Ένας από αυτούς είναι ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο Πρόεδρος του Ιράν, της χώρας που βρίσκεται και στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα των ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι ο αρχηγό των Ρεπουμπλικάνων Ρόμνεϊ κατηγορεί τον Ομπάμα ότι δεν είναι αρκετά σκληρός με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα και ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου να προσπαθεί να τον διαψεύσει, χωρίς όμως να υιοθετεί την ακραία ρητορική, που προσπαθεί να του επιβάλλει ο πολιτικός του αντίπαλος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του Ιράν έδωσε συνέντευξη στο CNN και στον βρετανό δημοσιογράφο Piers Morgan, ο οποίος κατά περιόδους έχει υπάρξει και κριτής σε talent shows όπως το “Βρετανία έχεις ταλέντο” (και όμως παίρνει μια τέτοια συνέντευξη και είναι και πολύ καλός). Σε αυτή τη συνέντευξη ο Αχμαντινετζάντ ρωτήθηκε για το θέμα των ομοφυλόφιλων, σε σχέση με τις ελευθερίες, για τις οποίες κατηγορείται το Ιράν από τη Δύση ότι τις καταπατεί.
Ο Αχμαντινετζάντ καταδίκασε την ομοφυλοφιλία και δήλωσε ότι είναι μια κακή συμπεριφορά, γιατί καταστρέφει την αναπαραγωγή, που ανθεί μόνο στις χώρες όπου ισχύει ο ακραίος καπιταλισμός. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι εντελώς τρελό. Αν ήταν έτσι, οι κοινωνίες στις οποίες ισχύει ο καπιταλισμός εδώ και αιώνες, θα έπρεπε να είχαν σταματήσει να αναπαράγονται και θα είχαν εξαφανιστεί από τον χάρτη. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα σύστημα (οικονομικό ή πολιτικό) στον κόσμο, που να μην χρειάζεται νέο πληθυσμό.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιράν, την ομοφυλοφιλία “έχουν καταδικάσει όλοι οι προφήτες όλων των θρησκειών”. Επίσης, κατηγορεί τα κόμματα των καπιταλιστικών χωρών ότι, για να κερδίσουν μερικούς ψήφους, ανέχονται ή υποστηρίζουν αυτήν την κακή συμπεριφορά, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στο Ιράν.
Ο Αχμαντινετζάντ έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι στο παρελθόν με την “επική” δήλωσή του ότι στο Ιράν δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι. “Σε μια χώρα 70 εκατομμυρίων ατόμων δεν τους ξέφυγε ούτε ένας”, σχολίαζε σαρκαστικά ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δημήτρης Χαραλάμπης, Πολιτικός Επιστήμονας και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ για αρκετά χρόνια.
Στην ίδια συνέντευξη ο Αχμαντινετζάντ αμφισβήτησε για ακόμα μία φορά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί, ενώ θεώρησε αστήριχτους τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Χτύπησε για μια ακόμα φορά την πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή και ζήτησε την αυτονομία της Παλαιστίνης. Υπήρξαν σημεία, στα οποία ακούστηκε πιο συναινετικός, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
Γεγονός είναι ότι οι απόψεις του Αχμαντινετζάντ και άλλων τέτοιων ηγετών, όχι μόνο για την ομοφυλοφιλία, αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων ελευθεριών, δείχνουν ότι το να είσαι αντιαμερικάνος δεν σημαίνει ότι είσαι απαραίτητα και προοδευτικός. Το Ιράν θέλει να δείξει στον κόσμο ότι είναι ένα σχετικά μοντέρνο ισλαμικό κράτος, αλλά δύσκολα θα αποποιηθεί η άρχουσα τάξη τον πουριτανικό ισλαμικό χαρακτήρα του καθεστώτος. Ο χαρακτήρας αυτός χτίστηκε την περίοδο του άγριου πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), με τα εκατοντάδες χιλιάδες πτώματα, όταν υπήρχε η ανάγκη για έναν άκαμπτο ηθικό κώδικα, που θα κρατούσε τον κόσμο υποταγμένο στις πολύ σκληρές συνθήκες ζωής. Βλέπουμε, όμως, με τις σχεδόν κωμικές και ανιστόρητες απόψεις του προέδρου του, ότι κρατάει ακόμα, παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν στο Ιράν, κατά καιρούς για μεταρρυθμίσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr