Μετά το θάνατο 17 τούρκων στρατιωτών και αξιωματικών σε προηγούμενη επίθεση τη προηγούμενη Παρασκευή σε στρατιωτική βάση στην περιοχή Σαμζίνα της Ν.Α. Τουρκίας η νέα επίθεση φανερώνει ότι η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και PKK έχει πάρει διαστάσεις ανταρτοπολέμου μεγάλης κλίμακας στα εδάφη της Τουρκίας.
Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνησης της χώρας και τον πρωθυπουργό Ερντογάν είναι μεγάλος, καθώς εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης που επηρεάζει την αναδυόμενη οικονομία της χώρας, έρχεται η λαϊκή απαίτηση να «καταπνιγεί» ο εχθρός με κάθε μέσο.
Οι συναντήσεις της ηγεσίας του στρατού διαδέχονται η μία την άλλη και ο Ερντογάν εκτοξεύει απειλές προς το Ιράκ ότι αν δεν λάβει μέτρα καταστολής των ένοπλων κουρδικών ομάδων εντός των συνόρων του,η Τουρκία θα προχωρήσει σεεισβολή μεγάλης κλίμακας. Τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν συχνά-πυκνά βάσεις Κούρδων ανταρτών εντός του Ιράκ, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί δεν φτάνουν για να νικηθούν οι εμπειροπόλεμοι αντάρτες του PKK που γνωρίζουν πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα, η τουρκική πλευρά απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ να βοηθήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την προσπάθεια της Τουρκίας. Η βοήθεια στην οποία προσβλέπουν οι Τούρκοι είναι κυρίως η συλλογή στρατηγικών πληροφοριών για τις θέσεις και τις κινήσεις των Κούρδων ανταρτών, καθώς και η άσκηση πολιτικών πιέσεων προς τους Κούρδους του Ιράκ να εκδιώξουν τους συμπατριώτες τους από τα εδάφη τους.
Δεδομένου όμως ότι οι Κούρδοι πεσμεργκά είναι μάλλον αδύνατον να συγκρουστούν με τα εκ Δυσμάς «αδέρφια τους» με τα οποία ήταν και συμπολεμιστές στο παρελθόν εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν, θα πρέπει να περιμένει κανείς οι Αμερικανοί να αυξήσουν την παροχή πληροφοριών και οι Τούρκοι να συνεχίσουν να προβαίνουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Πόση όμως επιτυχία αναμένεται να έχουν τέτοιες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις; Όπως έχουν δείξει οι εξελίξεις μέχρι σήμερα, οι βομβαρδισμοί και οι μικρής κλίμακας επιχειρήσεις δεν έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Τουναντίον, εξαγριώνουν περισσότερο τους αντάρτες που χάνουν συμπολεμιστές τους και ψάχνουν τρόπο για αιματηρά αντίποινα εναντίον της Τουρκίας.
Μιλώντας με αυστηρά στρατιωτικούς όρους, όπως υποστηρίζουν και αναλυτές, εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε εισβολή μεγάλης κλίμακας, η οποία μάλιστα θα κρατήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τίποτα δεν θα αλλάξει. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, το PKK έχει τη δυνατότητα να οπισθοχωρήσει και να «τραβήξει» τον τουρκικό στρατό στα ενδότερα του Ιρακ, κάτι που δύσκολα θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ, δεδομένης της προσπάθειας «ειρήνευσης» που προσπαθεί να επιβάλει στη χώρα. Η προσπάθεια αυτή έχει στοιχίσει δις δολάρια, ανθρώπινες ζωές και πολύ χρόνο. Οι ΗΠΑ δεν θα ρισκάρουν μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν το σύμμαχό τους.
Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Το πιθανότερο σενάριο είναι οι Τούρκοι να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μέσα στο Ιράκ, για τις οποίες μάλιστα την Τετάρτη η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε ψήφισε να δοθεί παράταση για ένα ακόμη έτος. Ταυτόχρονα όμως θα βλέπουμε κλιμάκωση των Κουρδικών επιθέσεων, οι οποίες μπορεί να μεταφερθούν και στα δυτικά της χώρας. Στα τουριστικά θέρετρα και στην ίδια την Κωνσταντινούπολη.
Η κατάσταση αυτή, η οποία άλλωστε διαρκεί πάνω από 20 χρόνια, είναι ναι μεν γνώριμη στην Τουρκία- θα τολμούσε κανείς να πει ότι ανήκει και στην ημερήσια ατζέντα- δεν παύει όμως να προκαλεί την κοινή γνώμη της χώρας η οποία απαιτεί ένα τέλος στους θανάτους των «παιδιών» της στα ανατολικά της χώρας.
Η τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι η λύση δεν θα προέλθει με στρατιωτικά μέσα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει να λυθεί με πολιτικές πρωτοβουλίες. Η κίνηση Ερντογάν να ανακοινώσει πακέτο μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη των ανατολικών επαρχιών είναι στην σωστή κατεύθυνση. Δεν φτάνει όμως. Εάν η Τουρκία δεν αποδεχθεί το Κουρδικό ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις και δεν αποφασίσει να δώσει ουσιαστικές πολιτικές λύσεις, το αίμα θα συνεχίσει να ρέει και από τις δύο πλευρές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr