Η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις τάξεις της διεθνούς κοινότητας. Σε διεθνές επίπεδο θεωρείται ότι η επιτυχημένη απόπειρα της Β. Κορέας να θέσει σε τροχιά δορυφόρο στο διάστημα ήταν επί της ουσίας μια δοκιμή ενός βαλιστικού συστήματος, που θα μπορούσε να φτάσει (φορτωμένο με πυρηνικές κεφαλές) ακόμα και μέχρι τις ΗΠΑ.
Εδώ υπάρχει και το ιστορικό προηγούμενο της μάχης για το διάστημα μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, τότε που στην ουσία όλη αυτή η μάχη για το φεγγάρι σε μεγάλο βαθμό γινόταν για να φανεί ποιά από τις δύο υπερδυνάμεις είχε την μεγαλύτερη ευχέρεια να στείλει διηπειρωτικούς πυραύλους στο έδαφος της άλλης. Υπήρχε κι ένα στοιχείο πρεστίζ, ανάμεσα στις χώρες, αλλά το βασικό ζητούμενο ήταν η επίδειξη ισχύος στο καθεστώς ισορροπίας τρόμου που είχε επιβληθεί επί ψυχρού πολέμου.
Η ισορροπία τρόμου είναι ίσως και το ζητούμενο για τους Βορειοκορεάτες. Ο λαός της χώρας φαίνεται- σε συνεντεύξεις από τον κόσμο που παίρνουν διάφορα δίκτυα- να πανηγυρίζει για την επιτυχημένη εκτόξευση, «που έφερε χαρά στον ηγέτη μας» όπως λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της Β.Κορέας. «Αυτή τη φορά οι επιστήμονές μας τα κατάφεραν» δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι πολίτες. Αλλά αυτό κυρίως που τους κάνει περήφανους είναι η επίδειξη ισχύος της στρατιωτικής μηχανής της χώρας. Επομένως, ο μετεωρολογικός δορυφόρος είναι πρόφαση, ακόμα και για τους πολίτες της χώρας αυτής.
Και φυσικά υπάρχει ο αντίλογος, από ξένα δίκτυα φυσικά- γιατί στην Βόρεια Κορέα υπάρχει μόνο ο λόγος του καθεστώτος- ότι το κόστος για αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι υπέρογκο σε μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα υποσιτισμού. Και υπολογίζουν ότι το κόστος όλου του προγράμματος, για να επιτευχθεί αυτή η εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα, αν είχε δοθεί στην αγορά τροφίμων, θα έφτανε για να τραφεί ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας επί 4 έτη. Αυτό, βέβαια, είναι ένα σημαντικό επιχείρημα, όμως δεν πρέπει να αγνοείται ότι οι εξουσίες (δημοκρατικές ή ολοκληρωτικές) επενδύουν παγκοσμίως τεράστια ποσά στην στρατιωτική ισχύ, είτε για εξωτερικούς είτε για εσωτερικούς λόγους.
Αυτή που δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει με την εξέλιξη στην Κορέα είναι η Ιαπωνία. Με τις εκλογές προ των πυλών και με μια εθνικιστική ρητορική να αναπτύσσεται στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, η οποία πλήττεται και από ύφεση πλέον, η επιτυχής εκτόξευση πυραύλου από την Β. Κορέα είναι σίγουρα μία τελείως αρνητική εξέλιξη. Αν προσθέσουμε στο γεγονός αυτό, το ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε μεγάλη διένεξη με την δεύτερη οικονομία στον πλανήτη και μεγάλο οικονομικό της εταίρο, την Κίνα, για να τα διαφιλονικούμενα νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, τότε η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.
Μάλιστα, η κατάσταση στα νησιά, τα οποία στην Ιαπωνία αποκαλούν Σενκάκου και στην Κίνα Ντιαόγου, δημιούργησε επεισόδιο, στο οποίο ενεπλάκησαν αεροσκάφη. Κινέζικο αεροσκάφος πέταξε πάνω από την διαφιλονικούμενη ζώνη. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ιαπωνικής πλευράς, η οποία έστειλε 4 F-15 πάνω από την περιοχή, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση καταδίκασε την ενέργεια των Κινέζων. Οι Ιάπωνες αντέδρασαν άμεσα, ίσως και σε μια καθυστερημένη απάντηση στην πρόκληση που είχαν δεχθεί από τον βορειοκορεατικό πύραυλο, που πέρασε μέσα από τον εναέριο χώρο τους, για να φτάσει στο διάστημα.
Πάντως, η κατάσταση μόνο ψυχραιμία δεν θυμίζει. Και σε μια ταραγμένη για την παγκόσμια οικονομία περίοδο, το να υπάρχει τέτοια ένταση (που εγκυμονεί ακόμα και πολεμική σύρραξη- αν και αυτό είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί) σε μια περιοχή, όπου βρίσκονται η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (ενώ και η Νότια Κορέα κατέχει την 13η θέση και μόνο αμεληταία ποσότητα δεν είναι) μόνο καλό δεν είναι για τον υπόλοιπο κόσμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr