηση που είχε μεγάλη επικοινωνιακή εκμετάλλευση από το καθεστώς, ο νέος ηγέτης της Β. Κορέας και ο (διάσημος για τα πολλά ριμπάουντ που μάζευε για τον Τζόρνταν και την παρέα του, για τα αμέτρητα τατουάζ του και για το εκκεντρικό του life style) Ντένις Ρόντμαν δήλωσαν «Φίλοι για μία ζωή». Το θέμα άρεσε και στα διεθνή ΜΜΕ, καθώς έμοιαζε πολύ αταίριαστο το συγκεκριμένο δίδυμο ενός κομμουνιστή ηγέτη με έναν παλιό και εντελώς εκκεντρικό σταρ του NBA και αυτό πουλάει.
Αλλά για να μην νομίζει η «εχθρική Δύση» ότι η αγάπη του αρχηγού της Β. Κορέας για το μπάσκετ σημαίνει και τίποτα, μετά από λίγες μέρες εκπρόσωπος του υπουργείο εξωτερικών της Β. Κορέας ρίχνει και την παρανοϊκή απειλή ότι είναι θα χτυπήσει πρώτη με πυρηνικά τις ΗΠΑ, καθώς το καθεστώς εκτιμά πως η Αμερική ετοιμάζεται για πυρηνικό πόλεμο. Οι απειλές αυτές ελάχιστη βάση έχουν, καθώς είναι δύσκολο να πλήξουν την υπερδύναμη, ενώ τα αντίποινα θα είναι τρομακτικά. Αλλά δυναμιτίζουν το κλίμα, ενώ η Β. Κορέα κόβει τελείως κάθε διπλωματική επικοινωνία με την Νότια Κορέα, την οποία επίσης απειλούν με πυρηνικό πλήγμα. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Β. Κορέας δήλωσε ότι αν πλήξουν με πυρηνικά την Ν. Κορέα, αυτή θα εξαφανισθεί από προσώπου γης. Ασφαλώς, η Νότια Κορέα είναι πιο προσιτός στόχος. Μάλιστα, σε τέτοια περίπτωση, είναι μεγάλη η πιθανότητα να πληγούν και Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς στην Ν. Κορέα βρίσκονται πάνω από 28 χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ. Πάλι όμως τα ανελέητα αντίποινα από την πλευρά των πανίσχυρων στρατιωτικά Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα αποφευχθούν.
Με δεδομένο ότι η Β. Κορέα διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα, αυτού του είδους η τόσο εξτρεμιστική ρητορική, εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να θεωρηθεί μόνο ως κούφια απειλή σε απάντηση των σκληρών κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι πρωτόγνωρα ακραίες απειλές μιας πυρηνικής δύναμης, που μοιάζουν να βγαίνουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας του ψυχρού πολέμου, δημιουργούν αναταραχή σε μια περιοχή πολύ σημαντική για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, καθώς τόσο η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, όσο και η Κίνα, που γειτονεύουν με το αλλοπρόσαλλο αυτό καθεστώς, αποτελούν παραγωγικές υπερδυνάμεις και τεράστιες αγορές.
Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο νέος υπουργός των εξωτερικών Τζον Κέρι έχει καταφέρει να χτίσει το προηγούμενο διάστημα κάποιους διαδρόμους επικοινωνίας με το καθεστώς της Β. Κορέας και είναι ο μόνος που ίσως μπορεί να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή. Αλλά υπάρχουν και αντιρρήσεις σε αυτό, μέσα στην ίδια την Αμερική. Ειδικοί πάνω στα θέματα διπλωματίας εκτιμούν ότι σε αυτήν την περίοδο, μια τέτοια προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης των ΗΠΑ προς την Πιον Γιανγκ δεν πρέπει να επιχειρηθεί, γιατί θα θεωρηθεί ότι έγινε εξαιτίας των απειλών της Βόρειας Κορέας για πυρηνικό πλήγμα. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να φανούν αδύναμες κι ότι ενδίδουν στις απειλές του συγκεκριμένου καθεστώτος. Οπότε, οι όποιες διαδικασίες εξομάλυνσης, μάλλον θα πραγματοποιηθούν αργότερα κι όταν το θέμα των απειλών της Β. Κορέας έχει φύγει από την επικαιρότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr