Είναι δυο διαφορετικά πράγματα όσο και να το παλέψει κάποιος για το αντίθετο. Η πρώτη σημαίνει ότι γίνεται η δεύτερη όταν βγεις στις αγορές και φας τα μούτρα σου. Έχεις την ωραία σου προληπτική γραμμούλα και εκεί που ξεμυτίζεις να πάρεις δανεικά χωρίς να τη χρησιμοποιείς σου ορμάνε οι pocket pickers και παθαίνεις αυτό που έπαθες και την Τετάρτη. Πανικό και στον κηδεμόνα σου. Τότε η πρόληψη πάει περίπατο μέχρι το τέλος της φράσης, για να εξηγήσει το στραπάτσο από τις καταστροφικές αποδόσεις των ομολόγων σου και κυρίως το γεγονός ότι έσπευσες να ξαναψωνίσεις μνημόνια.
Μια άλλη περίπτωση αφορά τα σκισμένα μνημόνια.
Εάν παλεύει η κυβέρνηση για να σκίσει τα μνημόνια και να βγει από την 1-1-2015 στις αγορές, γιατί κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα τα σπάσει με τους δανειστές? Κάποιος ψεύδεται συνεπώς.
Εάν δεν θέλει να τα σκίσει η κυβέρνηση και δεν πάρει άλλα μέτρα, τότε έρχεται σε σύγκρουση με τους δανειστές και δεν παίρνει την πιστωτική γραμμή. Αλλά ρωτάει καλού κακού μήπως έχουν καμιά ιδέα στο ΣΥΡΙΖΑ για το πώς να γίνει η ταρζανιά. Μα, εάν ήξεραν στην Κουμουνδούρου, θα ήταν ήδη εξουσία…
Το κορυφαίο όλων σε μια δημοκρατία όμως είναι το ακόλουθο παράδειγμα παραδοξολογίας για να μην πω τίποτα άλλο.
Εάν λες ότι θες να απαλλάξεις τη χώρα από το χρέος και την επιτήρηση αλλά ο αντίπαλός σου θα φέρει την καταστροφή εάν την απαλλάξει από το χρέος και την επιτήρηση, μάλλον ψεύδεσαι. Αν μάλιστα χρησιμοποιείς το επιχείρημα διεθνώς έως ότου οι αγορές συνδέσουν την καταστροφή της χώρας σου με τον αντίπαλό σου, απλώς διεκδικείς να καταλύσεις το πολίτευμα για να παραμείνεις εξουσιαστής με το στανιό. Μάλλον το έχεις επιτύχει αφού είναι κοινός τόπος στα media οτι εάν κυβερνήσει ο αντίπαλός σου, οι αποδόσεις ομολόγων θα σπάσουν κάθε ρεκόρ και θα διαλυθούν το Χρηματιστήριο και οι Τράπεζες. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να ζητήσεις να εκλέξεις και Πρόεδρο Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία 151…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr