Στους πρώτους μήνες της κρίσης, διάφοροι, μεταξύ των οποίων και οι Financial Times και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμαναν σαν σοβαρό πρόβλημα τη οξεία ανισότητα μεταξύ των οικονομιών του βορρά και εκείνων του νότου, σαν μία από τις βαθύτερες αιτίες για την υπερχρέωση και την μείωση ανταγωνιστικότητας των κρατών της περιφερείας, και επέκριναν ειδικά την Γερμανία, σαν την κυρίως ένοχο σε αυτή την επιδεινούμενη κατάσταση. Η Γερμανία, αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και αντίθετα «διέταξε», όλη την Ευρώπη να ανεβεί στο επίπεδό της (είτε τα άλλα κράτη μπορούν, είτε όχι).
Το ελληνικό μνημόνιο άργησε για πολλούς μήνες να διαμορφωθεί, διότι η Μέρκελ προσπαθούσε, όσο μπορούσε, να αποτρέψει την υλοποίηση του, περιμένοντας έναν από μηχανής θεό, ο οποίος, φυσικά, έλαμψε δια της απουσίας του. Η δικιά μας κυβέρνηση, φυσικά, υποστήριξε αυτήν την καθυστέρηση, όσο και αυτή μπορούσε, διότι και ο Παπανδρέου ήλπιζε για ένα δικό του μηχανοποίητο θεό, να τον απαλλάξει από την ανάγκη ανατροπής του κρατισμού που ο ίδιος ο πατέρας του είχε ξεκινήσει με καλούς, ελπίζω, σκοπούς, για να εκτροχιαστεί η προσπάθεια με τα χρόνια και να διαστρεβλωθούν σοβαρά οι αξίες της και το όραμά της. Ομόφωνα, οι αναλυτές έχουν αποφανθεί ότι αυτή η αργοπορία κόστισε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα πολλά ευρώ.
Το μνημόνιο ήταν και είναι άκρως κοντόφθαλμο, και στο σχεδιασμό αλλά και στην εκτέλεση, και επίσης διέπεται φυσικά και από μία πολιτική σκοπιμότητα, η οποία, τελικά, αποδείχτηκε καταστροφική, και στα αποτελέσματα του μνημονίου, αλλά, και κατά θεία δίκη, και στις πολιτικές καριέρες της Μέρκελ και του Παπανδρέου. Από την μεριά της Μέρκελ, και της Ευρώπης της οποίας ηγείται, η κοντόφθαλμη σκοπιά ήταν η επιθυμία να τιμωρηθεί η Ελλάδα, για την αποτυχία της, να υποχρεωθεί δηλαδή η Ελλάδα, δια μαστιγίου, να αναμορφωθεί, για να δει ο γερμανός, και οι λοιποί ευρωπαίοι ψηφοφόροι, ότι τα λεφτά τους δεν πάνε χαμένα. Η ανάγκη να πληροφορηθούν οι ψηφοφόροι του σκληρού βορρά για τα μεγάλα οικονομικά αγαθά πού αποκομίζουν οι οικονομίες τους, και οι τράπεζές τους, από τους καταναλωτές των κρατών του νότου, δεν μπήκε ποτέ σοβαρά στις πολιτικές ατζέντες των κυβερνήσεων του σκληρού πυρήνα.
Φυσικά αυτή η κοντόφθαλμη σκοπιά του μνημονίου, χειροτερεύει κατά πολύ την προοπτική της ελληνικής οικονομίας να εξέλθει από τον βούρκο, και να ξεπληρώσει τα χρέη της. Το ίδιο το ΔΝΤ, πριν από μερικές μέρες, (το οποίο, παρεμπιπτόντως, χωρίς τον Στρος-Καν, έχει γίνει πολύ πιο ειλικρινές και επαγγελματικό στην δουλειά του, κατά την γνώμη του γράφοντος), κοινοποίησε στην Ευρωζώνη την συμβουλή, ότι η προσπάθεια αναστήλωσης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να υπολογίζεται σε δεκαετίες, και ότι, υπό τις καλύτερες συνθήκες, πρέπει η Ελλάδα να υποστηριχθεί τουλάχιστον για μία δεκαετία, χωρίς να μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι τα πάντα θα δουλεύουν καλά όλα αυτά τα χρόνια. Αντί αυτού, το μνημόνιο που η Μέρκελ επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση ήταν διάρκειας τριών ετών, ως τα μέσα του 2013. Σαν αποτέλεσμα, με απλή αριθμητική, οι διεθνείς αναλυτές, προέβλεψαν, και μαζί τους και η αγορά κεφαλαίου, ότι το σχέδιο του μνημονίου έχωνε την ελληνική οικονομία βαθύτερα στην κρίση και στην χρεοκοπία, και ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους θα γινότανε πιο επιτακτική, σχεδόν αναγκαστική, στα επόμενα χρόνια. Κατ΄ αναλογία με αυτήν την απλή αριθμητική, που την κατέχουν παιδιά του γυμνασίου, ανέβηκαν και συνεχώς ανεβαίνουν στην αγορά κεφαλαίου τα επιτόκια και τα spreads, και η χρεοκοπία της οικονομίας μας θεωρείται πολύ πιο βέβαια από πέρσι. Ένα αποτέλεσμα πού είχε προβλεφθεί και πού πραγματοποιείται.
Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κοντόφθαλμα και με εγκληματική πολιτική σκοπιμότητα, σημάδεψε όλους τους λανθασμένους στόχους στην υλοποίηση του μνημονίου. Οι δύο μεγάλες εστιάσεις του οικονομικού και κοινωνικού καρκίνου της χώρας μας, η παντελής φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή που επικρατεί, από την μια μεριά, και η τεράστια σπατάλη, ο όγκος των υπαλλήλων, και η διεφθαρμένη ποιότητα των υπηρεσιών που χαρακτηρίζουν τον δημόσιο τομέα, από την άλλη μεριά, έμειναν, ως επί το πλείστον, απείραχτες καταστάσεις για να συνεχίζουν να καταδυναστεύουν και να αποδυναμώνουν την ελληνική οικονομία και τον εθνικό ισολογισμό.
Ακόμα χειρότερα, έστρεψε η κυβέρνηση την τεράστια της ανάγκη για έσοδα στον ιδιωτικό τομέα, φορολογώντας τους πάντες και τα πάντα και κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να σπρώξει την ιδιωτική οικονομία προς την κατάρρευση, και να ανεβάσει την ανεργία στα 16%, από τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πού έκλεισαν και συνεχώς κλείνουν, όταν είναι κοινό μυστικό, ότι χωρίς μια κερδοφόρα οικονομία, κανένα χρέος δεν ξεπληρώνεται. Ο ίδιος ο κ. Λίπσκι, ο πρώην υποδιευθυντής του ΔΝΤ, και νυν αναπληρωτής του Στρος-Κάν, αναρωτήθηκε τις προάλλες, (και το ΔΝΤ έσπευσε να τον διαψεύσει), γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε την προσπάθεια του μνημονίου από την φορολογία και την μείωση των μισθών, και δεν ξεκίνησε με την βασική και αναγκαία αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού και της οικονομίας.
Είναι παραδειγματική η παραπληροφόρηση πού γίνεται στα ΜΜΕ αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της Ευρώπη, το γεγονός ότι η Deutsche Welle, το πρόγραμμα οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας της γερμανικής τηλεόρασης, στην πρώτη ανακοίνωση που έκανε για την αποτυχία συναίνεσης στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, περιέγραψε λανθασμένα το πρόβλημα, ότι η αντιπολίτευση, η οποία, έως τώρα «υποστήριζε» τα μέτρα λιτότητας, άλλαξε τακτική και αρνείται τώρα να υποστηρίξει άλλα μέτρα λιτότητας. Για αυτό υπάρχει τέτοιο χάος στην πανευρωπαϊκή επικοινωνία. Η αλήθεια της κατάστασης, ότι δηλαδή η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Παπανδρέου, και μη ξέροντας τι άλλο να κάνει, προσπαθεί να υποχρεώσει την αντιπολίτευση να βγάλει το φίδι από την τρύπα, δεν βγαίνει στην επιφάνεια. Έτσι, ο γερμανός, και οι άλλοι ευρωπαίοι ψηφοφόροι δεν ακούνε και δεν καταλαβαίνουν όλη την αλήθεια.
Το κύριο σημείο του κοντόφθαλμου σκεπτικού είναι ένα και πολύ απλό. Εάν θέλεις να μπορέσει μία υπερχρεωμένη χώρα να επιστρέψει όλα, η τουλάχιστον τα πιο πολλά από αυτά που χρωστάει, πρέπει πρώτα να βοηθήσεις αυτήν την χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά, και μετά να ανταποκριθεί στις οφειλές της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr