Με 3 απλές κινήσεις διασφαλιστείτε από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, απαλλαγείτε μια και καλή από τις αφόρητες ενοχλήσεις των εισπρακτικών γραφείων και χαρίστε στην οικογένεια σας ξανά το χαμόγελο, την γαλήνη και την αισιοδοξία για το μέλλον.
Με το παρόν αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αποκαλύπτωντάς σας το τρόπο για να διαγράψετε εώς και όλο το χρέος στις τράπεζες και να ησυχάσετε (σε ορισμένες περιπτώσεις) μέχρι το 2030 και μέχρι τότε να πληρώνετε μόνο όσα μπορείτε!
Πρώτη κίνηση
Κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη. Με την κατάθεση της αίτησης ορίζεται ημερομηνία εκδίκασης της προσωρινής διαταγής (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) η οποία προσωρινή διαταγή εκδίδεται συνήθως μετά από έναν χρόνο με την οποία δεν μπορεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση σε βάρος του δανειολήπτη.
Δεύτερη κίνηση, αποφασιστικής σημασίας
Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων συζητείται το σχέδιο διευθέτησης οφειλών του δανειολήπτη το οποίο δέχεται ή όχι το δικαστήριο, συνήθως το δέχεται, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης. Από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο και μέχρις εδώ ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου ή το ποσό που ο ίδιος έχει προτείνει. Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 40 ευρώ. Τέλος, η ημερομηνία για την τελική εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να είναι από πέντε μέχρι και 15 χρόνια αργότερα,δηλαδή από το 2019-2020 ή μέχρι και το ...2028.
Τρίτη κίνηση ΜΑΤ
Τότε μεταξύ 2020 και 2030 στο τακτικό δικαστήριο αποφασίζεται η επικύρωση του σχεδίου διευθέτησης οφειλών του δανειολήπτη. Σε αυτή τη φάση αν η οικονομική κατάσταση του υπαγόμενου δανειολήπτη έχει αλλάξει προς το καλύτερο, οφείλει να προβεί σε αναπροσαρμογή της αίτησης του, δηλαδή να δηλώσει πόσο επιπλέον μπορεί να πληρώνει. Αν δεν έχει αλλάξει η οικονομική του κατάσταση, στην απόφαση δεν αλλάζει τίποτα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να τονισθεί και το εξής: Σε τακτική δικασίμο έχει επιτευχθεί διαγραφή χρέους μέχρι και του 90%, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι φήμες και η αλήθεια
Κάποια κατ’επίφαση δικηγορικά γραφεία, στην ουσία εισπρακτικές εταιρίες έχουν έντεχνα διασπείρει φήμες ότι δεν είναι εύκολη η υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη, με συνέπεια πολύς κόσμος από άγνοια ή και φόβο, να μην καταθέτει αίτησης υπαγωγής στο Νόμο ή να μην ζητά να ενημερωθεί καν για την ρύθμιση, επειδή έχουν πεισθεί ότι δεν μπορούν να υπαχθούν. Όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτές οι φήμες εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των εισπρακτικών εταιριών και τα κέρδη τους δεν είναι λίγα.
Τι πράγματι ισχύει όμως;...
Με αυτές τις 3 κινήσεις, οι δανειολήπτες διασφαλίζουν οριστικά με δικαστικές αποφάσεις κατ' αρχήν τα περιουσιακά τους στοιχεία από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και το κυριότερο επιστρέφουν η γαλήνη και η αισιοδοξία στις οικογένειες τους ενώ οι εισπρακτικές εταιρίες εκ του νόμου σταματούν τις οχλήσεις προς τους δανειολήπτες. (Πολλές από τις αυτοκτονίες αποδίδονται στις αφόρητες και απάνθρωπες πιέσεις των εισπρακτικών εταιριών.) Και επίσης πολύ σημαντικό, ότι σταματούν πλέον παράνομες παρακρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Η κάθε περίπτωση δανειολήπτη είναι ξεχωριστή, δεν χρειάζεται λοιπόν κανείς να αγωνιά αν η υπόθεση του θα έχει καλή έκβαση ή όχι, αν το δικαστήριο θα δεχθεί την αίτηση του ή όχι, κλπ. διότι η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και μελετάται ξεχωριστά. Πάντως, βασική προϋπόθεση ένταξης στο Νόμο Κατσέλη είναι η αποδεδειγμένη μείωση των εισοδημάτων σας, ενώ λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχετε στην κατοχή σας, το εισόδημά και άλλα κριτήρια ( όπως λ.χ προβλήματα υγείας, αποδεδειγμένη ανεργία,κλπ).
Ζητήστε να ενημερωθείτε σήμερα κιόλας
Όλες οι οφειλές μπορούν να μπουν σε ρύθμιση ακόμα και το δάνειο του αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
"Χρειάζομαι δικηγόρο;"
Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλισθεί ότι ο φάκελος που καταθέτει ο δανειολήπτης δεν έχει παραλείψεις. Είναι πολύτιμη η βοήθεια ενός εξειδικευμένου και έμπειρου στο συγκεκριμένο αντικείμενο δικηγόρου.
Αξίζει να τονισθεί, ότι ακόμη κι αν δεν υπάρχει κινητή ή ακίνητη περιουσία οι οφειλές υπόκεινται σε ρύθμιση και διαγραφή. Όπως επίσης, στεγαστικά και άλλα δάνεια με προσημείωση υποθήκης συνεχίζουν να τοκίζονται αλλά με πολύ χαμηλό επιτόκιο και όχι με αυτό της υπερημερίας, ενώ καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, παύουν να τοκίζονται!
Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, τόσο αυξανεται ο αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Μέχρι τώρα ήδη αρκετός κόσμος έχει προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, απολαμβάνοντας πλέον τα οφέλη της ρύθμισης. Ουσιαστικά, δηλαδή κανείς δεν έχει κανέναν λόγο να μην ζητήσει να ενημερωθεί για το αν μπορεί να μπει στην ρύθμιση. Είναι καλύτερα να γνωρίζει από το να αγωνιά καθημερινά.
Χρήστος Πέτκος
Δικηγόρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr