Το φυσικό αυτό φαινόμενο έχει ήδη σαρώσει τη Νέα Υόρκη και άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Ήδη μετρώνται 13 νεκροί, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι. Σε επιφυλακή βρίσκεται πυρηνική μονάδα στο Νιου Τζέρσεϊ, λόγω του φόβου των πιθανών επιπτώσεων της υψηλής στάθμης των υδάτων . Στην πραγματικότητα, οι αμερικανικές προφυλάξεις έχουν να κάνουν τόσο με την προηγούμενη πικρή εμπειρία του Τυφώνα Κατρίνα αλλά και με το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία και προκάλεσε πυρηνικό ατύχημα.
Πώς όμως ο Τυφώνας μπορεί να επηρεάσει; Με πολλούς τρόπους. Κατ’ αρχάς διέκοψε –ή τροποποίησε απροσδόκητα- τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων προέδρων. Τόσο ο Ομπάμα, όσο και ο Ρόμνεϊ, ακύρωσαν προεκλογικές τους εκδηλώσεις, προκειμένου να είναι παρόντες στα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο από τον Τυφώνα. Τόσο ο Ομπάμα, όσο και ο Ρόμνεϊ είχαν επιδοθεί σε προεκλογικούς μαραθώνιους, πριν έρθουν τα άσχημα μετεορολογικά μηνύματα.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υποστεί το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα και φανεί στην αμερικανική κοινή γνώμη πως υπήρξαν αστοχίες και ολιγωρίες από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού. Από την άλλη, ως Πρόεδρος που έχει την ευθύνη της κατάστασης και παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις, έχει μια μεγάλη προβολή την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, που ενισχύει την προεδρική του εικόνα. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάνε τα πράγματα με τον Τυφώνα. Ο Τυφώνας Κατρίνα του 2005 επί Μπους, με τους 1.833 νεκρούς και τα 81 δισ. δολάρια καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών, είχε παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2008, καθώς είχε δείξει μια πρωτοφανή ανικανότητα του κράτους να βοηθήσεις αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη, τους πιο φτωχούς ανθρώπους.
Ένα άλλο ζήτημα είναι το πώς θα επηρεασθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο Τυφώνας πλήττει τις ΗΠΑ μία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Υπολογίζεται ότι θα περάσει από περιοχές που κατοικούνται από τον τεράστιο αριθμό των 60 εκατ. αμερικανών πολιτών. Είναι το 20% του αμερικανικού πληθυσμού, ποσοστό υπέρ- αρκετό, για να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλιστα το εκλογικό σύστημα των Αμερικανών βασίζεται πάρα πολύ στην κινητοποίηση: πρώτον γιατί οι Αμερικανοί δεν είναι πολύ πρόθυμοι ψηφοφόροι, αλλά και γιατί η τεράστια έκταση της χώρας δημιουργεί ζητήματα, ως προς την ενεργοποίηση του συνόλου του εκλογικού σώματος. Δεύτερον, γιατί το ίδιο το σύστημα επιτρέπει σε πολλούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν πριν την ημέρα των εκλογών. Οι δημοκρατικοί μάλιστα είχαν ποντάρει πολλά στους ψηφοφόρους που θα ψήφιζαν πριν την 6η Νοεμβρίου. Όλοι αυτοί οι προγραμματισμοί, με τον Τυφώνα να σαρώνει τόσες περιοχές των ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό μπαίνουν στο συρτάρι.
Άλλη κρίσιμη παράμετρος για τις εκλογές, είναι από ποιές πολιτείες θα περάσει ο Τυφώνας. Αν είναι πολιτείες, όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι και σε ποιό ποσοστό. Όμως, επειδή το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι εκλεκτορικό, αυτό μπορεί να επηρεάσει το ποιός θα βγει πρώτος σε ψήφους, περισσότερο από το ποιός θα κερδίσει τελικά το χρήσμα για τον Λευκό Οίκο. Εξηγούμαι: Το σύστημα των ΗΠΑ είναι εκλεκτορικό. Κάθε πολιτεία έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων. Όποιος κερδίσει έστω και με μια ψήφο μία πολιτεία, παίρνει όλους τους εκλέκτορες. Αν σε μια πολιτεία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί και περνάει από εκεί ο Τυφώνας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις και ψηφίζουν μόνο οι μισοί, από όσους θα ψήφιζαν υπό κανονικές συνθήκες. Μπορεί αυτό να μην αλλοιώσει το συνολικό αποτέλεσμα, αν κερδίσει την πολιτεία η πολιτική δύναμη που έτσι κι αλλιώς κυριαρχούσε εκεί. Γιατί θα πάρει όλους τους εκλέκτορες, πάλι, έστω και με πολύ μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr