Μεσολάβησε η επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής, 19 Μαρτίου η οποία καθυστέρησε περίπου δυο ώρες γιατί η Επιτροπή δεν μπορούσε να καταλήξει σε αποφάσεις δεδομένου ότι υπήρχαν πολλές αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις. Και οι ανακοινώσεις κατέληξαν «κουτσουρεμένες» αποφάσεις , χωρίς δηλαδή αρκετά από τα σημεία που εμφανίζονταν ακόμα και την ίδια ημέρα ως περιλαμβανόμενα στις αποφάσεις.
Μύλος. Και οι μύλος αυτός συμπεριέλαβε άνοιγμα των κομμωτηρίων, των « υπαίθριων» αρχαιολογικών χώρων, κάποιες αλλαγές στο ωράριο μετακινήσεων των πολιτών τα Σαββατοκύριακα, στις εκκλησίες, στο …. ψάρεμα ( ερασιτεχνική αλιεία) αλλά όχι στην εστίαση, τη μετακίνηση με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο, τη λειτουργία των καταστημάτων και….. στον οργανωμένο αθλητισμό ( ερασιτεχνικά ή ημι- επαγγελματικά πρωταθλήματα). Κατά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, προηγήθηκε μια σχοινοτενής ομιλία του υφυπουργού κ. Σκέρτσου με «ευχαριστίες στους πολίτες», με την ανακοίνωση καθολικής δωρεάν παροχής self-test σε όλους τους πολίτες και άλλες «σκέψεις» που ουδέν προσέφερε.
Και μετά…. «άστραψε και βρόντηξε» ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με δηλώσεις του στον ΑΘΗΝΑ 9.84 που «έβγαλαν τίτλο» που έλεγε : « Στον οργανωμένο αθλητισμό εφαρμόζονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, η απαγόρευση είναι λανθασμένη».
Με λίγα λόγια, ο κ. Αυγενάκης επέρριψε ευθύνες στην επιτροπή λοιμωξιολόγων για το κλείσιμο του οργανωμένου αθλητισμού λέγοντας ότι : «Η απαγόρευση είναι λανθασμένη» ότι « πρέπει να επιτρέψουμε τη λειτουργία κάποιων οργανωμένων πρωταθλημάτων» και υπογραμμίζοντας πως «στον Οργανωμένο αθλητισμό εφαρμόζονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα». Και μετά, αρκετά ενοχλημένος, ανέφερε πως προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στο υπουργείο και τους λοιμωξιολόγους καθώς, ή δεν διάβασαν σωστά ή δεν διάβασαν καθόλου, τα στοιχεία από τα τεστ που διενεργούνται στους αθλητές».
Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι «Στα μέλη της επιτροπής δίνονται τα αποτελέσματα με τις εβδομαδιαίες λίστες όλων των αθλημάτων και των ομοσπονδιών από τα τεστ που διενεργούνται. Σε 2.500 χιλιάδες τεστ ένα ποσοστό μόλις 0,3 με 0,4 βρίσκονται θετικοί. Οι λοιμωξιολόγοι όμως δεν είχαν διαβάσει τα στοιχεία σωστά ή δεν τα είχαν διαβάσει καθόλου. Αν δούμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά και πιο ώριμα πρέπει εκ των πραγμάτων να επιτρέψουμε τη λειτουργία κάποιων οργανωμένων πρωταθλημάτων».
Και ο άνθρωπος είπε πράγματα αυτονόητα: «Όταν ξεκινήσουν τα σχολεία πρέπει να ξεκινήσουν και οι ακαδημίες που είναι πιο οργανωμένες. Δεν μπορεί να επιστρέφουν τα παιδιά στο σχολείο και την ίδια στιγμή να μην τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στις ακαδημίες» .
Σωστή η απόφαση για το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, η περιποίηση του εαυτού τους είναι απόλυτα ψυχική ανάγκη. Σωστή η απόφαση για λειτουργία των εκκλησιών, έστω και με περιορισμένο αριθμό πιστών. Σωστό και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, κυρίως για τους τουρίστες βέβαια αφού –δυστυχώς- η πλειοψηφία των Ελλήνων μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους δεν συχνάζει. Σωστή και η δίωρη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας. Αλλά «τέρμα ο αθλητισμός»; Ποιοί εγκέφαλοι το σκέφτηκαν; Με ποια επιχειρήματα; Το να πάρουν –όπως παίρνουν- χιλιάδες άτομα τα ποδήλατά τους και να κάνουν «άσκηση» πλημμυρίζοντας λεωφόρους, παραλιακές οδούς και πάρκα αποκλείουν τη διασπορά του ιού ενώ το να προπονηθούν – κάτω από αυστηρή επίβλεψη- νεαροί αθλητές και αθλήτριες, ερασιτέχνες κυρίως, διασπείρει τον ιό;
Δεν διαφωνώ ότι οι γιατροί της Επιτροπής θεωρούν ότι κάνουν το σωστό. Αλλά αν και επιτρέπουν κάποιες δραστηριότητες, καταστρέφουν Α. την νόμιμη λειτουργία της εστίασης ( χωρίς να αποτρέπουν την μετατροπή κάθε ελεύθερου χώρου σε συνωστισμένα υπαίθρια καφενεία και σουβλατζίδικα) και Β. Τον αθλητισμό γενικά. Θα μπορούσα να το πω «κρίμα κι άδικο» αν ΔΕΝ το χαρακτήριζα απλώς «ανόητο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr