Μια πτώση περίπου 3.500 μονάδων για το Dow Jones, σε σχεδόν μια εβδομάδα, έγινε αφορμή για δεκάδες πρωτοσέλιδα, αφιερώματα σε δελτία ειδήσεων και αρκετές ανακρίβειες. Οι αντιδράσεις αυτές ίσως είναι το καλύτερο μήνυμα για μια θετικότερη συνέχεια.
Σε πολλούς η πτώση των τελευταίων ημερών μοιάζει με το «μαύρο» 1987. Σε εμένα περισσότερο θυμίζει την εκρηκτική άνοδο του ελβετικού φράγκου τον Ιανουάριο του 2015. Άνοδος 40% σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Για όσους παρακολούθησαν την πρόσφατη πτώση της Wall Street, η συνεδρίαση της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, είχε εμφανέστατα σημάδια κερδοσκοπίας. Ο VIX βρέθηκε από το +20% στο +110% σε λιγότερο από 1 λεπτό. Ο Dow έφτασε από το -2,50%, στο πρώτο μαξιλάρι ασφαλείας του CBOE (-7,0%), σε λιγότερο από πέντε λεπτά.
Οι μεγάλοι επενδυτές, μισούν τα one-sided markets. Το EUR/CHF ήταν ένα από αυτά. Ο S&P 500 ήταν ένα ακόμα αλλά δεν είναι μια αγορά που τη χειρίζεσαι εύκολα. Επομένως οι επενδυτές εστίασαν σε μια αγορά μικρής ρευστότητας στην οποία θα έπαιρναν αμέσως το πάνω χέρι. Σε αυτή της μεταβλητότητας, όπου η στρατηγική short volatility είχε γίνει καθεστώς. Δεκάδες δισεκατομμύρια εξανεμίστηκαν «καίγοντας» πολλά από τα ειδικού τύπου hedge funds που άνθισαν κατά την τελευταία πενταετία.
Προφανώς, επακόλουθο της κατακόρυφης ανόδου της μεταβλητότητας ήταν και η πτώση της Wall Street. Ωστόσο, η ίδια η άνοδος της μεταβλητότητας κατά περισσότερο από 100% σε μια μόλις συνεδρίαση, μάλλον αυξάνει τις πιθανότητες οι αγορές να έχουν ολοκληρώσει την πτώση τους. Άλλωστε, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, εδώ και μήνες ανέφεραν ότι αναζητούν μια σοβαρή διόρθωση για να αγοράσουν χαμηλότερα. Αυτές τις ημέρες το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πορτοφόλια άνοιξαν και πάλι.
Σε κάθε περίπτωση, στις αγορές δε μπορείς να κάνεις ανέξοδες προβλέψεις. Πόσο μάλιστα όταν υπάρχει μια τέτοια συγκυρία. Αλλά υπάρχουν σημάδια που είναι ενθαρρυντικά. Η παγκόσμια οικονομία, η ευρωπαϊκή, η αμερικανική και οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, δεν αναμένεται να βρεθούν σε ύφεση στους επόμενους 12 μήνες.
Κάποια μεγάλη εταιρία, δεν απείλησε το παγκόσμιο σύστημα και μάλλον το σύστημα δε δείχνει να φοβάται και κάτι τέτοιο. Απόδειξη, οι σημαντικές ζημιές που έχουν ανακοινώσει αρκετές μεγάλες τράπεζες. Ακόμα και η Deutsche Bank. Κάποιο γεωπολιτικό γεγονός δε φαίνεται να αναμένεται να «σκάσει».
Επίσης, η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα και οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού, είναι μια εξήγηση η οποία έχει κερδίσει χώρο στις τάξεις των αναλυτών. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος του πληθωρισμού, είναι δυο παράγοντες που είναι γνωστοί εδώ και πολλούς μήνες. Αλλά ακόμα και αν ήταν δυο παράγοντες που τους μάθαμε χθες, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της μεταβλητότητας κατά 100% και σε πτώση μίνι-κραχ τη Wall Street. Για του λόγου το αληθές, παραθέτω το παρακάτω γράφημα.
Η κερδοσκοπία φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Και σε αυτό, βοήθησε και ο παράγοντας τύχη.
Στις αρχές Ιανουαρίου, στις αγορές των options παρατηρήθηκε η στήριξη μιας τεράστιας θέσης η οποία απέβλεπε σε κατακόρυφη άνοδο της μεταβλητότητας. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, το στοίχημα αυτό ήταν καλά μελετημένου αλλά άστοχο στο timing. Την πρώτη φορά κόστισε $70.00.000 και τη δεύτερη έφτασε να κοστίζει επιπλέον $50.000.000. Πολλά τα λεφτά και δε νομίζω ότι πολλοί κολοσσοί έχουν τέτοια άνεση στη χασούρα. Τελικά το στοίχημα, είναι έτοιμο να πληρώσει στον τυχερό, περί τα $260.000.000.
Η τρέχουσα πτώση των αγορών ξεκίνησε από τις άσχημες πωλήσεις της Apple. Η μετοχή κατέρρευσε και δυο ημέρες μετά, η Wall Street κατέρρευσε. Στη συνέχεια ήρθε και η απογοήτευση από την Exxon Mobil και όλα πήραν το δρόμο τους. Η κατάσταση παρομοιάζει με ένα αυτοκίνητο στο οποίο το πίσω λάστιχο (Apple) έσκασε ενώ το αυτοκίνητο κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν το αυτοκίνητο απλά χτύπησε στις μπάρες ή αν έπεσε στο γκρεμό.
Η μέχρι τώρα αντίδραση δείχνει ότι την ευκαιρία αξιοποίησαν κατάλληλα οι επενδυτές. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρώτο τρίμηνο να έχει κάνει φτερά για τα hedge funds. Στον αντίποδα, η αγορά συναλλάγματος έμεινε παντελώς ανεπηρέαστη. Μια ακόμα ένδειξη γιατί θεωρείται η καλύτερη αγορά με τη μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια. Και αυτό έχει ήδη εκτιμηθεί από τους επενδυτές καθώς τελευταία στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση στο ποσοστό επένδυσης μεγάλων χαρτοφυλακίων.
Χρήστος Αλωνιστιώτης
Currency Asset Manager
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr