Η χώρα κινήθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος. Ο χρόνος αδυσώπητος κριτής άφησε πίσω ανοικτά θέματα και συσσώρευσε προβλήματα. Πολλές κοινωνικές ομάδες με μεγάλο ψυχολογικό και προσωπικό κόστος κατάφεραν να σταθούν όρθιες.
Φάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το άγχος του να ξεκινήσει αμέσως για να αναστηλωθεί η οικονομία της χώρας και να επιστρέψει η κανονικότητα σε μία χώρα που την αγνοούσε από τον Ιανουάριο του 2015. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών που του έδωσαν το τιμόνι της χώρας. Σίγουρα βιασύνη δεν χρειάζεται αλλά προγραμματισμός και κυρίως αποτελέσματα. Από κει θα κριθεί το έργο της κυβέρνησης και κυρίως να μιλά ειλικρινά που να τον καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης που έρχεται μέσα από την δεκαετή ερημοποίηση της ζωής του.
Τα χαμένα 135 δις ευρώ του α’ εξαμήνου 2015
Μία από τις πρώτες απαντήσεις που θα ήθελε ο μέσος πολίτης από τη νέα κυβέρνηση είναι να μάθει τελικά πόσο κόστισε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2015, όπου υπουργός Οικονομικών διατέλεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προκάλεσε τον εξορισμό της χώρας από τις αγορές και την επιβολή των capital controls που ισχύουν μέχρι σήμερα;
Η απάντηση μπορεί να θεωρηθεί σχετικά εύκολη αν αθροίσουμε τις απώλειες που είχαμε σε βασικούς τομείς της πραγματικής οικονομίας. Ειδικότερα 40 δισ. ευρώ κόστισε η απώλεια στις τράπεζες, άλλα 40 δισ. ευρώ χάθηκαν από καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω των capital controls. Επίσης, 5,4 δισ. ευρώ δόθηκαν για τη 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνολικά 10,9 δις χάθηκαν από τα ομόλογα του EFSF και ακόμη 10 δις ευρώ από τη μη απόδοση των κερδών των κεντρικών τραπεζών. Ακόμη η ύφεση προκάλεσε απώλειες 21 δις ευρώ και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ύψους 9,6 δις. ευρώ τον Αύγουστο του 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr