«Η χρήση χημικών όπλων είναι και θα είναι εντελώς απαράδεκτη. Και αν κάνετε το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσετε αυτά τα όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθείτε υπόλογοι» δήλωσε ο Ομπάμα. Η δήλωση αυτή δείχνει να προεξοφλεί διεθνή παρέμβαση στην Συρία, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό έντονη κινητικότητα στις εγκαταστάσεις με τα χημικά οπλοστάσια της Συρίας. Αν και εφόσον αυτές οι πληροφορίες, που προέρχονται κυρίως από τις μυστικές υπηρεσίες, ισχύουν, είναι ασαφή τα κίνητρα. Ίσως οι καθεστωτικοί μετακινούν τα χημικά όπλα, για να τα προστατεύσουν από τυχόν επίθεση των ανταρτών, ώστε να μην πέσουν στα χέρια της αντιπολίτευσης. Ίσως να προβαίνουν σε μια τέτοια κίνηση, γιανα τρομάξουν τους αντιπάλους τους ή ακόμα και να προτίθενται να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα.
Αυτή η εξέλιξη έχει τρομάξει και την Τουρκία, η οποία έχει ζητήσει και φαίνεται ότι θα λάβει από το ΝΑΤΟ την έγκριση να τοποθετηθούν αντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ στα σύνορά της με την Συρία. Οι χώρες που αναμένονται να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα συστήματα είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία -οι δύο τελευταίες μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν την απόφαση από τα κοινοβούλιά τους.
Στην συνάντηση που είχαν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαπίστωσαν ότι διαφωνούν επί του θέματος. Ο Πούτιν αναφέρθηκε στο τουρκικό αίτημα για την εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών πυραύλων Πάτριοτ στη μεθόριο με τη Συρία και δήλωσε πως η Ρωσία κατανοεί την ανησυχία της Τουρκίας για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά είναι λάθος να γίνουν πρόσθετες κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.
«Δεν υπερασπιζόμαστε το καθεστώς της Συρίας, ούτε και είμαστε δικηγόρος του. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το μέλλον της Συρίας και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είδαμε πώς κάποιες χώρες αξιοποίησαν τις ομάδες των αντιφρονούντων στη Λιβύη.» τόνισε ο Πούτιν.
Παρά τις έντονες διπλωματικές διεργασίες σε διεθνές επίπεδο, η σφαγή στην Συρία συνεχίζεται, με τα θύμματα της εμφύλιας σύγκρουσης να φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες. Το καθεστώς δέχεται ισχυρές πιέσεις, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, που είναι και το πιο καθοριστικό, με τις επιθέσεις των ανταρτών να κλιμακώνονται και να έχουν στρατιωτικές επιτυχίες.
Αυτή την στιγμή ο διεθνής παράγοντας εμφανίζεται δυστακτικός στο να παρέμβει, καθώς υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, αλλά κι επιθυμία των ΗΠΑ να στραφούν περισσότερο στο εσωτερικό και στην σταθεροποίηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του ελλείμματος, αντί να ανοίγουν στρατιωτικά μέτωπα στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και το απρόβλεπτο ενός καθεστώτος που πιέζεται και διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ίσως αναγκάσουν τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις να κινηθούν ακόμα και στρατιωτικά. Ο Ομπάμα θέτοντας την κόκκινη γραμμή, στην ουσία δήλωσε σε ποιά περίπτωση ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε μια τέτοια κίνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr