Ο Τούρκος ηγέτης είναι κολλημένος μόνο στην ιστορία της μεγάλης όντως Οθωμανικής αυτοκρατορίας που κράτησε στην σκλαβιά και τον ελλαδικό χώρο για 400 χρόνια. Αλλά η Ιστορία του ελληνισμού έχει ζωή 3000 και πλέον ετών στην ευρύτερη περιοχή.
Η Μικρά Ασία, τα παράλια της και η ενδοχώρα της εποικίστηκαν από τα ελληνικά φύλα ήδη από τον 11ο αιώνα π.Χ. .
Πρώτοι οι Αιολείς, πληθυσμοί από τη Θεσσαλία, εγκαταστάθηκαν στα νησιά του Β. Αιγαίου και στη συνέχεια στην Μικρά Ασία και κατά τον Ηρόδοτο ίδρυσαν την Αιολίδα με 12 πόλεις (Αιγές, Αιγειρόεσσα, Γράνεια, Κίλλα, Κύμη, Λάρισα, Αιολίς, Μύρινα, Νέο Τείχος, Νότιο, Πιτάνη, Σμύρνη και Τήμνος) από την Τροία μέχρι τη Σμύρνη.
Στα μέσα του 11ου π.Χ. οι Ίωνες αποίκησαν το κεντρικό τμήμα της Μ. Ασίας, που ονομάστηκε Ιωνία. Οι Ίωνες ίδρυσαν 12 πόλεις στα μικρασιατικά παράλια (Μίλητος, Μύους, Πριήνη, Έφεσος, Κολοφών, Λέβεδος, Τέως, Κλαζομενές, Ερυθρές, Φώκαια κλπ) οι οποίες είχαν κοινό θρησκευτικό Κέντρο το Ιερό του Ποσειδώνα στη Μυκάλη.
Οι Δωριείς (από την Πελοπόννησο) μετά την εγκατάσταση τους σε Αίγινα, νότιες Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κύπρο προχώρησαν και εποίκησαν την νοτιοδυτική ακτή της Μ. Ασίας. Εκεί συνέστησαν ένα είδος κοινοπολιτείας τη λεγόμενη Δωρική Εξάπολη (Αλικαρνασσός, Κνίδος, Λίνδος, Ιαλυσός, Κάμειρος και Κως). Κέντρο τους ο ναός του Απόλλωνα στο ακρωτήριο Τριόπιο.
Και βέβαια την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου όλα τα εδάφη που καλύπτει σήμερα το τουρκικό κράτος καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της ασιατικής Ηπείρου μέχρι τον Ινδό ποταμό, αποτέλεσαν τμήμα της αυτοκρατορίας της Μ. Αλεξάνδρου.
Οι επίγονοι του Μ. Αλέξανδρου ίδρυσαν τα ελληνιστικά βασίλεια σε Ασία και Αίγυπτο που ήκμασαν μέχρι την υποταγή τους από τους Ρωμαίους.
Στον 7ο π.Χ. αιώνα οι Μεγαρείς όπως αναφέρουν τόσο ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος όσο και ο Στράβων στα Γεωγραφικά με επικεφαλής τον Βύζαντα ίδρυσαν την πόλη Βυζαντίς στον Κεράτιο Κόλπο και στα Στενά του Βοσπόρου όπου αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού Κράτους το λεγόμενο Ανατ. Ρωμαϊκό Κράτος που εξελίχθηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Η Πέργαμος κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Μ. Αλέξανδρου στην Ασία εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μ. Ασίας. Και όπως καταδεικνύει το πλούσιο σε ευρήματα Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο αποτέλεσε κέντρο ελληνικού πολιτισμού. (Μια παρένθεση εδώ: Πριν από χρόνια είχα επισκεφτεί με γκρουπ τουριστών την Έφεσο και ο Τούρκος που μας ξενάγησε στις περιγραφές του μίλαγε συνεχώς για Ρωμαίους. Ούτε μια λέξη για το ελληνικό στοιχείο και τους ιδρυτές της πόλης. Ένας Έλληνας από το γκρουπ δεν άντεξε στην παραποιημένη ξενάγηση και ρώτησε τον Τούρκο ξεναγό δείχνοντας του σ΄ ένα μνημείο μια ελληνική επιγραφή: Τι γράφει εκεί; Ο Τούρκος ξεναγός τα έχασε και έκανε πως δεν καταλαβαίνει, οπότε ο ερωτών του επισήμαινε ότι ήταν ελληνική επιγραφή και τον ρώτησε γιατί δεν το λέτε στην ξενάγηση ότι “οι Έλληνες και όχι οι Ρωμαίοι ίδρυσαν την πόλη”.
Και ο Τούρκος ξεναγός ταραγμένος ψέλλισε ότι “τέτοιες οδηγίες έχουμε”. Εκεί φθάνει ο σωβινισμός τους!).
Ολόκληρη η Μικρά Ασία είναι γεμάτη από ελληνικά μνημεία. Οι Τούρκοι αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται τουριστικά της ελληνικές αρχαιότητες καθώς και τη βυζαντινά μνημεία (όπως Αγία Σοφία) αλλά… κουβέντα για αυτούς που τα έφτιαξαν.
Η ελληνική γλώσσα βέβαια για αιώνες ήταν η επίσημη γλώσσα του τότε γνωστού κόσμου.
Σημειώνω ότι όπου και να σκάψει ο κος Ερντογάν στα μικρασιατικά χώματα θα βρει μπροστά του την ελληνική παρουσία. Ναι, υπήρξε μια μακρά τουρκική κυριαρχία αλλά δεν μπόρεσε να εξαφανίσει την μακραίωνα ελληνική ιστορία και την νεότερη χριστιανική με την πλούσια εικονογράφηση.
Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, στα Μούγλα της Τουρκίας και ιδρύθηκε από τον Αντίοχο Α΄ τον Σωτήρα (281-261 π.Χ.) Αρχαία θέατρα και στάδια παντού. Όλα τα Μουσεία του κόσμου είναι γεμάτα από ελληνικά ευρήματα όχι μόνο προερχόμενα από την Ελλάδα, αλλά από την Μικρά Ασία και την Ασία γενικότερα, την Αφρική και την Νότια Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία ακόμη.
Επομένως για ποια οθωμανικά εδάφη και ποιο συμβόλαιο του Κεμάλ ομιλεί ο Τούρκος πρόεδρος και έμμεσα υπαινίσσεται διεκδικήσεις γιατί κατείχαν τις περιοχές αυτές για 3-4 αιώνες. Μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι εμφανίστηκαν στην Μ. Ασία τον 11ο μ.Χ.αιώνα. Συγκεκριμένα το 1071 μ.Χ. στην ιστορική μάχη του βυζαντινού στρατού με τους Σελτζούκους στο Μαντζικέρτ. Δηλαδή 22 ολόκληρους αιώνες από την επίκοιση της Μ. Ασίας από τους Έλληνες τον 11ο π.Χ. αιώνα.
Και να μην ξεχάσω και τον εντελώς κουφό υπαινιγμό του κου Ερντογάν για Θεσσαλονίκη. Την Θεσσαλονίκη που ίδρυσε ο Κάσσανδρος το 315 π.Χ. και της έδωσε το όνομά της συζύγου του ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όταν κατελήφθη το 1430 μ.Χ. από τον Μουράτ Β’ είχε ήδη 1745 χρόνια ελληνικής ζωής!
Οι Έλληνες επαναλαμβάνω έχουν παρουσία στην περιοχή αυτή πλέον των 3000 χρόνων και κατά την Τουρκική λογική θα μπορούσαν να προβάλλουν ανάλογες διεκδικήσεις.
Δυστυχώς όμως για εμάς ενώ ο Ερντογάν μιλάει συνεχώς για την «ένδοξη» τουρκική ιστορία εμείς αγνοούμε την δική μας ακόμα και στα σχολικά βιβλία.
Όπως διάβασα από φέτος δεν θα εξετάζονται στη Β΄ Λυκείου στα σχολεία μας η περίοδος του Μεγάλου Αλέξανδρου, του Φιλίππου, του Πρώτου αποικισμού, Μ. Ασία και προς Ανατολάς, του δεύτερου εποικισμού προς Δύση, Νότια Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λ.π. καθώς και η σημασία των περσικών πολέμων. Απόφαση που η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων χαρακτήρισε ολέθρια. Τι να προσθέσω εγώ;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr