Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Bundesbank) σε έκθεσή της, η οποία δείχνει ότι οι γερμανικές εξαγωγές αρχίζουν να αποδυναμώνονται, επειδή πολλές χώρες της ευρωζώνης, αλλά και χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που πλήττονται από την κρίση.
Μέχρι στιγμής η Γερμανία διατηρεί “με τα δόντια” την εύθραυστη ανάπτυξή της το 2012. Η ανάπτυξη στη Γερμανία ανήλθε σε 0,5% το πρώτο τρίμηνο και 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ ενδέχεται να σημειώσει θετικό πρόσημο και το τρίτο τρίμηνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Κίνα έχει ρυθμούς ανάπτυξης του 7,4%, το γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενώ οι ΗΠΑ 1,7% επίσης το γ' τρίμηνο του 2012.
Οι λόγοι που η γερμανική ανάπτυξη ενδέχεται να μετατραπεί σε ύφεση έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Από την στιγμή που το 60% των γερμανικών εξαγωγών απευθύνεται σε χώρες της Ευρώπης και το 40% σε χώρες της Ευρωζώνης, είναι σαφές ότι τα τεράστια προβλήματα των οικονομιών του Νότου και η παρατεταμένη λιτότητα, που συμπιέζουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών των χωρών αυτών, θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο και στην γερμανική οικονομία.
Ο κίνδυνος να βυθισθεί και η γερμανική οικονομία σε ύφεση τρομάζει όλον τον κόσμο και φυσικά θα έχει παρενέργειες και στην χώρα μας. Ήδη οι Γερμανοί βουλευτές και οι πολίτες εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικοί με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών του Νότου, στα οποία συμμετέχει η Γερμανία, καταβάλλοντας τα μεγαλύτερα σε αναλογία ποσά, καθώς είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Αν αρχίσουν να πέφτουν σε ύφεση και να χάνονται θέσεις εργασίας στην Γερμανία, τότε οι δημαγωγικές και εθνικιστικές φωνές εναντίον των προγραμμάτων στήριξης σε μια πρώτη φάση θα ενταθούν. Η γερμανική πολιτική θα γίνει ακόμα πιο “σφιχτή”.Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δόσεις που παίρνουμε από τα προγράμματα διάσωσης με το μαρτύριο της σταγόνας κάθε φορά, θα έρχονται ακόμα δυσκολότερα (αν έρχονται κιόλας). Το CNN επισημαίνει τον κίνδυνο να τεθεί εν αμφιβόλω ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση των χωρών της Ευρωζώνης.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη εκτίμηση, που θεωρεί ότι αν οι βασικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής της αδιέξοδης λιτότητας στην Ευρωζώνη, οι Γερμανοί πέσουν κι οι ίδιοι σε ύφεση, θα συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική αυτή δεν φέρνει λύση στο αδιέξοδο. Φαίνεται ότι τα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής ηγεσίας έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η πολιτική της συνεχώς κλιμακούμενης λιτότητας στις χώρες του Νότου και κυρίως την Ελλάδα δεν οδηγεί πουθενά. Αν στις επόμενες γερμανικές εκλογές του 2013 προκύψει συνασπισμός της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι αρκετά πιθανή μια σταδιακή αλλαγή πλεύσης για τις οικονομίες της ευρωζώνης.
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr