Το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει μία μοναδική ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με τις άλλες αγορές της Ευρωζώνης. Είναι το πιο ρηχό τόσο σε εμπορευσιμότητα μετοχών όσο και σε αξία συναλλαγών. Οι καλές και σοβαρές εισηγμένες είναι λίγες και δεν ξεπερνούν τις 30 ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν τίτλοι αυτών των μετοχών να αγοράσεις εάν είσαι επενδυτής με μακροπρόθεσμο στόχο.
Μπορεί η Αθήνα να έδωσε πλούσια κέρδη στους επτά πρώτους μήνες του 2019 και να έχει αναρριχηθεί στη κορυφή των αποδόσεων μεταξύ των 89 χρηματιστηρίων του πλανήτη, ωστόσο ο βασικός λόγος ήταν η προσδοκία των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις και θα τονωθεί η εγχώρια κατανάλωση.
Τώρα πλέον έχουμε εισέλθει στο δύσκολο πυρήνα της οικονομικής πολιτικής. Τα πρώτα νομοσχέδια ψηφίσθηκαν και το Χρηματιστήριο για να μπορέσει να ξαναμαζέψει τις μεγάλες απώλειες (-11,3%) του πρώτου ήμισυ του Αυγούστου θα πρέπει να δει υλοποίηση κατ’ αρχάς των διαγωνισμών για τις αποκρατικοποιήσεις. Λόγω της θερινής ραστώνης και στις Βρυξέλλες έχουμε μία διακοπή στο θέμα εξεύρεσης λύσης για τη ΔΕΗ, ενώ από φθινόπωρο περιμένουμε να προωθηθούν οι λύσεις για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η ΛΑΡΚΟ.
Επίσης υπάρχει θέμα την πώληση του 10% τόσο σε ΕΥΔΑΠ όσο και σε ΕΥΑΘ αφού ακόμη δεν έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι πώλησης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Όλα αυτά είναι η μεγάλη εικόνα που παρακολουθούν οι επενδυτές καθώς διαπιστώνουν ότι και σε επίπεδο των απλών φυσικών προσώπων ο Σεπτέμβριος φέρνει βαρύ φορολογικό φορτίο με την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, το άνοιγμα των σχολείων που θα εξαντλήσει τα οικονομικά αποθέματα των φορολογουμένων. Άλλωστε αρκετοί συμπατριώτες μας επέλεξαν να μην πληρώσουν τη πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και να πάνε διακοπές.
Εν κατακλείδι, η ελληνική οικονομία πρέπει να διατηρήσει έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% μέχρι και το τέλος του 2019 προκειμένου από τις αρχές του 2020 να αποτυπωθούν τα πρώτα οφέλη στις τσέπες των φορολογουμένων από τη μείωση των φόρων. Μέχρι τότε το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός εάν δεν βλέπει οφέλη στην πραγματική οικονομία θα έχει αυτή την αυξημένη μεταβλητότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr