Στο στόχαστρο έχει μπει η CIA και τώρα στην Αμερική, για κινηματογραφικούς λόγους. Μια από τις ταινίες, που έχουν εντυπωσιάσει φέτος στις ΗΠΑ τους κριτικούς και θεωρούνται μεγάλο φαβορί για τα Όσκαρ, είναι το Zero Dark Thirty. Η ταινία εξιστορεί ένα καυτό θέμα: το κυνηγητό που εξαπέλυσε γενικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες, εναντίον του Μπιν Λάντεν, μέχρι την τελική του εξόντωση. Το θέμα όμως πήρε πολιτικές διαστάσεις στην Αμερική, καθώς πολλοί κατηγορούν τις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας, ότι έδωσαν στους συντελεστές της ταινίας απόρρητες πληροφορίες, τόσο σχετικά με το ανθρωποκυνηγητό του αρχηγού της Αλ Κάιντα, όσο και σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες.
Μάλιστα, στο θέμα παρενέβη η ίδια η Γερουσία, η οποία απαιτεί περισσότερες πληροφορίες από την CIA, για να της εξηγήσει αν η ταινία Zero Dark Thirty έχει απόρρητες πληροφορίες. Τα μέλη της επιτροπής της Γερουσίας προσπαθούν να καταλάβουν αν η CIA έδωσε στην σκηνοθέτη Kathryn Bigelow και στον σεναριογράφο Mark Boal παράνομη πρόσβαση σε μυστικό υλικό σχετικό με τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να εντοπίσει τον εγκέφαλο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά της η CIA υποστηρίζει ότι αυτά δεν ισχύουν αλλά ότι τα περισσότερα είναι στην σφαίρα της φαντασίας του Hollywood. Κι ότι η ταινία περιγράφει τα γεγονότα με μεγάλη καλλιτεχνική ελευθερία- δηλαδή αυθαίρετα. Το τι από τα δύο συνέβη πραγματικά, ας το βρουν και ας το αξιολογήσουν οι υπεύθυνοι και η αμερικανική κοινή γνώμη. Εγώ θέλω να σταθώ σε κάτι που δείχνει τον επαγγελματισμό της CIA στον τρόπο που λειτουργεί. Με το πού έσκασε το σκάνδαλο, ο διευθυντή της Michael Morell γράμμα στους εργαζομένους της CIA, για το οποίο τους ενημέρωσε σχετικά με το θέμα, τους έδωσε την άποψη της Υπηρεσίας, αλλά και τους διαβεβαίωσε πως όσα ακούνε από τον Τύπο είναι αναληθή.
Αυτό το πράγμα, δηλαδή ο διευθυντής να συντάσσει γράμμα στο προσωπικό της Οργάνωσης, στο οποίο οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται λεπτομερώς, είναι ένα μάθημα επαγγελματισμού. Και μάλιστα, πρώτα ενημερώθηκε το προσωπικό κι από εκεί το πήραν τα Media, για να προβάλουν και την άποψη της CIA, καθώς το γράμμα αυτό δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.
Και δεν το κάνει μόνο η CIA, αλλά το έχω δει να συμβαίνει και από άλλες αμερικανικές εταιρείες, όταν πλήττονται από κάποιο σκάνδαλο. Αντίθετα, στην Ελλάδα, πολλοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τυχαίνει να ακούν διάφορα από τα ΜΜΕ για την εταιρεία στην οποία εργάζονται και το τελευταίο που ενημερώνεται είναι τελικά το προσωπικό της εταιρείας αυτής.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και μια Υπηρεσία Ασφαλείας, όπως η CIA, λειτουγεί στις ΗΠΑ με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό όσον αφορά τις σχέσεις της με το προσωπικό της, από ό,τι πολλές ελληνικές εταιρείες. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα επαγγελματισμού, ακόμα κι αν δεν μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής αυτός που το δίνει.
Περισσότερα για το σκάνδαλο με την ταινία Zero Dark Thirty μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr