Όπως λέει και ο Τσιρώνης, τα παράλληλα συστήματα πληρωμών, τα κινηματικά νομίσματα και τα τέτοια, τα θέλεις όταν δεν υπάρχει ρευστότητα. Η ελληνική οικονομία είχε φτιάξει, βασισμένη στην επιχειρηματική πίστη, ένα σύστημα παράπλευσης κυκλοφορίας. Χωρίς λεφτά, οι επιταγές πήγαιναν από χέρι σε χέρι και κάποτε έφτανε η στιγμή της εξόφλησης. Άλλη ισοτιμία, γιατί οι τράπεζες τις "έσπαγαν" με περίπου 20% προμήθεια. Μια χαρά λειτουργούσε το σύστημα. Η ρευστότητα στην αγορά παραπλήσισ της τραπεζικής, λιγότερο από το 1% ήταν οι σφραγισμένες επιταγές (τριπλάσια έως εξαπλάσια τα κόκκινα δάνεια τις καλές εποχές).
Το πρόβλημα που υπάρχει με τα παράλληλα συστήματα είναι πως κάποτε συναντώνται με το "κύριο". Καλή ώρα, το "κούρεμα" των τραπεζών για να σπάσουν τις επιταγές. Στη συνάντηση με τα, ας τα πούμε, πραγματικά ευρώ των τραπεζών, το χαρτάκι που έμοιαζε και μύριζε όπως η επιταγή σε όλο τον πλανήτη, έχανε από την αξία του. Στις δύσκολες στιγμές, η συνάντηση με το "κύριο" νόμισμα είναι σύγκρουση με τοίχο. Τέρμα η τραπεζική πίστη, ακόμη και με "κούρεμα", το 2010, τέρμα οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Τέρμα και η οικονομία δυστυχώς.
Οι συζητήσεις για παράλληλα νομίσματα, παράλληλα συστήματα και όλα αυτά είναι ωραίες θεωρητικές ασκήσεις. Αν το παράλληλο και το "κύριο" κύκλωμα δεν έχουν σημεία επαφής, μια χαρά είναι τα πράγματα. Γι' αυτό και μιλούν για το πείραμα στην Αυστρία πριν 70-80 χρόνια - ακόμη και για κάποια τοπική κοινωνία έξω από το Βόλο. (Οι πονηροί μιλούν και για την Ελβετία σήμερα, αποκρύπτοντας πως υπάρχουν τράπεζες πίσω από τα κουπόνια που πρακτικώς εγγυώνται την ισοτιμία) Όταν επεκτείνεται η δραστηριότητα και χρειάζεται κάποιο αγαθό που δεν πουλιέται με κουπόνια, το σύστημα κομπλάρει.
Όλοι αυτοί που μιλούσαν και μιλούν για παράλληλα οικονομικά σύμπαντα, αδιαφορούσαν για τις συναντήσεις "παράλληλο-κύριο" ή στην καλύτερη περίπτωση υπέθεταν κάτι. Ένα έμπορο να ρωτούσαν, θα ήξεραν τι περιμένει τους σχεδιασμούς τους. Δεν ρώτησαν!
Η συνάντηση "παράλληλου-κύριου" είτε καταλήγει σε υποτίμηση, η έκτασή της εξαρτάται από τις συνθήκες (π.χ. το 2009-10 ανέβηκε το "κούρεμα" των μεταχρονολογημένων πρώτα πριν κοπεί το "σπάσιμο"), είτε απαιτεί έκτακτες δράσεις έως και βία.
Για την πλάκα:
Οι μόνες χώρες στον πλανήτη στις οποίες υπήρχε η παράπλευρη κυκλοφορία με μεταχρονολογημένες επιταγές ήταν η Ελλάδα και η Αίγυπτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr