Μόλις πέρυσι με σχετική νομοθεσία αποδόθηκε στάτους Ανεξάρτητης Αρχής στο ΣΕΠΕ, που έχει επιφορτιστεί με το ζήτημα ελέγχους της αγοράς εργασίας. Όμως με τι πόρους και τι προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ήδη για το Σώμα αυτό υπάρχουν αναφορές για ευάριθμο προσωπικό και για απουσία επαρκούς στελέχωσης. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που καλείται να βάλει τάξη σε μια αγορά που μάλιστα τώρα είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντος. Γνωστές τοις πάσι είναι οι εκκλήσεις της διοίκησης της Αρχής και του προέδρου της Αθ. Δαγούμα για στήριξη με προσωπικό. Μόλις με 18 ειδικούς και με μισθολόγια δημοσίου παρά το ότι έχει υπερπλεονασματικό προϋπολογισμό, λόγω προστίμων, η Αρχή καταβάλλει σκληρή προσπάθεια να εποπτεύσει μια δύσκολη αγορά. Έχει σημαντικό έργο στο ενεργητικό της αλλά βέβαια για να φέρει σε πέρας τη δύσκολη και σύνθετη αποστολή της απαιτείται στήριξη.
Ανάλογα είναι και τα θέματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Αν θέλει η Πολιτεία ακόμα πιο ενεργή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ας επενδύσει στην αναγκαία ανανέωση του προσωπικού της, και την προσέλκυση υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού με εμπειρία και όρεξη για σκληρή δουλειά άμεσα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός ενώ παραθέτει ορισμένα στοιχεία:
«Ας δει κάποιος τον αριθμό των εταιρειών που ελέγχουμε και την αύξησή του κατά 100% από τον Σεπτέμβριο 2019 που αναλάβαμε το 2021. Και όλα αυτά με περίπου 10% λιγότερο προσωπικό»
Σημειώνεται ότι με βάση τον πίνακα που συνοδεύει την ανάρτηση προκύπτει πως από 49 οι ελεγχόμενες εταιρείες το 2019, έγιναν 68 το 2020 και έφτασαν στις 101 το 2021.
Επίσης ο πρόεδρος αναφέρει πως, με βάση τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό ερευνών που έχουν ξεκινήσει από την επιτροπή, το 2021 «υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση, σε ένα έτος, που έχει παρατηρηθεί την τελευταία 15ετία, η οποία έγινε δυνατή γιατί απελευθερώθηκε προσωπικό από υποθέσεις που χρόνιζαν εδώ και καιρό».
Ακόμη, ο ίδιος προσθέτει πως στα παραπάνω στατιστικά δεν συμπεριλαμβάνονται οι «αποφάσεις ολοκλήρωσης παλαιότερων ερευνών της Επιτροπής, που είχαν καθυστερήσει τραγικά». Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος, «ο μέσος όρος ηλικίας υποθέσεων της ΕΑ τον Σεπτέμβριο 2019 που αναλάβαμε σε σύγκριση με το 2021- από 8 έτη σε 1!».
Τέλος, όπως αναφέρει: «ένα ενδιαφέρον στατιστικό για να έχουμε υπόψη μας σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αυτό. Αν συγκρίνουμε την εξέλιξη του αριθμού προσωπικού από τη μία και τον αριθμό αποφάσεων της ολομέλειας της ΕΑ από την άλλη μεταξύ 2014-2021. Με λιγότερα άτομα - πλέον πολύ περισσότερες αποφάσεις».
«Ιδού η Ρόδος» λοιπόν για την κυβέρνηση και συνολικά την πολιτική ηγεσία του τοπου για να αποδείξει ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι «φερετζές» για να κρυφτούν …. «αδυναμίες». Και βέβαια πάντα σε μια ισορροπία μια και η πολιτική είναι εκείνη που σε μια δημοκρατική πολιτεία οφείλει να βάζει τις σφραγίδα της δράσης με δημοκρατικές και υπεύθυνες επιλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr