Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα λιγότερα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) δημοσιονομικά μέτρα από τις χώρες τις Ευρώπης για την αντιμετώπιση τψν επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Ο λόγος; Έχει κεφάλαια που κάθονται για να "διασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές" και το χρέος της είναι τόσο υψηλό που δεν αντέχεται (ή δεν επιτρέπουν οι δανειστές) η αύξησή του.
Αντί να ανταλλάσσει χαριτωμενιές με τον Τσακαλώτο για το ποιός θα ξαναχώσει την Ελλάδα σε μνημόνια, ο Σταϊκούρας γιατί δεν ζητάει προληπτική γραμμή €15.7 δισ (όσα είναι αυτά που κάθονται) για έκτακτους λόγους με "εγγύηση" τη συμμόρφωση με το καθεστώς enhanced surveillance;
Αποδείχθηκε πως το μαξιλάρι, όσο μεγάλο και εάν είναι, δεν πείθει τους επενδυτές. Αντίθετα το waiver της Λαγκάρντ τους περισσεύει! Εν τω μεταξύ, το φάσμα της οικονομικής κρίσης πλανάται απειλητικό. Βρισκόμαστε στην κατάσταση να έχουμε ΚΑΙ το waiver ΚΑΙ την enhanced surveillance ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ να κρατάμε 8% του ΑΕΠ να αερίζονται επειδή ο Τσίπρας ήθελε "καθαρή έξοδο από τα μνημόνια".
Αν βρει μπόσικους τους δανειστές ο Σταϊκούρας, ας ζητήσει μορατόριουμ στις πληρωμές κεφαλαίου προς το μηχανισμό στήριξης (1 δισ το 2020, 2 δισ το 2021) και εάν θέλει μεγαλύτερη άνεση, ας ζητήσει και κεφαλαιοποίηση των τόκων για δύο χρόνια (2.3 δισ το χρόνο περίπου). Το συγκεκριμένο (κεφάλαιο, όχι τους τόκους) έχει προτείνει το ΔΝΤ εδώ και ενάμισυ μήνα.
Λεφτά υπάρχουν - γι' αυτούς που δεν σαχλαμαρίζουν για μνημόνια. Δεν αυξάνεται το χρέος (πλην της κεφαλαιοποίησης των τόκων) και η κυβέρνηση έχει κάπου €25 δισ να πορεύεται τη δύσκολη διετία.
Στη βράση κολλάει το σίδερο. Τώρα είναι η ώρα να τεθεί το ζήτημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr