Συγκεκριμένα, ανώτατοι αξιωματούχοι του Ισραήλ εκτιμούν ότι η εξέγερση την Λιβύη έδωσε την δυνατότητα στους Παλαιστίνιους της Χαμάς να εξοπλιστούν με ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς και υψηλότερης ακρίβειας, οι οποίες μέχρι τότε ήταν στο οπλοστάσιο του Καντάφι. Με αυτό το οπλοστάσιο η Χαμάς μπορεί και στοχεύει σε πόλεις βαθιά μέσα στην Ισραηλινή ενδοχώρα, όπως το Τελ Αβίβ (αν και μεγάλο μέρος αυτών των ρουκετών το αναχαιτίζουν οι Ισραηλινοί με τα προηγμένα τους αντιπυραυλικά συστήματα).
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του δεν θεωρεί ότι η Αραβική Άνοιξη είναι υπεύθυνη για τις ρουκέτες που δέχεται το Ισραήλ. Σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες, ενώ ανάλογη κλιμάκωση με την σημερινή συνέβη και προ διετίας, όταν δεν υπήρχε Αραβική Άνοιξη. Ο Ομπάμα καλύπτει τους Ισραηλινούς για την στρατιωτική τους δράση δηλώνοντας ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν να δέχεται ρουκέτες στο έδαφός της. Ωστόσο, δηλώνει ότι θα είναι καλό να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και για τους Ισραηλινούς, που με στρατιωτική επέμβαση θα έχουν ισχυρότερες απώλειες και για τους Παλαιστίνιους, καθώς θα καθυστερήσουν δραματικά οι ειρηνικές συνομιλίες.
Δεν είναι λίγοι σε διεθνές επίπεδο, που κρίνουν πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την πλευρά των Ισραηλινών για την κλιμάκωση της έντασης στην Γάζα. Η Αίγυπτος καταδίκασε την ισραηλινή επιθετικότητα, ενώ ο πρόεδρος Μόρσι δέχεται από την κοινή γνώμη της χώρας του πιέσεις να διαφοροποιηθεί από τους Αμερικάνους και να σταθεί ενάντια στο Ισραήλ, κινούμενος σε διπλωματικό επίπεδο αντίθετα από τον προκάτοχό του Μουμπάρακ. Ακόμα όμως και δυτικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ευθύνες της ισραηλινής πλευράς, καθώς παραθέτουν απόψεις ότι ο Αχμέντ Σαΐντ Χαλίλ αλ-Τζαμπάρι της Χαμάς συζητούσε την ειρήνευση με τους ισραηλινούς όταν εξοντώθηκε από εναέρια επιδρομή.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του Ισραήλ διαψεύδουν αυτό που τους καταλογίζεται, ότι η εξόντωση του αλ-Τζαμπάρι συνέβη όταν είχε γίνει πρόοδος σε συζητήσεις που είχε το συγκεκριμένο ανώτατο στέλεχος της Χαμάς για την επίτευξη ανακωχής. Μάλιστα, κατηγορούν την Χαμάς για παραπλανητική πολιτική, καθώς, όπως υποστηρίζουν ρίχνει ρουκέτες και μόλις πάει το Ισραήλ να αντιδράσει, ζητάει εκεχειρία (για να ξαναχτυπήσει αργότερα).
Η σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά του Ισραήλ συμβαίνει σε μία περίοδο δύσκολου διπλωματικού και πολιτικού πόκερ για τον Νετανιάχου κι έρχεται να περιπλέξει κι άλλο την κατάσταση. Μετά τη νίκη Ομπάμα η ηγεσία της χώρας δεχόταν κατηγορίες από τον τύπο της χώρας ότι πόνταρε σε λάθος άλογο στις αμερικανικές εκλογές. Παράλληλα, εξακολουθεί να είναι μείζον θέμα για τους ισραηλινούς το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν. Η ισραηλινή πλευρά κρατάει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε στρατιωτική δράση, για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr