Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΟΗΕ, διεθνείς οργανισμοί, οντότητες και κράτη μη μέλη του Οργανισμού μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του παρατηρητή. Οι παρατηρητές έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να διατυπώσουν αιτήματα, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου. Κάποια επιμέρους δικαιώματα (όπως το δικαίωμα της απάντησης ή της διατύπωσης προτάσεων κ.α.) δίδονται επιλεκτικά σε ορισμένους μόνο παρατηρητές.
Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε παρατηρητές που είναι κράτη και σε παρατηρητές που δεν είναι κράτη. Τα κράτη μη μέλη του ΟΗΕ, που είναι μέλη μίας ή περισσότερων ειδικών οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών (ένας από αυτούς είναι και το ΔΝΤ), μπορούν να κάνουν αίτημα για το καθεστώς του Μόνιμου Κράτους Παρατηρητή.
Επίσης, τα κράτη παρατηρητές αναγνωρίζονται ως αυτόνομα κράτη και είναι ελεύθερα να υποβάλουν αίτηση να γίνουν πλήρη μέλη όποτε το αποφασίσουν. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η διπλωματική επιτυχία των Παλαιστινίων. Ότι υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση ότι είναι η Παλαιστίνη είναι κράτος.
Ο Πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για την λύση των δύο αυτόνομων κοινοτήτων με το Ισραήλ.
Πέρσι ο κ. Αμπάς είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. να αναγνωρίσει τους Παλαιστίνιους σαν κράτος- μέλος, αλλά το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό, καθώς σε αυτό αντιτάχθηκαν οι ΗΠΑ. Σε διπλωματικό επίπεδο η τωρινή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως Κράτους Παρατηρητή Μη μέλους του ΟΗΕ, είναι μια πολιτική στήριξη του Αμπάς, του μετριοπαθούς δηλαδή ηγέτη της Φατάχ, η οποία έχει τις βάσεις της στην Δυτική Όχθη και είναι σε μεγάλη κόντρα με την σκληροπυρηνική Χαμάς, που κυβερνάει την Γάζα.
Ο Αμπάς είχε δεχθεί μεγάλη κριτική από πολλούς Παλαιστίνιους, για το γεγονός ότι έμεινε στο περιθώριο ότι έγινε η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, αλλά και από τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Η αναβάθμιση του status της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ του δίνει μεγαλύτερο πολιτικό κύρος στο εσωτερικό.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν αρνητικός, εκτιμώντας ότι πρόκειται απόφαση χωρίς νόημα. Επίσης, αντιπαραγωγική, ως προς την επίτευξη διπλωματικής λύσης, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή και η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον (οι Αμερικανοί ψήφισαν όχι, αλλά η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ έκρινε διαφορετικά).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr