Στην πραγματικότητα, είναι ξεκάθαρο ποιός έχει μέχρι στιγμής το «πάνω χέρι» στρατιωτικά στην αναμέτρηση. Η ισραηλινή αεροπορία δεν έχει καμία αντίσταση στο να καταστρέφει στόχους, ενώ αντίθετα οι περισσότεροι πύραυλοι της Χαμάς καταρρίπτονται από τα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ. Δεν ξέρουμε αν αυτή η αεροπορική ισχύς φτάνει για το Ισραήλ, καθώς σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής θα έχει απώλειες αρκετά σημαντικότερες, όπως επίσης δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν και μέχρι που είναι διατεθειμένοι να το φτάσουν. Αν ο σκοπός τους είναι να εξοντώσουν κάθε στρατιωτική δυνατότητα της Χαμάς, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν κι άλλο στην κλιμάκωση της βίας. Αν ο σκοπός τους είναι απλώς να κάνουν μια επίδειξη πυγμής στην Χαμάς (και ίσως και στην Τεχεράνη), τότε ήδη το μήνυμά τους έχει περάσει.
Από την άλλη πλευρά, η ίδια η Χαμάς κυριαρχεί πολιτικά σε μια περιοχή, την οποία όμως δεν ελέγχει απόλυτα. Κι εκεί υπάρχει μια ανισορροπία συσχετισμών. Κατ' αρχάς, δεν είναι σίγουρο- ακόμα κι αν συμφωνήσει σε εκεχειρία- ότι μπορεί η ίδια να ελέγξει τους πιο σκληροπυρηνικούς, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ και ομάδες συμπαθούντων της Αλ Κάιντα, οι οποίοι θεωρούν την Χαμάς πολύ μετριοπαθή. Από την άλλη, στο εσωτερικό υπάρχει και κόσμος που πιστεύει ότι η Χαμάς βοηθάει μόνο τους δικούς της, με ένα κοινωνικό σύστημα που έχει οργανώσει, ενώ φορολογεί τους πάντες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προκαλεί και κρίσεις με το Ισραήλ, που τις πληρώνουν όλοι. Σίγουρα μέσα στην περιοχή υπάρχουν και πληροφοριοδότες του Ισραήλ, που έχει οργανώσει ένα κατασκοπευτικό δίκτυο και κατορθώνει να πλήττει περιοχές με πυραύλους, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Η οργάνωση, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, έχει προβεί σε εκτελέσεις 6 ατόμων, τα οποία καταδίκασε ως πράκτορες των Ισραηλινών. Μάλιστα, σόκαρε τον κόσμο μία εικόνα από κάμερα, με μια ομάδα μοτοσυκλετιστών να σέρνει το πτώμα ενός από τους εκτελεσθέντες.
Μέχρι στιγμής, διπλωματικά, τόσο οι ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών της Χίλαρι Κλίντον, που συναντήθηκε την Τρίτη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ την Τετάρτη επισκέφτεται την Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο, όσο και χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, αλλά και η Αίγυπτος και η Τουρκία, προσπαθούν να τερματίσουν την κρίση και να σταματήσουν την αιματοχυσία. Ενώ υπήρχαν ελπίδες για μια αποκλιμάκωση της έντασης, υπήρξε αναζωπύρωση της σύγκρουσης με χτυπήματα και από τις δύο πλευρές, που αύξησαν την αιματοχυσία και προκαλούν αγωνία ότι αυτή η αντιπαράθεση θα συνεχισθεί κι άλλο. Όμως, το αν θα υπάρξει ειρήνευση, εξαρτάται τελικά από το πόσο αποφασισμένες είναι οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να οδηγούν τα πράγματα στα άκρα. Οι απαιτήσεις του Ισραήλ περιλαμβάνουν την παύση πυρός από την Γάζα και διεθνείς προσπάθειες για να αποτραπεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς. Αντίθετα, η Χαμάς απαιτεί το τέλος του αποκλεισμού της Γάζας και των στοχευμένων φόνων από το Ισραήλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr