Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν κάποιες εκθέσεις ιδρυμάτων γεωπολιτικών και οικονομικών μελετών που είδαν το φως το δημοσιότητας σχετικά πρόσφατα. Οι εκθέσεις αυτές καταρτίστηκαν τον Αύγουστο και το συμπέρασμα που συνάγεται προκαλεί μεγάλο σοκ, όσον αφορά τις αλλαγές που έχουν υπάρξει τους τελευταίους μήνες στη γεωπολιτική σκακιέρα. Εν τάχει, η Αμερική εμφανίζεται να βρίσκεται σε ένταση με τη Σαουδική Αραβία και να έχει τις καλύτερες σχέσεις των τελευταίων δεκαετιών με τον Ιράν.
Δε χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες καθώς η ανάλυση θα απαιτήσει αρκετές σελίδες. Όμως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία ήταν για τουλάχιστον οκτώ δεκαετίες ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της Αμερικής και αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σύνδεση του δολαρίου με το πετρέλαιο. Από την άλλη, το Ιράν το 2012 βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα ακόμα πετρελαϊκό εμπάργκο για τη διαδικασία απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου. Επίσης, το Ιράν αποτελεί σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα και μέλος του ΟΠΕΚ, που δέχεται να πουλήσει πετρέλαιο εκτός δολαρίου, γεγονός που αποτελεί αιτία πολέμου για τις ΗΠΑ.
Η βαθύτερη μελέτη καταδεικνύει ότι όλα αυτά ξεκινούν από την εμφανή, εδώ και χρόνια, αμφισβήτηση της αμερικανικής οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής κυριαρχίας. Η αμφισβήτηση αυτή βέβαια, προήλθε σε σημαντικό από τις συνεχείς άστοχες κινήσεις της αμερικανικής πολιτικής εξουσίας. Και επιβεβαιώθηκε στον απόλυτο βαθμό τους τελευταίους τρεις μήνες.
Αρχικά ήταν η επίμονη προσπάθεια των ΗΠΑ να εισβάλλουν στη Συρία (επιθυμία και της Σ. Αραβίας) και η άτακτη υποχώρηση μετά τις απειλές από Ρωσία και Ιράν. Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από άλλες υπερδυνάμεις ότι η αμερικανική πολεμική μηχανή δεν αποτελεί φόβητρο. Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί πολιτικοί φρόντισαν να οδηγήσουν στην ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου της Αμερικής ως εγγυητή της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, μέσα από την αδυναμία τους να αποφύγουν το shutdown.
Το πρόβλημα όμως που δημιουργεί τις συνεχείς κρίσεις, είναι ότι κανένας δεν είναι σε θέση να αναλάβει το ρόλο της Αμερικής. Η Κίνα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την Αμερική και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομία που θυμίζει την αμερικανική προ της Lehman Brothers, με την αγορά κατοικίας στα όρια του κραχ. Στην Ευρωζώνη, αν και όλα μοιάζουν σαν τα χειρότερα να έχουν περάσει, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική αφού το κρατικό χρέος έχει παραλύσει τα πάντα. Στη Μέση Ανατολή επικρατεί το γνωστό χάος, ενώ και στις αναδυόμενες οικονομίες η κατάσταση είναι τεταμένη.
Πρόσφατες είναι οι εικόνες αναταραχής στην Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, ενώ σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται η Ινδία που δέχεται έναν ανελέητο νομισματικό πόλεμο που έχει καθηλώσει το νόμισμά της και την έχει εξωθήσει σε πωλήσεις χρυσού αλλά και στον εμπορικό αποκλεισμό της.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι γεωπολιτικές κρίσεις δεν αναμένεται να μας εγκαταλείψουν σύντομα, αφού όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, προσφέρουν ευκαιρίες για την αύξηση της γεωπολιτικής βαρύτητας άλλων χωρών έναντι των ΗΠΑ.
Τι να περιμένουμε στις αγορές
Η μαγική λέξη είναι ανάπτυξη. Και κυρίως, αμερικανική ανάπτυξη. Είναι εμφανές ότι η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων δεν προέρχεται από κάποια σημαντική εξέλιξη στην αμερικανική ανάπτυξη ή στις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά εταιρικά κέρδη. Και τα δυο αυτά, αναμένεται να είναι κατώτερα των προσδοκιών για το τρέχον τρίμηνο.
Η άνοδος οφείλεται στην απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε tapering. Είναι όμως γνωστό πλέον, ότι και τα προγράμματα στήριξης δεν συνδράμουν στην ανάπτυξη. Υπάρχουν μια σειρά ενδείξεις που προειδοποιούν για μια αδυναμία στις αγορές, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και ενδείξεις που δείχνουν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να βρίσκουν στήριξη.
Δεδομένου ότι η άνοδος που έχει προηγηθεί είναι μεγάλη και δεδομένου ότι οι τελευταίοι μήνες της χρονιάς είναι ανοδικοί, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια διόρθωση εντός των επομένων εβδομάδων. Μια διόρθωση που θα δώσει την ευκαιρία για ένα νέο δυναμικό ράλι και μια νέα, ανοδική προσπάθεια.
Χρήστος Αλωνιστιώτης
Τεχνικός Αναλυτής Αγορών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr