Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου.
Οι επιχειρήσεις ήδη ετοιμάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια για τη νέα χρονιά. Στην Ελλάδα υπάρχει μία ιδιαίτερη πραγματικότητα. Υπάρχουν μόλις 492 επιχειρήσεις σε σύνολο 670.000 (που αποτελούν το 0,074%) με μέσο όρο εργαζομένων άνω των 250 εργαζομένων. Αυτές κυρίως καλούνται να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης.
Πρόκειται για την αφρόκρεμα των ελληνικών εταιριών ή θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων. Είναι αυτές οι εταιρίες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα πληρώσουν τους υψηλότερους φόρους και θα προσφέρουν μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας.
Oι Έλληνες επιχειρηματίες και το 2021 θα εξακολουθήσουν να παλεύουν με τα «απόνερα» της κρίσης. Υψηλή φορολογία, πολυνομία, ασταθές φορολογικό πλαίσιο και έλλειμμα διαφάνειας παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια».
Η συνεχής προσπάθεια επίλυσης καθημερινών προβλημάτων αποστερεί από τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα επικέντρωσης σε παραγωγικές λειτουργίες για αυτό και επιμένουν να ζητούν σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο, κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και εύρυθμη λειτουργία των αγορών.
Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι χωρίς τη προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους.
Σήμερα η επιχειρηματική ζωή της χώρας δείχνει να αποκτά ξανά παλμό, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας έχουν εξέλθει από μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας και ανακοινώνουν επενδυτικά σχέδια.
Το κυριότερο όμως είναι ότι πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας ότι τα δύσκολα πέρασαν, ο δανεισμός μειώνεται αισθητά και αρκετές επενδύσεις που ανακοινώνονται προβλέπουν την ίδρυση εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας αναδιατάσσεται και θέση στην επόμενη μέρα έχουν οι καλές, υγιείς και σοβαρές εταιρίες που διακρίνονται για την εταιρική τους διακυβέρνηση και τη διαφάνεια στις ενέργειές τους.
Οι ειδήσεις που έρχονται με το ξεκίνημα της χρονιάς δείχνουν ότι μεταξύ των 492 επιχειρήσεων που κάνουν τη διαφορά υπάρχουν εταιρίες διεθνώς αναγνωρισμένες όπως η Mytilineos με έργα ανάπτυξης σ’ όλο τον κόσμο. Υπάρχουν εταιρίες όπως ο ΟΛΠ που διεκδικούν τη πρωτιά των λιμανιών στη Μεσόγειο ή ο ΟΠΑΠ που είναι πανευρωπαϊκός παίκτης.
Επίσης έρχεται η επένδυση των εφοπλιστών στο εμπορικό κέντρο Attica και η μεγάλη επένδυση των 8 δις ευρώ της Lamda Development για το Ελληνικό.
Η Κυβέρνηση πρέπει να διευκολύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους για να δώσουν πνοή και οξυγόνο στη χειμαζόμενη εγχώρια κατανάλωση. Δεν πρόκειται να έλθουν μεγάλες ξένες επενδύσεις εάν πρώτα οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν προχωρήσουν οι ίδιοι σε επενδύσεις για να δείξουν ότι εμπιστεύονται τη χώρα τους και ετοιμάζονται για την επόμενη δεκαετία που συμπίπτει στο ξεκίνημα με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.
Δέκα χαμένα χρόνια και ένας χρόνος ακόμη lockdown λόγω covid19 είναι πολύς χρόνος για μία μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Τώρα που φαίνεται να επανερχόμαστε σε μία κανονική περίοδο πρέπει να ανέβουν οι ταχύτητες για να προλάβουμε τις ραγδαίες εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Το οφείλουμε στις νέες γενιές που έρχονται και δεν κουβαλούν τις ιδεοληψίες και τον παραλογισμό των παλαιότερων γενεών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr