Δεν έχει επιδιώξει την προσωπική του προβολή. Αλλά τις ελάχιστες φορές που το έχει κάνει, δεν έπεισε. Χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο και πού ακριβώς «βοήθησε» τον πρωθυπουργό –αναμφίβολα θα έχει βοηθήσει- , έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι θα ήταν καλύτερο να μην ….πολυμιλάει γιατί αυτά που λέει απλώς τον εκθέτουν. Τις τελευταίες μέρες, λίγο πριν και λίγο μετά το Πάσχα, όταν και η ειδησεογραφία ήταν αρκετά περιορισμένη, φρόντισε με «αυτοκτονική» αμετροέπεια να δημιουργήσει σάλο και σωρεία αντιδράσεων – ακόμη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία- όταν μιλώντας σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα, είπε πώς ο ίδιος δεν θα προσλάβανε κάποιον «με διδακτορικό γιατί δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».
Για όσους δεν διάβασαν τι ακριβώς είπε, μεταφέρω τα ίδια του τα λόγια: «Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του, όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ, δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση, γιατί δείχνει ότι πως είναι πιθανώς ένας άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά. Το διδακτορικό, αν θέλεις να το κάνεις καλά, απαιτεί μια αφοσίωση πέντε, έξι χρόνων στην πιο παραγωγική σου ηλικία. Οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο ImpacTalk.
Μα σοβαρά μιλάμε τώρα; Και δεν με ενδιαφέρει καθόλου η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – που έτσι κι αλλιώς αναζητεί και το παραμικρό για να κάνει αντιπολίτευση- που με ανακοίνωσή του, τον κατηγόρησε πως «αποκαλύπτει το "όραμα" των δήθεν άριστων της Ν.Δ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διδακτορικό ως κάτι αρνητικό, να προσβάλει τους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους ως τεμπέληδες και να τους απειλήσει ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία».
Βέβαια ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, σε ανάρτηση του στο .….. Facebook, παραδέχθηκε ότι η διατύπωση του για το διδακτορικό, «ήταν ατυχής και λάθος» και ζήτησε συγνώμη. Καλά έκανε. Αλλά είναι δυνατόν η οφειλόμενη συγγνώμη στους πολίτες, το κόμμα που τον «φιλοξενεί» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που τον εμπιστεύτηκε να δημοσιοποιείται μέσα από τα social media;
Προσωπικά: Ξανακοιτάζοντας το βιογραφικό του, ακόμη και αυτό μπορώ να το «ξεχάσω». Όπως μπορώ να ξεχάσω και την ατυχή αναφορά του – μιλώντας στην Καθημερινή- και στην προσωπική του ζωή δεδομένου ότι έχει επιλέξει να ζήσει ανοιχτά χωρίς να κρύψει την σεξουαλικότητά του όπου δήλωνε: «Ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου, όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του». Η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί , τις αποδέχεται – και ορθώς- σε μεγάλο βαθμό αυτές τις καταστάσεις αλλά είναι ακόμα ίσως λίγο νωρίς να «προβάλλει» ένα κυβερνητικό στέλεχος τη γνωριμία του συζύγου του με τον πρωθυπουργό.
Ωστόσο: Ξεχνώ το ένα, ξεχνώ το άλλο γιατί σέβομαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις κυβερνητικές επιλογές του αλλά η μνήμη μου γυρίζει λίγο πίσω και ΔΕΝ μπορώ να ξεχάσω τη δήλωση Πατέλη, βασικού οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού ότι ««Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους».
Τι εννοούσε; Ποιοι «σταματάμε»; Τι «σταματάμε»; Προανήγγειλε κάτι για τους «ηλικιωμένους»; Μήπως για το επικουρικό τους; Μόνος του το είπε επειδή έτσι «του ήρθε»;
Πολλά μπορείς να του συγχωρήσεις του κ. Πατέλη και εγώ ούτε την «αυθόρμητη» κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους «τεμπέληδες με διδακτορικό» αποδέχομαι, ούτε η προσωπική ζωή του με τον σύζυγό του και οι σχέσεις τους με τον πρωθυπουργό με αφορά. Αλλά δεν δέχομαι την επιπολαιότητα στο δημόσιο λόγο, ιδίως σε πολύ λεπτά ζητήματα και την αμετροέπεια, χαρακτηριστικά που εκθέτουν την κυβέρνηση και επιτρέπουν σε –ας πούμε- κακοπροαίρετους να θεωρούν τον κ. Πατέλη «λαγό» κυοφορούμενων εξελίξεων στο Ασφαλιστικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr