Αντιγράφω (από τα «Νέα») αποστροφή της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή σχετικά με την ανάληψη από το Δημόσιο χρέους 95 εκατομμυρίων ευρώ (32 δισεκατομμυρίων παλαιών δραχμών) του Μεγάρου Μουσικής προς την Εθνική Τράπεζα. Ο υπουργός εξηγεί ότι το Δημόσιο είχε εγγυηθεί το δάνειο το 2007 (ήτοι επί πρωθυπουργίας Καραμανλή Jr, γνωστού στους Ινδιάνους ως «ο σας χρεώνω ως τα μπούνια») και άρα είναι υποχρεωμένο να το αποπληρώσει. Και συνεχίζει με το τι θα συμβεί αν το Δημόσιο πληρώσει το χρέος ως εγγυητής χωρίς να το χαρίσει στο Μέγαρο: «Τι θα γίνει; Θα καταπέσει η εγγύηση, το Δημόσιο θα πληρώσει και το Μέγαρο δεν θα μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και θα κλείσει. Ας πάρουμε μία συλλογική απόφαση αν θέλουμε να κλείσει το Μέγαρο (…) Το Δημόσιο έτσι κι αλλιώς θα πληρώσει, αλλά η διαφορά είναι ή τα πληρώνει με ανοιχτό το Μέγαρο ή τα πληρώνει με κλειστό το Μέγαρο..»
Αφήνω το θέμα του Μεγάρου για επόμενο σχόλιο (δεν είναι υπεκφυγή, το εννοώ, είναι ζήτημα σοβαρό και
καθόλου εύκολο στην απάντηση), για να σχολιάσω τα λόγια του υπουργού.
Είναι από τα πιο σωστά που έχει πει στη θητεία του. Μόνο που, ενώ θα έπρεπε να τα σκέφτεται σε όλη την έκταση της οικονομίας, εκεί κηρύσσει και πράττει ακριβώς τα αντίθετα. Εξηγούμαι. Το Μέγαρο «παράγει πολιτισμό», όπως συνηθίζουμε να λέμε, στην οικονομία όμως άλλες μονάδες παράγουν άλλα πράγματα: ταχύπλοα σκάφη, όπλα, δρόμους, υδραγωγεία, φάρμακα, προφυλακτικά, ταπεινά ίσως σε εντυπώσεις, αλλά χρησιμότατα στη ζωή – στην καθημερινότητά μας, μάλιστα, μάλλον χρησιμότερα του «πολιτισμού» υπό την ανωτέρω έννοια (γιατί υπό άλλη έννοια
πολιτισμός μιας χώρας δεν είναι μόνο το ανέβασμα παραστάσεων, αλλά και η δυνατότητά της να επινοεί και να παράγει υβριδικά αυτοκίνητα ή επιταχυντές ηλεκτρονίων).
Τι συμβαίνει εκεί; Όποτε μία τέτοια μονάδα ξεπέφτει, όπως το Μέγαρο (γιατί πτώχευση σημαίνει το ότι χρειάζεται ένεση 95 εκατ. ευρώ), λέει το Δημόσιο κάτι ανάλογο; Δεν εννοώ να την πληρώνει από την τσέπη των φορολογουμένων. Εννοώ απλώς να μην αξιώνει τις λογιστικές απαιτήσεις του όταν δεν μπορεί να τις εισπράξει. Να λέει, δηλαδή, όποτε αυτό συμβαίνει: από αυτούς δεν μπορώ να πάρω τους φόρους που μου χρωστάνε (ακριβέστερα: που λέω ότι μου χρωστάνε), η περιουσία τους δεν φτάνει ούτε για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Τι να κάνω; Να μείνω στο μηδέν με κλειστό το εργοστάσιο ή να μείνω στο μηδέν με το εργοστάσιο ανοικτό – κατά προτίμηση με άλλους ιδιοκτήτες;
Ε, το Δημόσιο εκεί, σ’ αυτές τις ταπεινές μονάδες που δεν παράγουν πολιτισμό, αλλά μπανιέρες, τυχαίνει όμως να απασχολούν πεντακόσιους ή διακόσιους εργαζόμενους, ακόμη και όταν ξέρει ότι δεν θα πάρει δραχμή (γιατί ουδείς θέλει τα μηχανήματα, ούτε τα βιομηχανοστάσια), λέει μονίμως όχι, δεν συμβιβάζομαι, δεν παραιτούμαι, μένω στο μηδέν με το εργοστάσιο κλειστό.
Ας σημειώσουμε τη σοφή ρήση του υπουργού. Και ας τον καλέσουμε να αναμετρηθεί με αυτήν αύριο, όταν π.χ. η Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών θα αρνηθεί να συμβιβαστεί στην επόμενη μεγάλη επιχείρηση που θα πτωχεύσει. Ας καλέσουμε, μάλιστα, και εαυτούς να αναμετρηθούμε με τη φράση του Παπακωνσταντίνου: γιατί τον αδιαμφισβήτητης εντιμότητας Δημήτρη Τσοβόλα, αν θυμάστε, το εξαιρετικό Ειδικό Δικαστήριο τον είχε καταδικάσει για έναν συμβιβασμό από τον οποίο το Δημόσιο μόνο όφελος είχε αποκομίσει…
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr