Οι εκτιμήσεις ότι για φέτος η ύφεση θα ξεπεράσει το 10% οδηγούν το ΑΕΠ σε μία καθίζηση στα 165 δις ευρώ που είναι επίπεδα του 2002 δηλαδή τη πρώτη χρονιά που εισήλθε η Ελλάδα στο ευρώ.
Σαν να έχουν μηδενισθεί τα πάντα και η δεκαετής κρίση φαίνεται τόσο μακριά καθώς η χώρα τώρα έχει μπροστά της ένα τσουνάμι λόγω της διασποράς του covid-19 που βρίσκεται στη κορύφωσή της.
Προφανώς καμία εταιρία δεν θα μείνει αλώβητη. Προφανώς και το α’ εξάμηνο του 2021 αρχίζει να θολώνει και να θεωρείται χαμένο και θα ζήσουμε νέο κύκλο ζημιογόνων επιχειρήσεων που θα μας θυμίσει τα 17 συνεχή ζημιογόνα τρίμηνα της δεκαετούς κρίσης.
Οι σοβαρές και υγιείς επιχειρήσεις που δεν ξεπερνούν τις 200 στην Ελλάδα θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και θα έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Όμως θα αντέξουν όπως συνέβη και τα προηγούμενα σκληρά χρόνια της χώρας.
Το θέμα είναι για τις 690.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απέμειναν από τις 920.000 στα χρόνια της ύφεσης. Πολλές θα είναι και τώρα που δεν θα ξανανοίξουν γιατί πολλοί απλά δεν θα μπορούν να πάρουν πιστωτικές γραμμές λόγω αρνητικού παρελθόντος και υψηλών τραπεζικών χρεώσεων. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για φέτος που θα φέρουν ύφεση μεταξύ 10% και 13% στην Ελλάδα οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες για τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας. Οι χαμένες θέσεις εργασίας θα είναι δεκάδες χιλιάδες με τη μεγαλύτερη επίπτωση στις παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 35-55 ετών.
Πόσο εξάλλου να αντέξει μία χώρα που δεν στηρίζεται σε εγχώρια παραγωγή και τη βιομηχανία αλλά σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών και το τουρισμό;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr