Βέβαια, η Κίνα αυτή την στιγμή παρουσιάζει σημαντική άνοδο του ΑΕΠ της, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι αντίστοιχοι με αυτούς του πρόσφατου παρελθόντος. Και οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7,4%! Ωστόσο, η χαλάρωση των ρυθμών της Κίνας τρομάζει τους επιχειρηματίες της Δύσης, που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις στην ασιατική οικονομική υπερδύναμη. Η πτώση των ρυθμών μπορεί να έχει ως συνέπεια πτώση των δικών τους κερδών, προκαλώντας περαιτέρω ανασφάλεια στην τόσο ρευστή παγκόσμια οικονομία.
Οι λόγοι για τους οποίους η Κίνα ρίχνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της είναι περίπλοκοι. Κατ' αρχάς έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση που ταλανίζει ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Οι ΗΠΑ αυτή την περίοδο είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Οι χώρες της Ευρωζώνης ενωμένες, σχηματίζουν μία ακόμα μεγαλύτερη οικονομία. Τα οικονομικά προβλήματά τους περιορίζουν την καταναλωτική δύναμη των πολιτών των χωρών αυτών και προκαλούν πίεση στην Κίνα, μία κατεξοχήν εξαγωγική οικονομία.
Ωστόσο, ο κύριος λόγος που η οικονομία της Κίνας παρουσιάζει αυτή την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης είναι ότι βρίσκεται σε μία περίοδο μετάβασης. Η κινεζική οικονομία, με τα τεράστια πλεονάσματα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο, οφείλει να κάνει μία αλλαγή πορείας και να δημιουργήσει μια εσωτερική αγορά. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 14,2% το Σεπτέμβριο. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων αποτελεί και ένα στοιχείο που δείχνει ότι η Κίνα προσπαθεί να στηρίξει και την εγχώρια ζήτηση πέραν της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Το Πεκίνο με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές, αλλά και να δημιουργήσει έναν πλούτο προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πληθυσμό εντός της χώρας, κάτι που θα φέρει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα.
Άλλωστε, η άνοδος της μεσαίας τάξης στην Κίνα και ο ανταγωνισμός που δημιουργούν οι κινεζικές επιχειρήσεις στις ευρωπαϊκές, κάνει πολλούς ευρωπαίους να θέλουν να αποχωρήσουν από τον ασιατικό κολοσσό και να βρουν άλλους προορισμούς, όπως η Ινδία, με πιο φθηνά εργατικά χέρια. Η κινεζική κυβέρνηση έχει σταματήσει να δίνει γη και ύδωρ στους δυτικούς επιχειρηματίες και υποστηρίζει περισσότερο τους Κινέζους επιχειρηματίες. Παράλληλα, το γουάν σταδιακά ανατιμάται, αν και όχι με τους ρυθμούς που θα ήθελαν οι ΗΠΑ.
Οικονομικοί αναλυτές που παρακολουθούν το πόσο ελεγχόμενη είναι αυτή η πτώση για 7 τρίμηνα, εκτιμούν ότι το κράτος έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Σε αντίθεση με τις απότομες βουτιές χωρών της ευρωζώνης από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε απολύτως αρνητικούς, αυτή η διατήρηση υψηλής ανάπτυξης στην Κίνα, αλλά όχι τόσο υψηλής όσο τα προηγούμενα τρίμηνα, φαίνεται πολύ καλύτερη. Θεωρούν ότι η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 10% δεν θα μπορούσαν να συνεχισθούν με βιώσιμο τρόπο, καθώς θα οδηγούσαν σε φούσκες. Παράλληλα, προγράμματα μεγάλων έργων και τεράστιας οικοδομικής δραστηριότητας που επιταχύνουν πολύ την ανάπτυξη μιας οικονομίας και πραγματοποιούνταν στην Κίνα κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, δεν γίνεται να συνεχίζονται επ' αόριστον.
Παράλληλα, οι φόβοι που δημιουργούνται από την χαλάρωση της κινεζικής ανάπτυξης μετριάζονται από κάποια θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της κινεζικής οικονομίας. Εκτός από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων, παρουσιάσθηκε αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,2% της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο, μέγεθος αρκετά βελτιωμένο από την άνοδο 8,9% που είχε επιτευχθεί τον Αύγουστο. Παράλληλα και τον Οκτώβριο κατέγραψε βελτίωση η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα. Σύμφωνα με τη flash εκτίμηση της HSBC, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 49,1 μονάδες, πολύ κοντά στις 50 μονάδες που καταδεικνύουν ανάπτυξη, από την τελική μέτρηση του Σεπτεμβρίου, στις 47,9 μονάδες.
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr