Το πρώτο ντιμπέιτ είχε ως θέμα την εσωτερική πολιτική και κυρίως την οικονομική πολιτική, που είναι το θέμα που “καίει” τους αμερικανούς ψηφοφόρους. Σε αυτήν την κρίσιμη αναμέτρηση ο Ομπάμα φάνηκε λιγότερο καλά προετοιμασμένος από τον αντίπαλό του, ενώ σε κάποια σημεία υπήρξαν δείγματα εκνευρισμού. Κυκλοφορεί μια γενική αίσθηση ότι ο Ομπάμα δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τον Ρόμνεϊ και οι αναλυτές του CNN επεσήμαναν ότι δεν κοίταζε ποτέ κατά πρόσωπο τον πολιτικό του αντίπαλο. Αυτό βέβαια στην μετάδοση από την τηλεόραση δύσκολα μπορούσες να το καταλάβεις, καθώς δεν υπήρχε γενικό πλάνο, αλλά δύο παράθυρα με τους δύο υποψηφίους.
Ίσως αυτή η προσπάθεια να μην δείξει καταστροφικό για την εικόνα του εκνευρισμό και αντιπάθεια για τον Ρόμνεϊ να έκανε τον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου λιγότερο πιεστικό με τον αντίπαλο του και λιγότερο παθιασμένο. Ο Ομπάμα επιτέθηκε στον Ρόμνεϊ μόνο για τα 5 τρισ. φοροαπαλλαγών, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στις ατυχείς δηλώσεις του αρχηγού των Ρεπουμπλικάνων για το 47% που δεν τον ενδιαφέρει. Επίσης, υπεραμύνθηκε για πάρα πολλή ώρα του προγράμματός του για την δημόσια ασφάλιση, ξεπερνώντας συχνά τον χρόνο. Έμοιαζε, αυτός ο χαρισματικός ρήτορας, κάπως έξω από τα νερά του στην διαδικασία των απαντήσεων διάρκειας δύο λεπτών του ντιμπέιτ- είτε γιατί τον αιφνιδίασε ο Ρόμνεϊ, είτε λόγω ελλιπούς προετοιμασίας. Συνολικά μίλησε τέσσερα λεπτά παραπάνω από τον Ρόμνεϊ, γεγονός που επισημάνθηκε πολύ από τους αναλυτές.
Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, είχε μια καλή βραδιά, που βελτιώνει τις πιθανότητες του στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Έριχνε τις αιχμές του για το δανεισμό από την Κίνα και τις μεγάλες δαπάνες του κράτους, ενώ αναφέρθηκε συχνά στις δουλειές και στην δημιουργία ανάπτυξης, που θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από την πολιτική του, που θα μειώσει τους φόρους. Επίσης, σαν κλασικός ρεπουμπλικάνος, εκτός από το να καταδικάσει το σύστημα δημόσιας ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης, που έχει φέρει ο Ομπάμα, υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει αμείωτες τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ. Παράλληλα, καταφερόταν συχνά εναντίον του αντιπάλου του για τα 90 δισ. δαπάνες σε πράσινη ενέργεια (την οποία ο Ρόμνεϊ χαρακτήρισε ασύμφορη).
Βέβαια, τα χρήματα αυτά είναι ψίχουλα σε σχέση με τα τεράστια ποσά που δαπανούν οι ΗΠΑ για εξοπλισμούς, αλλά αυτό για το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει τόση σημασία. Και ίσως ο Ομπάμα να φοβήθηκε να το επισημάνει, αν και είναι γεγονός, για να μην δείξει ότι είναι soft ηγέτης στα στρατιωτικά. Γενικά, ούτε ο Ρόμνεϊ "έσκισε" κατά την γνώμη μου. Έδειχνε σε κάποια πλάνα αρκετά αγχωμένος και ήταν ασαφής σε αρκετά θέματα, αλλά μάλλον επειδή ήταν το αουτσάιντερ της αναμέτρησης, όλοι τον είδαν με πιο θετική ματιά.
Όσον αφορά την μετάδοση του CNN, πρέπει να πω ότι δεν μου φάνηκε ικανοποιητική. Το βρίσκω εξαιρετικά ενοχλητικό να παρακολουθώ ομιλίες δύο πολιτικών με έναν παλμογράφο από κάτω, που να δείχνει τις αντιδράσεις των αναποφάσιστων που παρακολουθούν το ντιμπέιτ. Μάλιστα, έχουν με άλλο χρώμα τις γυναίκες και σε άλλο τους άντρες (οι γυναίκες αναποφάσιστοι έδειχναν να συμπαθούν πιο πολύ τον Ομπάμα, ενώ οι άντρες τον Ρόμνεϊ). Σε αυτήν την τηλεοπτική επιλογή, πέρα από το γεγονός ότι προκαταλαμβάνεται ο θεατής, καθώς παίζουν αυτό το ιδιότυπο “καρδιογράφημα” την ώρα που οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ μιλούν. Αλλά υπάρχουν και σοβαρά μεθοδολογικά ζητήματα, για το κατά πόσον οι αναποφάσιστοι είναι πραγματικά αναποφάσιστοι, αλλά και πόσο μπορείς τις αντιδράσεις τους να τις κάνεις αναγωγή στο σύνολο του αμερικάνικου πληθυσμού. Όσον αφορά τις αναλύσεις που έγιναν μετά το ντιμπέιτ, στάθηκαν περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, ποιος ήταν πιο έτοιμος, ποιος κοίταζε πού και γιατί, ενώ ελάχιστη συζήτηση έγινε για τα πολιτικά ζητήματα.
Εν κατακλείδι, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο αρχηγός των ρεπουμπλικάνων ήταν ο νικητής του πρώτου ντιμπέιτ. Το κατά πόσον ο Ρόμνεϊ θα επωφεληθεί δημοσκοπικά από αυτή του τη νίκη (αλλά και πόσο τα ντιμπέιτ τελικά επηρεάζουν ποιός θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ) θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άλλα δύο ντιμπέιτ, στις 16 και στις 22 Οκτωβρίου. Όμως, το ντιμπέιτ στο οποίο συζητήθηκε το τοπ θέμα στην ατζέντα των αμερικανών ψηφοφόρων (η οικονομία) ήταν αυτό που διεξήχθη στις 3 Οκτωβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr