Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια κρίσης εξακολουθεί να δείχνει ανίκανη να σταθεί στα πόδια της. Η ανταγωνιστικότητα της εξακολουθεί να πλέει στα τάρταρα, παρόλο το βύθισμα του οικονομικού επιπέδου πάνω απο 25% και την αντίστοιχη μείωση του κόστους εργασίας. Η εξυγίανση του δημοσίου προς προσέλκυση επενδύσεων συνεχίζει να βρίσκεται στην αφετηρία.
Ιστορικά, τις δύο προηγούμενες γενεές, η Ελλάδα διατηρούσε ένα ελάχιστο επίπεδο ανταγωνιστικότητας, υποτιμώντας συνεχως και βαθιά το νόμισμα της σε σχέση με άλλα νομίσματα. Από το 1964 έως το 2002, που η δραχμή μετατράπηκε σε ευρώ, η δραχμή έχασε την αξία της σε σχέση με το ελβετικό Φράγκο πενήντα (50!) φορές. Το 1964 το Φράγκο έκανε επτά (7) δραχμές και το 2002 έκανε τουλάχιστον 50 φορές περισσότερο.
Και όμως η χώρα μας μπήκε στο ευρώ, ελέω του κ. Σημίτη, και περίμενε ώς δια μαγείας να μη χρειάζεται το εργαλείο της υποτίμησης για της οικονομική της επιβίωση. Αντί αυτού, ο καφές ακρίβηνε από 100 δραχμές στις 1500, η χώρα γέμισε από Cayenne και το δημόσιο χρέος υπερδιπλασιάστηκε, παρόλο που ήταν ήδη διεξογκωμένο.
Οι κυβερνήσεις συνέχιζαν να δανείζονται για να αγοράζουν ψήφους μέσω της δημιουργίας δημοσίων άχρηστων θέσεων, ώσπου ήρθε η καλή ώρα και έσκασε η βόμβα.
Η Γερμανία, ούσα ηθικός αυτουργός, αυτής της ηθελημένης και εσκεμμένης προώθησης της χρηματοπιστωτικής και καταναλωτικής φούσκας, που έσπρωξε να δημιουργηθεί, με την έκρηξη της κρίσης άρχισε μία αναλέητη λιτότητα, με διπλό στόχο.
Ο πρώτος ήταν να σωθούν οι τράπεζες της και να συνεχίσουν να αποπληρώνονται τα δάνεια, και ο δεύτερος στοχος ήταν να επιτευχθεί μία εσωτερική υποτίμηση στην χώρα μας. Και στους δύο στόχους είχε επιτυχία. Αλλά ανάπτυξη γιοκ, διότι και η Γερμανία προτιμάει να γεμίσει η Ευρωζώνη Μπανανίες, και οι ελληνικές κυβερνήσεις νοιάστηκαν και νοιάζονται μόνο για την καρέκλα τους.
Η εισαγωγή της Ευρωδραχμής στην ελληνική επικράτεια μπορεί να βοηθήσει την χώρα να υποτιμήσει βαθύτερα το κόστος της εσωτερικής παραγωγής της, και σε υπηρεσίες και σε προϊόντα, χωρίς να υποστεί η κοινωνία ισότιμη υποβάθμιση του βιοτικού της επιπέδου, και χωρίς να χρειαστεί να εξέλθει η χώρα από το ευρώ και την Ευρωζώνη.
Η Ευρωδραχμή θα είναι ένα παράλληλο ελληνικό νόμισμα στο Ευρώ, εντός της Ευρωζώνης.
Η Ευρωζώνη θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική.
Η κυβέρνηση, η παρούσα η μία μελλοντική, μπορεί δια νόμου να διατάξει όλες τις ελληνικές τράπεζες που ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (και η οποία τελευταία ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), μπορεί δια νόμου να πει στις τράπεζες να δημιουργήσουν ένα δίδυμο τραπεζικό λογαριασμό για κάθε ένα κάτοχο λογαριασμού, που είναι πολίτης της Ελλάδας, η και μόνιμος κάτοικος. Παρόμοιοι δίδυμοι τραπεζικοί θα δημιουργηθούν για κάθε εταιρεία, ελληνική ή ξένη, που εδρεύει στην ελληνική επικράτεια. Όλοι αυτοί οι δίδυμοι λογαριασμοί θα είναι σε Ευρωδραχμές, και θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικοί.
Έτσι κάθε πολίτης και κάθε εταιρεία θα είναι κάτοχοι ενός λογαριασμού σε ευρώ και ενός αποκλειστικά ηλεκτρονικού λογαριασμού σε Ευρωδραχμές!
Δεν θα υπάρξει κανένα θέμα προσωπικών δεδομένων, γιατί αυτοί οι λογαριασμοί θα είναι εξίσου απόρρητοι, ανάμεσα σε τράπεζα και καταθέτη, όσο και οι λογαριασμοί σε ευρώ.
Οι τράπεζες θα εκδόσουν για κάθε κάτοχο δίδυμου λογαριασμού Ευρωδραχμής, μία χρεωστική κάρτα, με την οποία ο κάτοχος θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές σε Ευρωδραχμές.
Ο νόμος περί του παράλληλου νομίσματος Ευρωδραχμής θα ορίζει ότι όλες οι εσωτερικές συναλλαγές εντός της επικρατείας θα μπορούνε να γίνονται σε ευρωδραχμές. Οι μόνοι που θα δικαιούνται να κάνουν συναλλαγές σε ευρωδραχμές θα είναι κάτοικοι της χώρας και εγχώριες εταιρείες. Αυτό συμπεριλαμβάνει το κράτος και το δημόσιο.
Το κράτος θα ορίζει πάντα μία συγκεκριμένη ισοτιμία της Ευρωδραχμής σε συνεργασία και με την ΕΚΤ. Το κράτος θα κάνει όλες τις πληρωμές στους πολίτες, μισθούς, συντάξεις, κλπ, μέσω των ηλεκτρονικών λογαριασμών, και αντιστοίχως οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να πληρώνουν τους φόρους και άλλα δημόσια χρέη σε ευρωδραχμές. Οιοσδήποτε ξένος, τουρίστας η αλλοδαπή εταιρεία, θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μόνο σε ευρώ, αφού δεν θα έχουν πρόσβαση σε ηληλεκτρονικό λογαριασμό ευρωδραχμής.
Παρομοίως οι συναλλαγές του ελληνικού κράτους με το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και της συντήρησης του δημοσίου χρέους θα γίνονται σε ευρώ.
Οι ελληνικές εταιρείες που εξάγουν προϊόντα στο εξωτερικό, θα παράγουν τα προϊόντα τους με το χαμηλότερο κόστος ευρωδραχμής, άλλα θα πουλάνε τα προϊόντα τους σε τιμές ευρώ. Το αυτό και για τον ελληνικό τουρισμό.
Οι εταιρείες που εισάγουν προϊόντα θα τα αγοράζουν σε ευρώ, και θα τα πουλάνε στο εσωτερικό της χώρας είτε σε ευρώ είτε σε ευρωδραχμές.
Βασικά όλα τα προϊόντα και όλες υπηρεσίες προς κατανάλωση εντός της χώρας, θα έχουν πάντα δύο τιμές, μία σε ευρώ και μία σε ευρωδραχμή. Αλλά μόνο οι κάτοικοι του εσωτερικού θα έχουν το δικαίωμα να συναλλάσσονται είτε με ένα νόμισμα είτε με το άλλο. Οι ξένοι θα μπορούν να συναλλάσσονται μόνο με ευρώ.
Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής Ευρωδραχμής, παράλληλης του Ευρώ θα ωφελήσει την χώρα με τους εξής τρόπους.
Η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει να υποτιμεί το εσωτερικό της νόμισμα απέναντι στο εξωτερικό της νόμισμα, το ευρώ, όσο χρειάζεται συνεχίζοντας την προσπάθεια να υψώσει την ανταγωνιστικότητα της.
Η Ευρωδραχμή θα επιτρέψει στην χώρα να παραμείνει ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης, δημιουργώντας μία υβριδική νομισματική οικονομία, ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης και στα Κράτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό το υβριδικό νομισματικό μοντέλο μπορεί στο μέλλον να φανεί χρήσιμο στην προώθηση και εφαρμογή του μοντέλου μιας Ευρώπης “πολλών ταχυτήτων”, κάτι που θεωρείται πλέον αναγκαίο απο την Ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ εάν είναι η Ευρώπη να μπορέσει να συνεχίσει την ενοποιητική της πορεία.
Φανταστείτε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, Με το δικό τους παράλληλο και ηλεκτρονικό εγχώριο νόμισμα, το κάθε ένα με την δικιά του διαφοροποιημένη ισοτιμία με το ευρώ, κατά το δοκούν του κάθε κράτους.
Επίσης, η Ευρωδραχμή, καθότι αποκλειστικά ηλεκτρονική θα καταφέρει σοβαρό, ίσως και θανατηφόρο πλήγμα εναντίον της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας. Όταν όλοι οι δημόσιοι μισθοί και όλες οι συντάξεις θα πληρώνεται σε ηλεκτρονικές ευρωδραχμές, τότε κανένας δεν θα θέλει και δεν θα μπορεί να συναλλαγεί με χαρτονόμισμα εκτός και εάν έχει και θέλει να ξοδέψει ευρώ.
Η ευρωδραχμή θα προσφέρει σοβαρή προώθηση στην ανάπτυξη της εσωτερικής παραγωγής. Η κατανάλωση εισαγωγών θα μειωθεί, και οι πολίτες θα στραφούν εξ ανάγκης στην εσωτερική παραγωγή. Το ισοζύγιο εμπορίου πιθανως να μειωθεί. Και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, όπου παραμένει πιο προστατευμένη από τον Τούρκο μπαμπούλα, που έχει ιδιαίτερα αγριέψει με την επικράτηση του σουλτάνου Ερντογάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr