Η Ελλάδα το 2007 (προ οικονομικής κρίσης) ήταν στην 56η θέση και συνεχώς υποχωρεί στην λίστα διαφάνειας φτάνοντας πλέον φέτος στην 94η. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, στην χώρα μας η διαφθορά ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ίσως στην εποχή της οικονομικής κρίσης, με τις δυσκαμψίες που παρατηρούνται στο κράτος, να έχει επιταθεί ακόμα περισσότερο το φαινόμενο. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς μια τόσο ραγδαία αύξηση της διαφθοράς της χώρας, αποδεχόμενος πλήρως τα στοιχεία αυτά.
Ο ετήσιος δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας κατατάσσει 176 χώρες ανάλογα με τις αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από το πόσο διεφθαρμένες είναι. Ο δείκτης δεν αντανακλά το πραγματικό επίπεδο της διαφθοράς που επικρατεί σε αυτές γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα, μιας και οι σχετικές συναλλαγές γίνονται μυστικά. Έτσι αυτό που μετράει τελικά είναι η εντύπωση της κοινωνίας για την διαφθορά της χώρας. Πολλοί πανεπιστημιακοί αμφισβητούν την αξιοπιστία τέτοιων μετρήσεων, καθώς πρόκειται για συνεντεύξεις πολιτών που απλά αντανακλούν την κοινή γνώμη και δεν πρόκειται για ξεκάθαρα μετρήσιμα δεδομένα.
Αυτό που έχει κυρίως αλλάξει μετά την οικονομική κρίση, είναι η αίσθηση των πολιτών για την διαφθορά στο κράτος, αλλά και τα συναισθήματα που τρέφουν απέναντι σε αυτό. Με τα πελατειακά συστήματα των δύο μεγάλων κομμάτων (που έταζαν και πραγματοποιούσαν διορισμούς στο δημόσιο και άλλες χαριστικές παροχές) να έχουν αποδυναμωθεί ελέω Τρόικας και σκληρές αποφάσεις να επιβάλλονται, που συρρικνώνουν τα εισοδήματα του κόσμου, οι πολίτες αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη εχθρότητα το κράτος και τους λειτουργούς τους. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι αυτή η αδιαφάνεια οδήγησε την χώρα στην οικονομική κατάρρευση, αλλά και ότι για όλα φταίνε οι πολιτικοί. Έτσι το κράτος, που όχι μόνο έχει κόψει τις χαριστικές παροχές του παρελθόντος, αλλά παίρνει και σκληρά οικονομικά μέτρα, έχει γίνει ο εχθρός. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι απολύτως αναμενόμενο οι Έλληνες πολίτες να αντιλαμβάνονται αυτό το κράτος ως πιο διεφθαρμένο από όσο το αντιλαμβάνονταν στο παρελθόν, προ οικονομικής κρίσης.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα. Απλά, σημαίνει ότι διαφθορά υπήρχε και παλιότερα, αλλά δεν ήταν τόσο ενοχλητική, γιατί δεν υπήρχε αυτή η οικονομική ανέχεια των πολιτών. Οπότε, είτε την ανέχονταν με μεγαλύτερη ευκολία είτε- που είναι και το πιο ακριβές- την υπολόγιζαν ως μικρότερη από όσο την υπολογίζουν σήμερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr