Πιο περιορισμένα και πιο ελεγχόμενα, αλλά πάντως ανάγκασε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τρέξουν για να στηρίξουν κάποιες τράπεζες για να μην κλυδωνιστεί άσχημα το σύστημα. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν φόβοι ότι και άλλες τράπεζες κρύβουν σκελετούς στο ντουλάπι τους και έτσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ.Σαρκοζί , που η χώρα του έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήρε την πρωτοβουλία για μία συνάντηση κορυφής των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης.
Ο στόχος του κ. Σαρκοζί δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί απόλυτα. Ήδη, η Γερμανίδα καγκελάριος κα Μέρκελ είπε ότι δεν συμφωνεί στη δημιουργία Ταμείου σωτηρίας, η αλληλοβοηθείας, ή όπως αλλιώς ονομαστεί. Η γερμανική κυβέρνηση ασκούσε και ασκεί αρκετό έλεγχο στις τράπεζές της, ώστε αυτές να μην παρασυρθούν στους τυχοδιωκτισμούς των επενδυτικών τραπεζών των αγγλοσαξόνων, οπότε δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύουν τώρα. Γνωρίζει επίσης ότι αν δημιουργηθεί τέτοιο Ταμείο, τα περισσότερα λεφτά θα κληθεί να τα καταβάλει η Γερμανία και δεν έχει καμία όρεξη να πληρώνει για όλα τα ευρωπαϊκά σπασμένα η χώρα της. Τέλος, δεν αποκλείεται να επιθυμεί να σπάσουν τα μούτρα τους όσοι παρασύρονται από τις σειρήνες της άλλης πλευράς του Ατλαντικού και πιθανώς και της άλλης πλευράς της Μάγχης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπράουν δείχνει μάλλον αρνητικός και αυτός, αν και δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Ωστόσο, η Βρετανία έχει δυνάμει το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως υποστηρίζει ο Σόρος, αλλά και όπως έχουν δείξει ως τώρα τα γεγονότα. Και έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αφενός γιατί η οικονομία της χώρας του εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφ΄ ετέρου γιατί οι Βρετανοί συμμετείχαν ιδεολογικά και πρακτικά στη δημιουργία της χρηματοπιστωτικής φούσκας. Με αυτή την έννοια λοιπόν ο κ. Μπράουν θα έπρεπε να είναι υπέρ της ιδέας Σαρκοζί, αλλά πιθανότατα φοβάται τη δημιουργία και τησυμμετοχή σε ένα ευρωπαϊκό Ταμείο, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αντικειμενικά και μία παράμετρο εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Σαρκοζί προφανώς προτείνει τη δημιουργία του Ταμείου για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δέχεται πιέσεις από άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που ήδη έχουν αναγκαστεί να εκταμιεύσουν για να σώσουν την Τράπεζα Φόρτις. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ίδιος και άλλοι ηγέτες φοβούνταιότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες τράπεζες που είχαν ανακατευθεί με τα αμερικανικά και αγγλοσαξονικά σκουπίδια και οι πτωχεύσεις θα σκάνε η μία μετά την άλλη. Ο τρίτος λόγος είναι φυσικά ότι ήθελε να δείξει ότι η Γαλλία και ο ίδιος, αποτελούν την ηγεσία της Ευρώπης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Μπερλουσκόνι, με εξαίρεση βέβαια την επιθυμία να δείξει ότι η χώρα του οδηγεί την Ευρώπη.
Έτσι έχουν τα πράγματα και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξέρουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης. Το πιθανότερο είναι ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θα πάρει όλα όσα ζητάει, αλλά κάποιος συμβιβασμός θα γίνει. Γιατί έτσι προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί αν δεν περίμενε κάτι να πετύχειο κ. Σαρκοζί δεν θα επέμενε στην πραγματοποίηση της συνάντησης.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr