Η υποβάθμιση της γυναίκας και οι κίνδυνοι εις βάρος της ζωής της, δεν είναι μόνο θέμα της εγκληματικής συμπεριφοράς κάποιων περιθωριακών στοιχείων, αλλά αποτελεί χαρακτηριστικό της ινδικής κοινωνίας.
Η Ινδία θεωρείται η πιο επικίνδυνη χώρα για να ζει γυναίκα από τις χώρες που ανήκουν στους G20 και η τέταρτη χειρότερη χώρα σε αυτόν τον τομέα στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της TrustLaw Women (η οποία βασίζεται στις απαντήσεις 213 ατόμων που ασχολούνται με τα ζητήματα των δικαιωμάτων φύλου) νούμερο 1 πιο επικίνδυνη χώρα για τις γυναίκες είναι το Αφγανιστάν, νούμερο 2 το Κονγκό, στην τρίτη θέση αυτής της τραγικής κλίμακας είναι το Πακιστάν και στην τέταρτη θέση η Ινδία. Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Σομαλία.
Χαρακτηριστικό αυτής της έρευνας είναι ότι 3 από τις 4 χώρες γειτονεύουν. Η Ινδία γειτονεύει με το Πακιστάν και το Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Με δεδομένο ότι η Ινδία δεν έχει το ίδιο θρήσκευμα με τις δύο αυτές χώρες- στις οποίες θεριεύει το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού- καταλαβαίνουμε ότι γεωγραφικοί, οικονομικοί και ιστορικοί παράγοντες επηρεάζουν τις σχέσεις των φύλων εξίσου- ή και περισσότερο- καθοριστικά με τον παράγοντα θρησκεία.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 13% των ερωτωμένων θεωρεί την Ινδία μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες σε πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα, ενώ το 12% την θεωρεί πολύ επικίνδυνη σε ζητήματα trafficking και το 7% δηλώνει ότι η Ινδία είναι το πιο επικίνδυνο έθνος για τις γυναίκες σε θέματα υγείας. Το 8% θεωρεί ότι η Ινδία είναι η χώρα, στην οποία οι γυναίκες είναι πολύ πιθανόν να δεχθούν μη σεξουαλική βία, ενώ το 4% θεωρεί ότι είναι η πιο επικίνδυνη χώρα, για να δεχθεί σεξουαλική βία.
Η θέση των γυναικών στην Ινδία είναι σαφώς υποβαθμισμένη. Θεωρείται, ειδικά στις επαρχίες, βάρος για μια οικογένεια το να πρέπει να αναθρέψει κορίτσια, ενώ οι βιασμοί και οι κακοποιήσεις εις βάρος των γυναικών είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα. Υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση στον τρόπο που αναθρέφονται τα αγόρια και τα κορίτσια. Τα αγόρια έχουν το καλό φαγητό και τα καλά ρούχα και πηγαίνουν στα σχολεία, έχοντας ανοιχτές τις προοπτικές για το μέλλον. Αντίθετα, τα κορίτσια υποσιτίζονται και είναι ρακένδυτα, δεν πηγαίνουν σχολείο και σε πολύ μεγάλο βαθμό παντρεύονται σε πολύ μικρή ηλικία.
Μερικά στατιστικά στοιχεία είναι πολύ χαρακτηριστικά. Το 45% των γυναικών παντρεύονται πριν την ηλικία των 18. Μόνο μέσα στο 2010 καταγράφηκαν 56 χιλιάδες θάνατοι γυναικών πάνω στην γέννα και δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Unicef έδειξε ότι το 52% των κοριτσιών στην εφηβεία (και το 57% των εφήβων αγοριών) θεωρεί δικαιολογημένο το να δέρνει ένας άντρας την γυναίκα του.
Οι ένοχοι για τον βιασμό και την δολοφονία της 23χρονης- της υπόθεσης που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι- δικάζονται και μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμα και την ποινή του θανάτου. Ωστόσο, η τιμωρία των ενόχων δεν θα σημάνει πολλά πράγματα, αν δεν αλλάξουν πολλά στην κοινωνία της Ινδίας, ώστε οι γυναίκες να μην θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε αυτήν την χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr