Ποιοί είναι οι λόγοι που η οικονομία του Ιράν βουλιάζει; Κατ' αρχάς, είναι ο οικονομικός αποκλεισμός, τον οποίο έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην χώρα της Μέσης Ανατολής. Ο αποκλεισμός αυτός είναι αποτέλεσμα του πυρηνικού προγράμματος, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η Τεχεράνη.
Δεν είναι όμως μόνο ο αποκλεισμός αυτός η αιτία. Υπάρχει και ένας άλλος, ακόμα σημαντικότερος, ο οποίος επίσης σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η απειλή πολέμου που αφήνει πάντα ανοιχτή κυρίως η Ισραηλινή πλευρά προκαλεί πανικό στην ιρανική κοινωνία. Οι πολίτες, εντελώς ανασφαλείς για την πορεία της χώρας και της οικονομίας της, προτιμούν να μετατρέπουν το αναξιόπιστο ριάλ σε συνάλλαγμα και ιδίως σε δολάριο. Αυτό ρίχνει συνεχώς την αξία του ιρανικού νομίσματος, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό.
Υπάρχουν και άλλες αιτίες για τα προβλήματα της ιρανικής οικονομίας, όπως η έλλειψη επενδύσεων στον χώρο της πετρελαιοπαραγωγής εδώ και χρόνια, που έχουν ως αποτέλεσμα να περιορισθεί η παραγωγικότητα της χώρας σε πετρέλαιο. Παράλληλα, γίνονται και λάθος κινήσεις από την κυβέρνηση στη νομισματική πολιτική της χώρας.
Το παράδοξο αυτής της οικονομικής κρίσης είναι ότι τα ταμεία της κυβέρνησης μάλλον επωφελούνται από την κατάσταση αυτή. Ο λόγος είναι ότι μπορούν να μετατρέπουν τα χρήματα που εισπράττουν σε δολάρια, ιδίως από τις εξαγωγές πετρελαίου, σε ριάλ σε καλύτερη γι' αυτούς αναλογία. Έτσι βγαίνει κερδισμένο το κρατικό ταμείο. Όμως η κοινωνία υποφέρει και δημιουργείται μια τεράστια ανισορροπία, υπό την έννοια ότι μία κατάσταση που ευνοεί την κυβέρνηση οικονομικά, καταστρέφει τα εισοδήματα των πολιτών.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπονόμευση το υπάρχον καθεστώς, αν και εφόσον υπάρξουν εξεγέρσεις του πληθυσμού, που υποφέρει τις συνέπειες της οικονομικής αυτής κρίσης. Σε μια τέτοια περίπτωση η ιρανική κυβέρνηση είναι πιθανόν, για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την φτώχεια, να επιστρατεύσει τη δύναμη των όπλων, κάτι που θα έχει τραγικές συνέπειες και ίσως τινάξει το Ιράν στον αέρα.
Ο οικονομικός αποκλεισμός, μέχρι στιγμής, δεν επηρεάζει την κυβέρνηση, αλλά κάνει να υποφέρουν οι πολίτες του Ιράν. Το αν εμμέσως έτσι τους σπρώξει σε επανάσταση, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το θεωρήσουμε σίγουρο. Επίσης, είναι ένα ρίσκο για την γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής. Ρίσκο όμως είναι και η απόφαση των Ιρανών κυβερνόντων να προχωρήσουν σε πυρηνικό πρόγραμμα. Μπορεί να τους εξασφαλίσει έναντι αμερικανικής εισβολής, όπως έγινε με την Βόρεια Κορέα, αλλά από την άλλη μπορεί να προκαλέσει μία εξοπλισιτκή κούρσα με το Ισραήλ, το οποίο είναι ήδη πυρηνική δύναμη, αν όχι κάποια προληπτικά χτυπήματα. Ενώ ήδη οι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες (ψυχολογικές και οικονομικές) του οικονομικού αποκλεισμού και των δομικών προβλημάτων της ιρανικής οικονομίας.
Μέχρι στιγμής ο Αχμαντινετζάντ -ο οποίος διανύει τον τελευταίο του χρόνο στον προεδρικό θώκο του Ιράν, καθώς στις 14 Ιουνίου του 2013 θα εκλεγεί ο διάδοχός του- ρίχνει τις ευθύνες για την κρίση στη χώρα του στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ. Οι δυτικές χώρες διεξάγουν έναν οικονομικό «πόλεμο» σε παγκόσμια κλίμακα εναντίον του Ιράν για να το κάμψουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη. Άλλωστε, το να ρίχνεις τις ευθύνες στον εξωτερικό παράγοντα είναι μια πολύ προσφιλής τακτική καθεστώτων και κυβερνήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να διαχειρισθούν την λαϊκή δυσαρέσκεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr