Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε την Πέμπτη για 50 λεπτά με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, χωρίς όμως να ανακοινωθεί καμία απολύτως συμφωνία. Πριν τη συνάντηση ο κ. Μπένερ επανέλαβε το αίτημά του για βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε αντάλλαγμα για τον φορολογικό συμβιβασμό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στο CBS ότι είναι πρόθυμος να κάνει πολύ περισσότερες περικοπές δαπανών, «αλλά πρέπει να συνοδεύονται από νέες πηγές εσόδων». Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι ελπίζει να υπάρξει μια συμφωνία καθώς όπως ανέφερε «έχω ήδη κόψει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε δαπάνες».
Απομένουν πλέον λιγότερες από 20 ημέρες πριν από το τέλος του «τείχους του προϋπολογισμού», όπως είναι πλέον το προσωνύμιο της δυσκολίας να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να αποτραπεί μια αναγκαστική λιτότητα για την αμερικανική οικονομία. Η πίεση προς την πλευρά των ρεπουμπλικανών, που ελέγχει το Κογκρέσο, είναι μεγάλη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν αυξηθούν οι φόροι προς όλες τις αμερικανικές οικογένειες, οι πολίτες θα ρίξουν σε αυτούς το φταίξιμο. Οπότε, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος θα πρέπει να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές βάζουν σταδιακά νερό στο κρασί τους. Η πλευρά του Μπένερ (Ρεπουμπλικανοί) έχει απομακρυνθεί από την στάση της διατήρησης του χαμηλού φόρου για όλους και πλέον υποστηρίζει την διατήρηση χαμηλών φόρων για εισοδήματα έως 1 εκατ. δολάρια το χρόνο. Η πλευρά Ομπάμα αντιτείνει τον χαμηλό φόρο σε εισοδήματα μέχρι τις 250 χιλιάδες δολλάρια το χρόνο, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του κράτους. Υπάρχει απόσταση βέβαια, αλλά τουλάχιστον σταδιακά γίνονται προσπάθειες να κλείσει η ψαλίδα.
Ανάλογο πνεύμα υποχώρησης από τις άκαμπτες θέσεις παρουσιάζεται και στο θέμα των περικοπών. Ο Μπένερ πλέον ζητάει περικοπές σε δημόσιες δαπάνες (που αφορούν κυρίως το κοινωνικό κράτος) της τάξης των 800 δισ. δολαρίων, ενώ ο Ομπάμα έχει ανεβάσει το ποσό, που είναι διατεθειμένος να περικόψει, στα 400 δισ. Κι εδώ υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, για να τα βρουν οι δύο πλευρές.
Τα παζάρια θα είναι μεγάλα μέχρι το τέλος, αλλά και ο κίνδυνος να πέσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία είναι μεγάλος. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι έχει προειδοποιήσει ότι αν οι ΗΠΑ πέσουν στο λεγόμενο "δημοσιονομικό γκρεμό", η οικονομία θα πληγεί με τρόπους, τους οποίους η Fed δεν θα μπορεί να ελέγξει.
Ας ελπίσουμε και στις δύο πλευρές να κυριαρχήσει η σύνεση και να επέλθει συναίνεση. Γιατί αν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πέσει στον γκρεμό της ύφεσης, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr