Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Στο πλαίσιο αυτό, το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, γνωστό ως Great Sea Interconnector (GSI), αποτελεί ένα εγχείρημα που ξεπερνά τα όρια της ενέργειας. Είναι ένας κρίσιμος γεωπολιτικός παράγοντας, μια ενεργειακή γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο και αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.
Το GSI είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας, καθώς επιδιώκει, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτες χώρες, να σπάσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, που μέχρι σήμερα δεν είναι συνδεδεμένη με κανένα ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, και να προσφέρει ενεργειακή διαφοροποίηση, επιτρέποντας στις χώρες που συμμετέχουν να εκμεταλλευτούν πιο αποδοτικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το έργο αυτό, το οποίο έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προβλέπει την πόντιση καλωδίου μήκους 1.208 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους 1,9 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή του θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά 1.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητα επέκτασης στα 2.000 MW, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο.
Για τους λόγους αυτούς η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας στο έργο, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρέθηκε εκτός από την ενεργειακή συνεργασία, τόσο η περιφερειακή ασφάλεια, όσο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν το GSI και αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως παρά τις προκλήσεις, η πολιτική βούληση των τριών χωρών παραμένει ισχυρή.
Η Τουρκία από την πλευρά της αντιμετωπίζει το GSI ως μια πρωτοβουλία που την παρακάμπτει και ενισχύει τη συνεργασία τριών χωρών τις οποίες θεωρεί αντίπαλες. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η υλοποίηση του έργου μειώνει τη γεωπολιτική της επιρροή στην περιοχή και αντιδρά με διπλωματικές και επιχειρησιακές ενέργειες.
Από την μια προσπαθήσει να υποβαθμίσει το έργο, προωθώντας εναλλακτικά σενάρια ενεργειακής συνεργασίας που θα της έδιναν κεντρικό ρόλο και από την άλλη παρενοχλεί τα ερευνητικά σκάφη που δραστηριοποιούνταν για την πόντιση του καλωδίου.
Το έργο όμως θα προχωρήσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι απαλλαγμένο από εμπόδια, καθώς εκτός από τις γεωπολιτικές προκλήσεις, η υλοποίησή του απαιτεί τεχνολογική εξειδίκευση, οικονομική στήριξη και πολιτική σταθερότητα και εν τέλει η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ικανότητα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να διατηρήσουν τη συνεργασία τους και να διαχειριστούν τις προκλήσεις που προκύπτουν.
Χρέος και τον τριών κρατών είναι να τα καταφέρουν γιατί στο τέλος της ημέρας ο Great Sea Interconnector δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο. Είναι ένας ενεργειακός δρόμος που ενώνει τρεις χώρες, μια γέφυρα που μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.