Ανεξαρτήτως ηγεσίας, κι από τον Ίλιρ Μέτα μέχρι τον Έντι Ράμα, τα Τίρανα έχουν επιλέξει μια σταθερή πολιτική ήπιας αλλά συστηματικής εθνοκάθαρσης στις μειονοτικές περιοχές, εκτιμώντας με υπέρμετρη αλαζονεία ότι στη συγκυρία που διανύουμε η Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε θέση πρόδηλης διπλωματικής αδυναμίας.
Επιβεβαιώνεται τώρα πόσο πρόωρη και απερίσκεπτη ήταν η απόφαση της Αθήνας (με ΥΠΕΞ τον Ε. Βενιζέλο και επί δικής μας Προεδρίας στην Ε.Ε…) να συγκατατεθεί πρόθυμα στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία τον Ιούνιο του 2014, χωρίς να αξιώσει στην σχετική διαδικασία ως αντάλλαγμα, τη λύση των διμερών ζητημάτων που εγείρονται από τη γειτονική χώρα.
Σε μια αυστηρή ανακοίνωση το ΥΠΕΞ της Ελλάδας αποδίδοντας ορθώς τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2016, υπογραμμίζει τώρα ότι η χώρα μας «τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης» και προσθέτει:
«Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο.Υπενθυμίζει δε, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ότι «η οικοδόμηση κράτους δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων».
Ο αλυτρωτισμός, όπως και το ανθελληνικό δηλητήριο που διοχετεύεται στη νέα γενιά κατά της μειονότητας, «πουλάνε» στην Αλβανία, (σ.σ: σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε επ΄ αυτού από την εποχή του Χότζα…) η οποία θα πρέπει να αποφασίσει με την… κατάλληλη ελληνική βοήθεια βεβαίως, τι είδους σχέσεις θέλει με την Ελλάδα. Επιστροφή στο ψυχροπολεμικό παρελθόν που δεν θα την ωφελήσει ή μια αμοιβαία παραγωγική σχέση που θα κοιτάει στο μέλλον;
Προς το παρόν και ενώ η Αθήνα δεν φαίνεται να έχει αναβαθμίσει το θέμα στις διαστάσεις που έχει, στα δυτικά της χώρας, ανοίγεται μεθοδικά ένα ακόμα μέτωπο.
Το 2018, οπότε λήγει η ισχύς του διμερούς Συμφώνου Φιλίας που υπογράφηκε το 1996 στα Τίρανα, δεν είναι και τόσο μακριά ώστε να αρχίσουν οι αυθαίρετες αλβανικές παρερμηνείες, εκτός από τα θαλάσσια και για τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr