Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που υπήρξε αρχηγός του αντίπαλου κόμματος, των Εργατικών προειδοποιεί: Η έξοδος της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένα μνημειώδες λάθος, που θα βλάψει την διεθνή ισχύ της χώρας. Σύμφωνα με τον Μπλερ, ο Ντέιβιντ Κάμερον κινδυνεύει να κάνει ένα μνημειώδες λάθος που θα απειλήσει το καθεστώς της Βρετανίας ως παγκόσμιας δύναμης εάν επιτρέψει στο αυξανόμενο αντιευρωπαϊκό αίσθημα να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και η έξοδος από την ΕΕ ενδέχεται βραχυπρόθεσμα να προσφέρει μια νίκη στο κόμμα του Κάμερον, μια τέτοια κίνηση θα απομονώσει τη Βρετανία, θα υπονομεύσει τη διεθνή θέση της και θα βλάψει την οικονομία της, τόνισε ο Μπλερ σε ομιλία του στο Think Tank Chatham House στο Λονδίνο.
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ένα ιστορικό πείραμα, το οποίο υπερέβαινε συχνά τα εθνικά συμφέροντα και τις πρόσκαιρες απόψεις της κοινής γνώμης κάθε χώρας, έστω και με αργό ρυθμό, αλλά και με πολλές διαπραγματεύσεις. Οπότε και στην Αγγλία, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Μπλερ, χρέος των πολιτικών είναι να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν το αντιευρωπαϊκό αίσθημα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι υποψήφιος και για πρόεδρος της Ε.Ε., υπογράμμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει «έναν υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο κατευθυνόμενη προς την έξοδο».
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει θετικός σε ένα δημοψήφισμαγια τον καθορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις, δεν έκανε ρητή δέσμευση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να αναφέρεται σε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα, ούτε και στο ερώτημα που μπορεί να τεθεί στους Βρετανούς ψηφοφόρους. Μάλιστα, φαίνεται αρνητικός στο να διατυπωθεί το ερώτημα «εντός» ή «εκτός» Ε.Ε., αλλά προτιμά το όποιο ερώτημα να αφορά την αναπροσαρμογή της σχέσης της χώρας του με την Ε.Ε.
Ο εθνικισμός ενισχύεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την περίοδο και ο Κάμερον φοβάται ότι μπορεί το κόμμα του να χάσει ψήφους από το κόμμα της Ανεξαρτησίας. Οι Βρετανοί ποτέ δεν ήταν φανατικοί της Ευρωπαϊκής ιδέας, καθώς θεωρούν ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν αποτελούν μέρος της Ευρωζώνης. Παράλληλα, υπάρχει μια κάποια δυσκολία συνύπαρξης τους με τους Γάλλους. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ντε Γκολ στο παρελθόν, μάλιστα, είχε αντιταχθεί στην ιδέα της εισόδου της Αγγλίας στην Ε.Ε. Πρόσφατα, οι κόντρες του Κάμερον με τον Σαρκοζί είχαν φτάσει στα ύψη. Αλλά και η αυξημένη πολιτική ισχύς της Μέρκελ και των Γερμανών, που φαίνονται ότι αποφασίζουν για τα πάντα, μοιάζει να ενοχλεί την αγγλική κοινή γνώμη. Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Αγγλία στις 17 Νοεμβρίου έδειξε ότι το 56% των ερωτηθέντων επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ενώ μόλις το 30% επιθυμεί να παραμείνει.
Αυτήν την περίοδο οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Το Λονδίνο στην πρόσφατη σύνοδο βγήκε μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr