Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή όπου ο πολυταξιδεμένος σκωτσέζος πρωταγωνιστής διηγείται στους φίλους τις εμπειρίες του από χώρες αποικίες όπου κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι πρέπει να διεκδικήσουν μια δική τους αυτόνομη πορεία. Η κοινοπολιτεία άλλωστε έχει τέτοιες ιστορίες.
Μόνον που η ιστορία των ανεξαρτησιών είναι μικρή και συνήθως αιματηρή. Εν αρχή λοιπόν ο αμερικανικός νότος που αποφάσισε ότι δεν μπορεί τη συμβίωση με τον Βορρά. Άλλη μια διήγηση του πρωταγωνιστή, στον δεύτερο γύρο με ποτά, αφορούσε τον Παναμά, ο οποίος δεν αποσχίστηκε από την Κολομβία με χειραψίες. Το Κοσσυφοπέδιο, πιο πρόσφατη εμπειρία του πελάτη που συγκέντρωσε την προσοχή όλων των θαμώνων, προέκυψε μετά από πόλεμο. Κάθε διήγημα έχει και ένα τέλος μόνον που στον σημερινό κόσμο κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή. Η Κριμαία, δημιουργήθηκε μετά από δημοψήφισμα υπό τον φόβο της Μεγάλης Ρωσίας, το οποίο παράγει απότοκα ακόμα και σήμερα.
Το σκωτσέζικο malt και καμία άλλη συνειρμική σκέψη έκανε όλους να αναρωτηθούν φωναχτά εάν υπάρχει αντίστοιχο της πιθανότητας ανεξαρτησίας της Σκωτίας με δημοψήφισμα και κυρίως χωρίς βία. Όλοι συμφώνησαν χωρίς το «πνεύμα» και χωρίς δυσκολία ότι η προσπάθεια της Σκωτίας δεν συνάδει με άλλες περιπτώσεις. Σήμερα στον κόσμο κυριαρχούν τα γεωπολιτικά και η οικονομία κατέστη όπλο μαζικής καταστροφής για ορισμένες χώρες του πλανήτη.
Στην παρέα πάντα μπαίνει ο επίσης σκωτσέζος bartender για να θυμίσει στους πελάτες ότι το νέκταρ της Σκωτίας μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα από μια έγκριση της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα όπως τουλάχιστον άκουσε στην τηλεόραση να λέει ο διευθυντής της Macleod Distillers, (Glengoyne Single Malt).
Ο άνθρωπος γνωρίζει ότι κάθε φορά που σερβίρει ένα μπουκάλι, άλλα εννέα από αυτά φεύγουν για ξένες αγορές. Είναι κάτι σαν πρεσβευτής της βιομηχανίας που είναι και σήμα κατατεθέν για την σκωτσέζικη κουλτούρα και είχε άποψη γιατί όπως είπε ξέρει ότι το Scotch ουίσκι έχει την τρίτη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ της Σκωτίας μετά την πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Οι ακροατές του αντέτειναν ότι το Whisky παράγεται μόνον στη Σκωτία οπότε δεν έβλεπαν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Ένας από την παρέα γνώριζε επίσης ότι πέρυσι είχαν εξαχθεί ποσότητες αξίας 6.500 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και ομολογούσε ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.
Δεν πειράζει ακούστηκε ένας τρίτος. «Έχουμε επιβιώσει από πολέμους, επαναστάσεις, οικονομικές φούσκες, και άλλα πράγματα».
Ο έμπορος της παρέας, κερνώντας άλλον ένα γύρο malt, παρενέβη για να επισημάνει ότι η πιθανή αύξηση των εμπορικών φραγμών είναι μια άλλη ανησυχία. Αλλά βέβαια, πρόσθεσε, ότι για την ώρα οι υποστηρικτές του ΝΑΙ στη Σκωτία, έχουν υποσχεθεί ότι θα παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την Ισπανική απειλή ότι θα τους εμποδίσει να γίνουν μέλος της Ένωσης.
Ώρα για τον τελευταίο γύρο και μόλις θυμήθηκαν ότι τα έπιναν σε pub του Λονδίνου και τελικώς ο λογαριασμός μπορεί να είναι ακριβότερος από αύριο αφού το προϊόν θα είναι εισαγόμενο!
Εκεί αναφώνησαν όλοι! “Μπάρμαν, βάλε πάγο στα Whisky”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr